Tragické dôsledky rasovej nenávisti (M. Axelssonová - Nejmenuji se Miriam)

12.06.2016 08:05

Severská literatúra sa už dávno neobmedzuje len na typické atmosferické detektívky. Síce stále rezonujú a medzi čitateľmi patria medzi najobľúbenejšie, ale zo Škandinávie k nám čoraz častejšie prenikajú aj ďalšie žánre. Či už ide o ironický humor Jonasa Jonassona, alebo spoločenskú tematiku Majgull Axelssonovej, ktorá je pre mňa, mimochodom, výnimočným objavom. Jej príbehy tnú do živého a azda sa nenájde čitateľ, ktorý by sa pri jej knihách nezastavil a neuvažoval o neprávostiach nášho sveta. Spája pritom minulosť s prítomnosťou, no dôvodom nie je väčšia pútavosť textu, ale snaha poukázať na to, ako dokážu niekdajšie činy zasiahnuť aj súčasný osud. Román Nejmenuji se Miriam vás zasiahne svojou otvorenosťou, sugestívnosťou a naliehavosťou zachovať si ľudskosť aj v neľudských podmienkach. 

"Žádná z nich nevypadla z tempa. Pochodovaly, protože jim SS nařídila pochodovat. Hleděly přímo před sebe, protože to od nich SS při pochodování chtěla. Prošly okolo nástupišť v Březince a pouze tušily, že další várka nově příchozích právě nastupuje na selekci, ale nepodívaly se na ně a žádná z nich neměla sílu na to, aby cítila soucit. Soucit jim už došel. Jenom pochodovaly."

Keď Miriam Adolfssonová slávi osemdesiate piate narodeniny, jej príbuzní sú nadšení z možnosti pripraviť jej primeranú oslavu a tešiť sa z jej stálej vitality. Ona sa však už od rána potýka nielen s myšlienkami na svoj vek, ale aj s vtieravými spomienkami, ktoré sú akousi nevyhnutnosťou. Pred očami sa jej odvíjajú predovšetkým udalosti spojené s tromi osobami - manželom Olofom a ženami Hannou a Else. Ich ťarcha sa prejaví vo chvíli, keď sa počas oslavy prizná, že sa nevolá Miriam. Nikto tomu však neprikladá veľký význam, okrem jej vnučky Camille. A práve jej Miriam začne rozprávať svoj príbeh. Pôvodne sa narodila v cigánskej rodine, volala sa Malika a do jej života kruto zasiahla druhá svetová vojna. Kláštor pre siroty, koncentračné tábory Osvienčim a Ravensbruck, rasová diskriminácia, občianske nepokoje... Malika má za sebou toľko príkoria, že je až neskutočné, že v jej vnútri našlo ešte miesto pre lásku, porozumenie a pokoru. Zo dňa na deň musela opustiť rodný dom a vydať sa na nútenú cestu. Prišla o príbuzných a skončila za múrmi smrti spolu s ďalšími tisíckami žien, ktoré sa zmenili na bezmenné masy čísel. práve tam spoznala mladú Else a po skončení vojny natrafila v Červenom kríži na Hannu, ktorá sa jej ujala a voviedla ju do slušnej spoločnosti. Vďaka nej si ju našla i láska v podobe jej brata Olofa. Čo však s falošnou identitou, ktorú si prisvojila počas cesty vlakom do tábora...?

"Došly k umývadlu. Viselo nad ním malé zrcadlo. Miriam zamrkala a připravila se na to, že poprvé po několika letech uvidí vlastní obličej. Ale je to opravdu ona? Ten kostlivec? Nemá žádné vlasy. Lebku má dočista holou, oholenou tak hladce, až se leskne. A zuby? Proč má tolik zubú? Tak vpadlé tváře? A proč má místo očí jen černé díry? Popotáhla a s hrúzou viděla, že přízrak v zrcadle udělal totéž. Bez rozmyslu se otočila a objala ošetřovatelku, zabořila jí obličej do ramene a už už se chystala podvolit pláči."

Dojmy z prečítaného románu budú vo mne doznievať ešte nejaký čas. Nejmenuji se Miriam si nájde určite množstvo čitateľov. Je určená širokému spektru - mladším, starším, mužom, ženám, záujemcom o históriu i spoločenské dianie, aj jednoducho každému, kto má rád silné, citlivé príbehy. Práve postava Miriam/Maliky je dôkazom, že najviac toho na svete znesie obyčajný človek. Dej nie je chronologický, prepletajú sa v ňom tri časové roviny. Najviac ma zaujala tá, čo sa venuje prostrediu koncentračných táborov a obdobiu druhej svetovej vojny. Je najvážnejšia, najsilnejšia a najemotívnejšia. Až je nemožné uveriť, že podobné zverstvá sa diali len pred niekoľkými desaťročiami. V súčasnej dobe rastúcej nevraživosti je román Majgull Axelssonovej výrazným mementom a zdvihnutým prstom, z ktorého by si mali mnohí vziať ponaučenie.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Metafora.

Diskusná téma: Tragické dôsledky rasovej nenávisti (M. Axelssonová - Nejmenuji se Miriam)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok