Romantické porušenie listového tajomstva (L. Wingateová - Listy do neba)

27.08.2015 12:26

Vydavateľstvo i527.net začalo svoju činnosť v roku 2013 a za ten čas prinieslo na náš knižný trh deväť publikácií. Za cieľ má vydávať hodnotné knihy, a to tak v rámci beletrie, ako i teológie. Nedávno som písal o románe V pravej chvíli, ktorý vo mne zanechal naozaj silný dojem. Zapôsobiť na city a vyvolať zamyslenie sa pokúša aj ďalšia novinka, tentoraz od americkej spisovateľky Lisy Wingateovej. Listy do neba je síce iba jeden z autorkiných dvadsiatich románov, ale podobne ako v ostatných, aj v tomto sa usiluje odhaliť ukryté tajomstvá a vnútornú silu bojovať s osudom. Prelína sa v ňom minulosť s prítomnosťou, klasický rozprávač s listovou formou a v tomto duchu sledujeme zároveň dva životné osudy - na prvý pohľad celkom rozdielne, ale napriek tomu sa spoja a jeden z nich bude napokon veľmi ovplyvnený druhým.  

"Trasľavé písmo stúpalo dohora. Posledné e v mene Anne sa rozpadlo na krivku, ktorá sa kĺzala po celej strane a presiahla až za okraj. List musel vzniknúť len nedávno. Ale... tvoja milujúca dcéra? Iola mala predsa viac ako deväťdesiat rokov. Nie je možné, aby jej rodičia ešte žili... Čo to, dokelu, znamená? Mala som pocit, akoby ma niekto sledoval. V izbe nebol nikto, kto by videl, ako som škatuľu nadvihla, vytiahla spod nej list a začala ho čítať."

Tandi sa nasťahuje s dospievajúcou dcérou a malým synom do domčeka na pozemku staručkej Ioly Anne Pooleovej. Chce začať nový život zbavená okov manželského života, ktoré ju priviedlo na okraj psychických i fyzických síl. Po úraze a liečbe sa ako-tak pozbierala a utiekla zo zlatej klietky vybudovanej na utrpení iných. Sotva však spozná svoju novú domácu Iolu, už ju nájde mŕtvu v jej izbe. Tandi sa obáva, že si bude musieť nájsť nový domov, ale fara, ktorá sa podľa Iolinho závetu novou správkyňou majetku, jej ponúkne prácu - má dôkladne upratať Iolin dom. Pri tom Tandi natrafí na osemdesiatjeden schránok plných listov. Iola ich rok čo rok od svojich desiatich adresovala Otcovi. Tandi rýchlo pochopí, že týmto spôsobom komunikovala s Bohom a nachádzala v tom istú útechu v ťažkých časoch. Ako dcéra černošskej slúžky a belocha bola poslaná do sirotinca, kde sa síce vzdelávala a vďaka finančnej podpore sa nemala až tak zle, ale chýbajúca láska robila svoje. Nasledovali roky vojny, nachádzania vlastnej identity, postojov, vzťahov... Tandi z jej slov čerpá silu a postupne aj ona bojuje so svojimi démonmi aj s ľuďmi ochotnými vymeniť Iolin dom za finančný prospech. A ktovie, ako to už v takýchto príbehoch býva, azda sa dočká napokon aj skutočnej lásky...

"Celé mesto si vypočuje Iolin príbeh. Spoznajú ju tak, ako sa to podarilo mne. Tajomstvá vyjdú na svetlo a ľudia konečne pochopia, kým bola a čo spravila. Iola nebola zlodejka a v benoitovskom dome nebývala protizákonne. Patril jej ako dedičke. Bola to malá skromná žena, ktorá svoj život ponúkla ako dar a nič za to nežiadala späť - ani uznanie, ani slávu, ba dokonca ani vďaku tých, ktorým pomohla. Tichý anjel, žena, ktorá slúžila tak, ako ju to naučila láskavá rehoľná sestra v sirotinci. Nebyť jej schránok, Iola Anne Pooleová by odišla potichu a nespoznaná. Zabudnutá."

Lisa Wingateová má nesporný talent vytvoriť nezabudnuteľné postavy, a to aj keď hneď na úvod jedna z nich opustí tento svet. Pre mňa osobne bol Iolin príbeh omnoho pútavejší a mohol mať viac priestoru ako Tandi a jej hľadanie si miesta v živote. Autorkin štýl obsahuje veľa opisov a vysvetlení (rozumej omáčok), čiže ak máte radšej dynamickejšie príbehy naplnené akciou a dialógmi, chvíľu si naň asi budete zvykať. Keď sa však pohrúžite do deja, Ioline životné osudy ukryté v listoch vám nedajú pokoj. A keď sa jej odkaz prepojí so súčasnosťou malého mestečka, všetko dá razom oveľa väčší zmysel. Listy do neba sú romantické, dojemné a možno vás prinútia zamyslieť sa aj nad vlastným konaním.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu i527.net.

Diskusná téma: L. Wingateová - Listy do neba

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok