Láskavý humor na severský spôsob (F. Backman - Muž menom Ove)

03.07.2015 12:55

Švéd Jonas Jonasson spravil dieru do sveta najmä vďaka humorne ladenej knihe o storočnom starčekovi, na ktorej úspech nadviazal ďalším príbehom plným bizarností o africkej analfabetke. Ukázal čitateľom, že severania sú nielen majstrami kriminálok, ale že zároveň vedia ponúknuť aj kritický pohľad na spoločnosť cez jednoduché, ale pritom výrazné postavičky. Rovnaký fenomén sa týka aj jeho krajana Fredrika Backmana. Ten debutoval hneď dvoma románmi, pričom najmä jeden z nich - Muž menom Ove - mu priniesol širokú popularitu. Celý príbeh je zameraný na jednu osobu, jej charakter, vzťahy, životný štýl a postupnú zmenu k okoliu. Určite na to nezabudnete, autor vám to pripomenie v názve každej kapitoly. V tomto ohľade musím vyzdvihnúť obálku knihy - verne odráža ducha Oveho aj mozaiku jeho života - starý saab, jednouchého kocúra, náradie, výfukové plyny, ba dokonca aj modré oblečenie. Autor vytvoril komplexnú postavu, ktorá sa síce navonok tvári nevrlo a namrzene, ale ide o človeka pevných zásad a noriem. Skrýva svoje trápenie, no napokon sa začne opätovne rúcať múr, ktorý si okolo seba pred časom postavil...

"Ove si uvedomoval, že jej priatelia nechápu, prečo sa dobrovoľne rozhodla každé ráno sa budiť po jeho boku a prežívať s ním celý deň. Vlastne to nechápal ani on sám. Vyrobil jej knižnú policu, ktorú zaplnila knihami autorov, čo popísali hromady strán o citoch. Ove však rozumel iba veciam, ktoré videl a mohol sa ich dotknúť... Veciam, čo sa dali zakresliť na papier. Bol to muž čierno-bieleho videnia sveta. A ona bola farba. Bola preňho všetkými farbami."

Päťdesiatdeväťročný Ove prišiel pred polrokom o milovanú ženu, no ani to ho nezastavilo v zabehnutom stereotype. Keď ho však navyše ešte aj prepustili z práce, odrazu stratil akýkoľvek zmysel života. Cíti sa nepotrebný, zbytočný a jediné, čo chce, je umrieť a znovu sa tak stretnúť so Sonjou. Nerozumie modernému svetu a rozčuľuje ho takmer všetko - od zle parkujúcich susedov cez majiteľov zahraničných áut až po obéznych ľudí. Okolie ho považuje za starého hundroša. Jediná osoba, ktorá vedela preniknúť cez jeho škrupinu a vylúdiť mu na tvári úsmev, bola Sonja. Po jej skone Ove uvažuje nad rôznymi odchodmi - tabletky, slučka okolo krku, nadýchanie sa výfukových plynov... Lenže ako na potvoru sa v tom čase začne jeho plán rúcať. Do susedstva sa prisťahuje nemotorný chlap s manželkou Iránkou, ktorá sa nebojí Oveho jedovatého jazyka a dobre sa baví na jeho mrzutosti. Oveho kedysi dobrého priateľa - neskôr protivníka - skolí Alzheimer a hrozí mu umiestnenie v ústave. Okolo domu sa mu obšmieta znivočený kocúr a obaja spolu čelia fiflene odnaproti, ktorá ich neznáša aj s jej psom Princom. K tomu sa nabaľujú ďalšie rozmanité okolnosti a Ove jednoducho nemá čas ani v pokoji umrieť...

"... keď sa ho strážca parkoviska rozhodol pokutovať za to, že spochybnil platenie parkovacieho miesta pred nemocnicou, nikto sa nesmie čudovať, že naňho nakričal a nazval ho pajácom, čo sa hrá na policajta. Ove dobre vedel, že do nemocnice sa chodí umrieť. Podľa jeho názoru úplne stačí, že štát dostáva zaplatené za všetko, čo človek robí počas života. No ak má platiť parkovanie aj vo chvíli, keď má umrieť, to je už priveľa. Presne toto vysvetľoval aj strážcovi parkoviska. Lenže ten sa hneď začal oháňať blokovou pokutou. No a Parvaneh zasa začala vyvádzať, že ona to zaplatí. Akoby v celej diskusii šlo jedine o PLATENIE! No jasné, ženy nikdy nechápu, keď ide o princíp."

Román Muž menom Ove je síce o jednom človeku, ale vypovedá o celej spoločnosti. O tom, čo je skutočne dôležité, ako pristupujeme k riešeniu problémov či o príšli rýchlom životnom tempe. Hlavný hrdina nie je spočiatku obzvlášť sympatický, ale postupne si vás získa práve tým, že sa na nič nehrá a dáva každému jasne najavo, čo si o ňom myslí. Do deja zasahujú aj retrospektívne kapitoly, kde Fredrik Backman objasňuje Oveho mladosť a jeho vzťah so Sonjou. Práve tieto kapitoly sa vyznačujú vysokou mierou ľudskosti a silných myšlienok. Súčasné rozprávanie zas oplýva humorom a uvedomením si, kam svet speje. Verím, že Ove si získa aj u nás množstvo priaznivcov a dočkáme sa prekladu aj ďalších autorových kníh.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Ikar.

Diskusná téma: Láskavý humor na severský spôsob (F. Backman - Muž menom Ove)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok