Nadupaná špionážna jazda (Ludlum & Van Lustbader - Bourneův rébus)

25.07.2017 15:03

Samozrejme, že som vedel o Jasonovi Bourneovi ako o postave Roberta Ludluma, ale doteraz som ho poznal len z filmových spracovaní. Nedávno vyšiel vo vydavateľstve Domino už trinásty diel série s týmto neohrozeným agentom, a tak som si povedal, že je načase zoznámiť sa s ním aj v pôvodnej knižnej podobe. Trochu som sa obával, či na to nie je neskoro. Predsa len, predošlých dvanásť kníh je dosť veľký počet... Ale nevadilo to, všetko podstatné z minulosti postáv autor šikovne a stručne vysvetľuje a na svoje si tak príde každý čitateľ. Bourneův rébus je naozaj SKVELÝ román. Už po prvých sto stranách som nadobudol presvedčenie, že Eric Van Lustbader sa môže právom podpisovať pod Ludlumovo meno, pretože nielenže vzdáva hold jeho titulom, ale vyzdvihuje žáner špionážno-politického trileru ešte na vyššiu úroveň. 

"V přístí chvíli se mu kolem krku omotala lesklá struna z piana, tenká jako nerv, a utáhla se tak rychle, že Boris neměl čas zvednout ruce a ochránit si citlivé místo, dokonce se nedokázal ani nadechnout. Přesto bojoval. Nebyl už žádný mladík, ale měl sílu jako každý voják, a navíc obrovské zkušenosti. Během své kariéry se mnohokrát ocitl na pokraji smrti, ale vždycky jí dokázal uniknout. Kdy přesně si uvědomil, že tentokrát takové štěstí mít nebude, nedokázal říct."

Bourneov priateľ, zhodou okolností šéf ruskej tajnej služby FSB Boris Karpov, sa žení a pozve ho do Moskvy na svadbu. Ešte predtým mu však nechá doručiť záhadnú mincu, ktorá má vraj moc zmeniť svet. Skôr ako dostane Jason odpovede na svoje otázky, je Boris krátko po sobáši zavraždený. Jason sa nazdáva, že v tom má prsty ich dlhoročný nepriateľ Ivan Borz, avšak stopy zároveň poukazujú na členku Kidonu, najlepšiu vykonávateľku vrážd izraelskej tajnej služby a Jasonovu lásku Sáru. Ruskí vyšetrovatelia sa púšťajú do pátrania po žene s krycím menom Rebeka, zatiaľ čo Bourne ju musí nielen ochrániť, ale tiež sa dopátrať pravdy. Pretože to vyzerá tak, že Boris sa dostal k Borzovi príliš blízko a musel za to zaplatiť. Akoby to nestačilo, Borz chystá veľkú akciu a Jason má len štyri dni na to, aby zabránil globálnej katastrofe. Ani vzťahy Ruska s Izraelom a zástancami slobodnej Ukrajiny nie sú práve jednoduché, takže o napätie a nečakané zvraty je právom postarané...

"Úspěšně využil soupeřovu setrvačnost k tomu, aby ho vyvedl z rovnováhy. Jak zjizvený zavrávoral dopředu, vrazil mu Bourne loket do oka. Muž padl tváří do prachu, Bourne mu skočil kolenem na krk a zlomil tři krční obratle, čímž připravil jeho mozek o přísun krve a kyslíku. Když vstal, uviděl Irinu, která se rozběhla zpátky ke vchodu do skladiště, kde stál Mik a sledoval ta krvavá jatka. Měl na tváři zvláštní výraz, který Bourne až příliš dobře znal. Byl to blažený klid muslimského mučedníka... Ale už bylo pozdě. Mik měl palec na klávesnici mobilního telefonu, a přestože na něj Irina začala střilet, tlačítko stiskl."

Eric Van Lustbader vám nedovolí nudiť sa. Príbeh sleduje väčšie množstvo postáv a dejových línií, takže aj keď sa povedzme Jason Bourne venuje len obyčajnému rozhovoru, je popretkávaný akciou hoci aj z iného konca sveta, takže sa vždy niečo deje. Bourneův rébus vás zavedie najprv do Moskvy medzi politickú elitu, aby vás vzápätí vohnal do vriacej Káhiry a následne uvítal na búrlivom sýrskom pohraničí. Autor spája aktuálne globálne problémy s vymysleným príbehom a ponúka tak pútavú jazdu, ktorá sa v rámci svojho žánru pohybuje vysoko nad priemerom. Jason Bourne sa už stal klasickou postavou a poznajú ho aj tí, čo nie sú priamo pohrúžení do špionážnych trilerov. Napriek rokom v službe je stále v dobrej forme a nezastaví sa, kým neporazí každého nepriateľa. Tak ako sa vy nezastavíte, kým nedôjdete až po poslednú stranu.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Domino.

Diskusná téma: Nadupaná špionážna jazda (Ludlum & Van Lustbader - Bourneův rébus)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok