M. Baloghová - Darujem ti úsvit

09.10.2017 17:04

Myslel som si, že vydavateľstvo Slovenský spisovateľ vydá ďalší diel série, ktorá začala predošlým románom Láska bez citu, ale namiesto toho ponúka čitateľom samostatnú knihu Darujem ti úsvit. Tá tiež patrí k starším kúskom z pera Mary Baloghovej, ale nič to nemení na tom, že aj vyše dvadsať rokov od prvého vydania si zachovávajú typický štýl obľúbenej autorky. Viac ako dobrodružstvo a nečakané zvraty sa dajú očakávať dve odlišné, ale vzájomne sa dopĺňajúce povahy, ktoré sa musia vyrovnať s minulosťou i sami so sebou. Napätie tak plynie skôr zo slovných prestreliek a z vnútorných poryvov vedúcich k trápeniu, ale aj postupnému "vyliečeniu". Zaujímavé je, že hrdinovia nevstupujú do príbehu ako životom ostrieľané postavy, ale nachádzajú sa tesne na prahu dospelosti...

"Mal sedemnásť rokov, bol to už mladý muž, nie chlapec, za akého ho pôvodne považovala. Okrem učiteľa tanca v škole bol prvým mužom, s ktorým tancovala, a prvým mužom, čo ju pobozkal. Keď sa im pery na chvíľu spojili, celé telo jej premkol slastný pocit hriechu. A skôr ako vybehla hore schodmi do svojej izby a so zavretými očami sa chrbtom oprela o dvere, už bola doňho zaľúbená."

Oficiálna anotácia:

Dcéra francúzskeho grófa Jeanne Morrisettová sa prvý raz stretla s Robertom Blakom, nemanželským synom anglického markíza, keď mala pätnásť a on sedemnásť. Zaľúbili sa do seba, no jeho pôvod ich láske nežičil. Keď sa o jedenásť rokov opäť stretnú, on je kapitánom britskej armády a ona vdovou po portugalskom markízovi. Francúzsko a Anglicko medzi sebou zvádzajú neľútostnú vojnu a Portugalsku hrozí invázia napoleonských vojsk. Obaja mladí ľudia sú vtiahnutí do víru intríg ako špióni, no iba Joana vie, že sú na rovnakej strane. Očarujúca kráska a odvážny dôstojník zahoria k sebe vášňou, ktorá zatieni nebezpečenstvo a hrôzy vojny. Podarí sa tentoraz ich láske zvíťaziť nad nepriazňou osudu?

"Pripomenul si ten večer na plese v Lisabone, keď ju prvý raz uvidel ako markízu das Minas, nádhernú, príťažlivú ženu celkom mimo jeho dosahu. A potom sa zahľadel na rozstrapatenú ženu, ktorá na ňom spokojne ležala, a ktorá nebola cítiť drahou voňavkou, iba vôňou ženy. Vôňou ženy, nie dámy. Spomenul si, ako ho v noci vyzliekla, jemne ho hladkala, bozkávala a nakoniec naňho vysadla, kým on iba nepohnute ležal, ochromený hrôzou z toho, že ak by jej čo i len vlas na hlave skrivil, považovalo by sa to za násilie voči zajatkyni. Nie, vôbec nie je dáma. Je to odvážna, náruživá žena."

Mám pocit, že v skoršej tvorbe bola Mary Baloghová o niečo odvážnejšia. Slovenskí čitatelia majú momentálne možnosť porovnať ju s aktuálnymi novinkami a za seba môžem povedať, že v nich badať isté rozdiely. A to v rovine erotiky, ako aj voľbe slov. V nových knihách autorka viac dbá na jemnosť, romantiku, psychologickú kresbu, zatiaľ čo kedysi sa nerozpakovala zájsť omnoho ďalej a otvorene opisovať aj horúcejšie scény. Na jednej strane je to dobre, pretože každý autor či autorka sa vyvíja, no zároveň sa možno oberá o čitateľov, ktorí hľadajú čosi viac než pokojne plynúci dej bez výrazných zvratov či pasáží. V románe Darujem ti úsvit nehrá dôležitú úlohu len tradičné Anglicko, ale dej sa vo veľkej miere odohráva v Portugalsku. Toto nie celkom bežné dejisko je pre našinca pomerne zaujímavé, a okrem toho sa môžete dočítať viac aj o jeho význame a osude počas napoleonských vojen. Mary Baloghová tak znovu dokazuje, že nie je jej prvotným cieľom iba ohúriť láskou a romantikou, ale i pridanou hodnotou v podobe dobových súvilostí a silných osobností. 

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Slovenský spisovateľ.

 

Diskusná téma: M. Baloghová - Darujem ti úsvit

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok