M. Baloghová - Gróf hľadá manželku

28.07.2016 17:08

A máme tu piatu knihu zo série príbehov Klubu tých, čo prežili. Hneď na úvod musím povedať, že na mňa atmosférou pôsobila inak ako jej predchodkyne. Prvé dve tretiny sú totiž veľmi komorné, zo stránok doslova prýšti duch starého vidieckeho sídla, kam je dej zasadený. Okrem toho sa v ňom vyskytuje väčšinou malý počet postáv, čo len zdôrazňuje daný nádych. Príbeh je okrem toho časovo zaradený mimo tradičného každoročného stretnutia Klubu, preto sa v ňom nevyskytuje všetkých sedem preživších. Tentoraz sa bližšie zoznámime s Ralphom, ktorý je viac než na tele zranený na duši. Pre Mary Baloghovú je typické, že jej hrdinami nie sú dokonalí muži a extra odvážne a príťažlivé ženy, ale osoby z mäsa a kostí, čo sa musia potýkať hlavne s prekážkami vo vlastnom vnútri. 

"Od muža, akého si predstavovala, sa nelíšil len zjazvenou tvárou a možno aj telom, teraz rozmýšľala aj o tom, čo vojna urobí s mužom. Oči mal nádherne modré, zasadené v tvári zvláštne peknej napriek tej jazve. Ale pôsobili akosi... mŕtvo. Vlastne nie celkom. Nevedela si vysvetliť, čo vidí v ich hĺbke, iba ak to, že nevidí tú hĺbku. Boli to mrazivé, prázdne oči. A hoci sa k starým rodičom správal zdvorilo, ba priam láskavo, pôsobil akosi.. odosobnene."

Chloe Muirheadová má poriadnu smolu na spoločenský život. Počas svojho debutu čelila kvôli sestre rodinnému škandálu a neskôr sa rozchýrili dohady, že jej otcom je ktosi úplne iný, ako sa celý život nazdávala. Zanevrela na smotánku a radšej sa uchýlila na vidiek ako spoločníčka staršej vojvodkyne. Stále sa však nevzdáva túžby po rodine, a preto navrhne vojvodkyninmu vnukovi Ralphovi, aby sa vzali. On potrebuje manželku a dediča, ona si chce splniť sen o domácnosti. Ralph sa chce vyhnúť cirkusu ohľadom zásnub a plánovania svadby, a preto súhlasí. Po rýchlom obrade však umrie Ralphov starý otec, a keďže Ralph je jeho dedičom, mladomanželia sa razom stávajú jednými z najzvýznamnejších členov vysokej spoločnosti. Obom je jasné, že sa nemôžu dlhšie vyhýbať povinnostiam s tým spojeným. Chloe musí čeliť strachu z ďalšieho zlyhania a Ralph sa musí vyrovnať s dôsledkami vojny, kde umreli jeho najbližší priatelia...

"Čo ak dnes v noci nepríde? Pri tom pomyslení jej prišlo nevoľno - a ešte horšie jej bolo, keď si uvedomila, ako veľmi je závislá od toho, že sa každú noc milujú v jej posteli. Samozrejme, išlo iba o čisto telesnú záležitosť. Bol to iba sex, ak mala použiť jeho slová. Nemohol za to, že to v nej vyvolávalo nejaké city. Ale čo sa vlastne stalo v divadle? Prečo sa tváril tak chladne, neprístupne... cudzo? Prečo mal v tvári také napätie? Niečo sa muselo stať, ale sľúbila, že sa ho na to viac nespýta. Ani to neurobí. Bude si žiť svojím životom a nechá ho, nech si on žije svojím. Tak ako sa dohodli. Nech ide do čerta..."

Gróf hľadá manželku obsahuje všetky tradičné prvky Baloghovej románov. Opäť tu máme nedokonalých hrdinov, snahu začleniť sa a dosiahnuť odpustenie - či už vlastné, alebo niekoho iného. Dá sa povedať, že autorka tentoraz dáva vydýchnuť účastníkovi napoleonských vojen. Ralphove výčitky svedomia ohľadom smrti priateľov, ktorí išli bojovať na jeho popud, sú trochu v úzadí v prospech Chloe a jej problémov. To však neznamená, že by sa mu nevenoval dostatočný priestor, Baloghová vie, ako ustriehnuť rovnováhu. Príbeh plynie pokojne, je určený tým, ktorí preferujú romantiku a vnútorné deje, než nadšencom napätia, dobrodružstva či humoru. Nečakajte teda žiadne prekvapenia a zvraty, ide v prvom rade o snahu postáv dosiahnuť pokoj v duši. Mary Baloghová je vo sfére citov ako doma, čo iste potvrdí aj v ďalšej časti série, zameranej na Imogen, jedinú ženu v Klube tých, čo prežili.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Slovenský spisovateľ.

Diskusná téma: M. Baloghová - Gróf hľadá manželku

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok