Vydarené pokračovanie romantickej série (L. Kleypasová - Nemilosrdný magnát)

19.07.2017 13:34

Knihy Lisy Kleypasovej majú jedno obrovské pozitívum, a tým sú postavy. Máloktorá autorka (či autor) historických romancí dokáže tak vystihnúť človeka, a to dokonca aj na niekoľkých stranách. Okamžite si ich obľúbite a hneď by ste ich chceli za blízkych priateľov. A to aj napriek tomu, že nie sú vôbec dokonalí, ako to býva v tomto žánri neraz zvykom, ale majú svoje chyby a nedostatky. Azda to ich natoľko poľudšťuje, že si vás ich charaktery rýchlo získajú. Nie je to inak ani v prípade Nemilosrdného magnáta, druhej časti série Osudy rodu Ravenelovcov. Po Bezohľadnom darebákovi, kde našiel šťastie Devon Ravenel, novopečená hlava rodiny, sa pozornosť presúva na jeho sesternicu Helen. Jasné náznaky a prvopočiatky jej príbehu už máme síce za sebou, ale naplno sa rozvinie práve teraz. 

"Rhys nezazlieval Helen, že zasnúbenie zrušila. Zjavne k sebe nepasovali. Priečilo sa to Božiemu plánu, aby sa oženil s aristokratkou. A hoci disponoval obrovským majetkom, chýbali mu spôsoby a vzdelanie džentlmena. Ani svojím zjavom džentlmena nepripomínal. Mal tmavú pokožku a čierne vlasy. A bol urastený ako robotník. Nemal ešte ani tridsať rokov, keď sa mu z otcovho neveľkého obchodu podarilo vybudovať sllávny obchodný dom U Winterborna."

Helen prichádza za hrdým Walesanom Rhysom, aby mu vysvetlila, že za zrušením ich zasnúbenia rozhodne nestálo jej rozhodnutie. Došlo k nedorozumeniu a jej príbuzní ju chceli iba chrániť. Lenže Rhys je obchodník dušou i telom a chce sa poistiť, že mladá šľachtičná sa s ním nebude len zahrávať. Strávia spolu noc (hoci presnejšie je povedať popoludnie) a budú sa musieť vziať, aby predišli škandálu a Heleninej diskreditácii. Veľmi rýchlo si obaja uvedomia, že ich spája niečo omnoho hlbšie, a keď napokon ich zväzku požehná aj Helenina rodina, nič im nebráni na ceste k spoločnému šťastiu. Až kým Helen nezistí okolnosti z jej minulosti, ktoré poriadne ohrozia všetko, čo tak svorne budovali. Helen sa zmieta medzi túžbou po manželskom šťastí a vrodenou úprimnosťou. Lenže ak by odhalila svoje tajomstvo súvisiace s Rhysovým najväčším nepriateľom, v tej sekunde by oňho pravdepodobne prišla. Oplatí sa jej riskovať?

"Vyliezol z postele a v dusivom ovzduší spálne sa obliekol. Myseľ sa dostala do zvyčajných otáčok. Snovala zoznamy a plány ako pletací stroj priadzu. Aby ho čert vzal! Čo mu to vôbec zišlo na um! Veľká svadba, na ktorej sa popýši manželkou s modrou krvou... Ako sa mohol domnievať, že na tom záleží? Idiot! nadával si v duchu. Po dňoch strávených v hmle akoby sa mu odrazu vyjasnilo. Teraz, keď mu už Helen patrila, do svadby sa nemôžu od seba vzdialiť ani na krátky okamih. Musí ju mať na dosah. A už tobôž nemôže riskovať, že sa znovu dostane pod Devonov vplyv."

Nemilosrdný magnát sa spočiatku javí trochu jednoducho, ale nedajte sa oklamať. Po úvodnom doriešení nedorozumenia ohľadom zrušenia zásnub sa dej začne zauzľovať, a to najmä vďaka Helen, ktorá dovtedy pôsobila utiahnutejšie a pokojnejšie. Aj v tom tkvie tajomstvo diel Lisy Kleypasovej. Nikdy neviete, čím vás ktorá postava prekvapí. Podobne ako v Bezohľadnom darebákovi, aj tu sa už rysujú ďalšie, ktoré budú azda v postupujúcej sérii mať väčšiu rolu. Najmä geniálny obchodník Severin a doktorka Gibsonová, ktorá si ukradne vaše srdce, hneď ako sa zjaví na scéne. Tu sa autorka trochu opakuje s minulou časťou. Tam došlo k vykoľajeniu vlaku a tu zas k zrúteniu budovy, pričom obe scény boli trochu podobné s ohľadom na postavy. Nechcem však prezrádzať priveľa, aby som vás nepripravil o prekvapenia. Nemilosrdný magnát je výborná romanca, typický zástupca svojho žánru, ale pritom vám utkvie v pamäti.

Diskusná téma: Vydarené pokračovanie romantickej série (L. Kleypasová - Nemilosrdný magnát)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok