Láska ide cez umenie (T. A. Warrenová - V manželskej posteli)

01.04.2018 15:45

Nová séria o Zhýralcoch z Cavendish Square pokračuje druhým dielom. Ak sa vám páčil predošlý Neslušný návrh (alebo ktorákoľvek iná kniha od Tracy Anne Warrenovej), nebudete sklamaní ani tentoraz. V manželskej posteli je názov románu, kde sa predstaví Esme Byronová, umelecky nadaná členka neslávne známej rodiny. Sama by však, samozrejme, romancu neutiahla, a tak jej sekunduje ostrieľaný zhýralec Gabriel Lansdowne, lord Northcote. Obaja sú poplatní Warrenovej štýlu - máte dojem, akoby išlo o vašich starých známych. Esme aj Gabriel sú výrazné charaktery, ktoré majú za sebou istú minulosť, a tým sa stávajú reálnejšími a komplexnejšími. Ako je u autorky zvykom, ich vzťah prechádza rôznymi štádiami od nedorozumení cez fyzickú príťažlivosť až po hlboký, vášnivý cit, končiaci v manželskej posteli. Alebo to v nej všetko len začína?

"Nehlučne odhrnula listnatý konár a zistila, že z vody vychádza nejaký muž. V každom prípade to nebol Cray. A v každom prípade bol celkom nahý. Vytreštila oči. Pohľadom sa vpíjala do jeho štíhleho mocného tela. Mokrá svetlá pokožka sa mu leskla v slnečných lúčoch. Z pootvorených úst jej vyšiel tichý začudovaný vzdych. Zmysly jej zaplavil rovnaký obdiv ako vždy, keď sa pred ňou objavilo stelesnenie ozajstnej čistej krásy."

Esme Byronová nemá nič proti manželstvu, hoci už má dvadsať rokov a mnohé jej vrstovníčky sú už vydaté, prípadne sa už stali i matkami. Ona si však užíva výhody slobody a neponáhľa sa na tom nič meniť. K šťastiu jej stačí súrodenecká pohoda, starostlivosť o všemožné zvieratá a umenie. Práve to sa jej stane osudným, keď sa rozhodne na papier zachytiť zosobnenie mužskej krásy v podobe Gabriela Northcota. Podobizeň nahého šľachtica však neostane skrytá a Esmina povesť čelí verejnej skúške. Gabriel je navyše nevedomky vtiahnutý do spoločenských klebiet a neostáva im nič iné, ako uzavrieť manželstvo. Gabriel dáva od začiatku najavo, že s tým nie je zmierený. Chomút nebol jeho cieľom, okrem toho pozná reputáciu Byronovcov a ani by mu na um nezišlo, že by si mal vziať jednu z nich. Ale ako správny džentlmen vie, čo sa patrí, čo mu náležite pripomenú aj Esmini bratia. A tak sa nakoniec budú musieť vysporiadať s novou situáciou a vyťažiť z nej, čo sa bude dať.

"Hoci si boli stále bližší a bližší, ešte vždy jej neprezradil nič o svojej minulosti ani rodine, zatiaľ čo on o nej vedel takmer všetko. Často mu rozprávala o svojich príbuzných a zabávala ho príbehmi a anekdotami, ktoré v ňom vyvolával smiech. No keď sa ho odvážila opýtať na jeho rodinu, prezradil jej len to, že jeho rodičia zomreli a s ostatnými príbuznými sa veľmi nestretáva. Časom zistila, že sa ho nemá pýtať prečo, lebo mu tým zakaždým zhorší náladu. A tak si povedala, že nebude nástojiť. Bola príliš šťastná a spokojná a nechcela riskovať, že sa pohádajú."

Spočiatku sa mi zdalo, že postava Esme je o niečo zaujímavejšia. Asi to bude tým, že patrí medzi ťahúňov série (napokon, je Byronová), ale stojí za tým a Gabrielova záhadnosť. Esme je oveľa otvorenejšia, živelnejšia, zatiaľ čo on sa uzatvára do seba a nie je až taký dôverčivý. Návzájom teda tvoria povestné priťahujúce sa protiklady. Esme je okrem toho na danú dobu (1818) pomerne moderná, dokonca odmieta jesť mäso (nie som si istý, či som už v nejakej historickej romanci natrafil na vegetariánku). No nebojte sa, ani Gabriel zas nie je celkom nevýrazný, môžete odhaľovať jeho tajomstvá a spolu s Esme sa vyžívať v jeho tolerancii a podporujúcej povahe. Warrenová ako obvykle obohatila príbeh o milé, humorom pretkané situácie. Veď jednou takou prakticky začína celý dej. V manželskej posteli je príjemným pokračovaním série, teraz ostáva už len počkať, či bude latka postavená rovnako vysoko aj naďalej. Ja verím, že áno.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Slovenský spisovateľ.

Diskusná téma: Láska ide cez umenie (T. A. Warrenová - V manželskej posteli)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok