Láska proti vrtochom mocných (D. Hamarová - Posledná kniha)

02.01.2019 18:45

Darina Hamarová sa do povedomia slovenských čitateľov zapísala románmi, ktoré z veľkej časti vypovedajú o skutočných ľuďoch a ich neľahkých osudoch. Zároveň však poukazuje na ich nezlomnú vnútornú silu a vôľu bojovať hoci i s malou nádejou na víťazstvo. Tieto atribúty možno nájsť aj v jej najnovšom titule Posledná kniha. V nej sa pustila po prvý raz do historickej tematiky a opustila aj domáce prostredie. Na zobrazenie niekoľkých dekád plných búrlivých citov a intríg si autorka zvolila pohnuté obdobie Veľkej francúzskej revolúcie. Na jej pozadí sa odvíja príbeh Charlotte de Griese, ktorej cesta je skutočne pozoruhodná. Daná časť európskych dejín je poriadne zložitá, no Darinka Hamarová z nej vykľučkovala zľahka a so šarmom jej vlastným. 

"Spať, chcem spať, behalo jej hlavou. Ako veľmi túžila po kúpeli vo vani plnej horúcej vody a voňavých solí, po ktorom by skončila v hebkých prikrývkach svojej postele. Namiesto toho sa ako taký zlodej musela plaziť podzemím Paríža, plného ľudských kostí a zápachu hnijúcich tiel. Tých sa nebála. Mŕtvi už neublížia. Viac sa obávala tých, ktoríí neváhali prevrátiť mesto naruby, len aby ju našli." (str. 12)

Našťastie čitateľa nezahlcuje detailmi rozvrátenej politiky, ponúkne iba ochutnávku informácií podstatných pre dej. Oceňujem, že si dala námahu vytvoriť obraz Paríža so všetkými jeho chuťami, vôňami a zákutiami, pred očami vám ožijú konkrétne uličky, námestia aj osobnosti. Medzi tie reálne patrí najmä minister Fouché, zabezpečujúci poriadok v hlavnom meste pod patronátom Napoleona Bonaparteho. Je to práve on, kto nás vovedie do dramatického diania spojeného so snahou zmocniť sa majetku (i života) Charlotte de Griese... a tak sa dozvedáme viac o jej spletitom osude, čo začal v rodinnej pekárni, kde získala dôležité poznatky i skúsenosti s prvou láskou. Kto by však v Poslednej knihe hľadal najmä romantiku, mal by sa mať na pozore. Fanúšikovia Dariny Hamarovej už vedia, že jej romány nie sú samoúčelné, ale majú i pridanú hodnotu. Ľúbostný motív si, samozrejme, nájde priestor aj tu, no treba ho vnímať v silnom spojení so spoločenským dianím na historickom pozadí.

"Ani nevedel ako, sťa priťahovaný nekonečnou silou všemocnej lásky, sa spustil na zem a kolenačky podišiel k tvári ženy, ešte pred niekoľkými okamihmi takej vzdialenej ako hviezdy na nebesiach a zrazu takej blízkej, že sa jej mohol dotýkať. Vystrel ruku a pohladil ju po líci. Jemne, nežne. Len končekmi prstov, akoby sa bál, že jej ublíži. Zachvela sa a pritisla si líce k jeho dlani, aby ho vzápätí objala a pritiahla k sebe. Ich pery sa najskôr hľadali, aby sa neskôr spojili v nekonečnom vášnivom bozku, ktorý oboch privádzal do vytrženia." (str. 99)

Príbeh však zachádza ešte ďalej. Okrem Charlotte sa v druhej časti stáva ústrednou postavou mladá Louise, prichádzajúca do Paríža za prácou. Pritom natrafí na knihu, čo ju privedie až k tajomstvami opradenej žene. Ako vidno, autorka nezabudla ani na kompozíciu - jednotlivé kapitoly sa odohrávajú v rôznych časových obdobiach - od roku 1783 po rok 1815). Počas nich sa toho odohralo vo Francúzsku naozaj veľa, a to tak v oblasti politiky, ako aj (a hlavne) na poli života obyčajných ľudí. Obe ženské postavy na vás zapôsobia, no napriek tomu som sa nemohol zbaviť dojmu, že romány zo súčasnosti Darinke sedia viac. Asi je to tým, že od (cudzokrajnej) histórie má predsa len väčší odstup než od osobných tém. Nedá mi neupozorniť aj na malé chybičky, čo ušli pozornému oku - napríklad zmienka, že medzi udalosťami rokov 1784 a 1815 ubehlo dvadsaťjeden rokov (namiesto 31 - str. 51), alebo tvrdenie, že Beau (mimochodom, jedna z najvýraznejších vedľajích postáv) nikdy neplače, ale neskôr sa dozvieme, že má oči plné slz po tom, ako ho hodili do rieky... Ide však o malichernosti, ktoré si zrejme väčšina čitateľov ani neuvedomí. Samotný text je totiž veľmi dynamický, čo je dané aj medzerami medzi odsekmi (čo nie je vždy aj funkčné). Číta sa ľahko a okrem toho, že vás bude baviť, aj sa veľa dozviete. A to stačí, aby bola Posledná kniha zaslúžene úspešná.
Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Motýľ.

Diskusná téma: Láska proti vrtochom mocných (D. Hamarová - Posledná kniha)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok