L. Kleypas - Dívka s hnědýma očima

21.06.2015 15:17

Američanka Lisa Kleypas sa spočiatku preslávila obľúbenými historickými romancami, dobre známymi aj slovenským čitateľom. Momentálne však upustila od vytýčenej cesty a zameriava sa čisto na romány zo súčasnosti. Mnohých tým síce nepotešila (mňa nevynímajúc, jej romance boli jedny z najlepších), ale jej aktuálne romány sú našťastie rovnako čítavé a pútavé. Vo svete rezonuje najmä jej séria o súrodencoch Travisovcoch z Texasu. V slovenčine vyšli prvé tri diely, ešteže máme k dispozícii české preklady vydavateľstva Domino. Pod jeho značkou totiž pred niekoľkými týždňami vyšiel štvrtý diel - Dívka s hnědýma očima, v ktorom je rad na Joeovi, aby našiel svoje šťastie. Posledný nezadaný Travis sa zahľadí do organizátorky svadieb Avery Crosslinovej. Paradoxne ona sama má za sebou jeden nevydarený sobáš a rozhodla sa nespájať svoj život so žiadnym mužom. 

"Zjistila jsem, že láska, která hoří nejjasnejším plamenem, také brzy vyhasne. Nepřežije ztrátu novosti a vzrušení. Vyprchá pod tíhou obyčejných povinností, jako je párovaní ponožek ze sušičky... S tímhle druhem lásky jsem nechtěla mít nic společného. Neviděla jsem v ní žádný přínos. Je to stejné jako brát heroin - chvíli sa vznášíte v oblacích, pak to s vámi práskne na zem a vy na ní zústanete ležet, rozpláclí a plní marné touhy."

Avery, rozprávačka príbehu, vedie svadobnú agentúru spolu s nevlastnou sestrou Sophiou a postupom času si vybudovali nielen pracovitý tím, ale aj skvelú povesť. Spočiatku boli ich vzťahy poznačené osamelým detstvom, keďže ich otec bol nepolepšiteľným milovníkom žien a spoznali sa až pri jeho smrteľnej posteli. Okamžite si padli do oka a stala sa z nich nerozlučná dvojica. Na jednej zo svadieb, kde všetko klape práve vďaka ich organizačnému talentu, sa Avery zoznámi s príťažlivým fotografom. Je ním Joe Travis, príslušník najbohatšej rodiny v štáte. Avery je prirodzene skeptická, keď o ňu prejaví očividný záujem. Nazdáva sa, že je preňho iba trofejou, ďalším zárezom v zozname jeho ľúbostných dobrodružstiev. Napriek tomu nie je imúnna voči jeho čaru a strávi s ním noc. Nerobí si však žiadne ideálne predstavy a nič viac nečaká. Joe je ale rozhodnutý nenechať ju odísť a chce ju presvedčiť, že je "normálny" a schopný získať si jej dôveru. Všetko zamotá svadba, ktorú má Avery zorganizovať pre Joeovho bratranca, a tiež vysnívaná pracovná ponuka, kvôli ktorej by sa však musela presťahovať do New Yorku...

"Nemusela jsem se ptát, abych věděla, že kdyby televizní show náhodou vyšla, Joe mě nechce v mém rozhodnutí ovlivňovat. Nebude po mně chtít, abych zústala, nebo se něčeho vzdala. Hlavně mi nebude nic slibovat. Nikde není psáno, jak náš vztah dopadne, nebo jak dlouho bude trvat. Zatímco pokud mi Trevor Stearns nabídne práci, určité záruky mít budu - a to dokonca písemně. I kdybych totálně propadla, něco si odnesu - peníze, kontakty, zkušenosti."

Avery, Dívka s hnědýma očima, je moderná žena, ktorá nemá ružové okuliare a vníma svet taký, ako skutočne je. No vďaka Joeovi ho vidí v oveľa svetlejších farbách, čo sa jej nedarilo už roky. Hoci je to séria o Travisovcoch, príbeh je zameraný hlavne na Avery, i keď sa tu mihnú aj hrdinovia predošlých dielov. Kniha sa však dá poľahky čítať aj samostatne. Súčasťou Kleypasovej kníh sú vždy aj zaujímavé vedľajšie postavy. Ani v tomto prípade to nie je inak, máme tu Averinu sestru, ich zamestnanca Stevena, s ktorým sú večne v sebe, ale aj Joeovho bratranca, ktorý má síce pred svadbou, ale do chomúta sa mu veľmi nechce... Je možné, že sa s ním ešte stretneme ako s hlavnou postavou v niektorej z ďalšej kníh, ja by som to teda rozhodne uvítal.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Domino.

Diskusná téma: L. Kleypas - Dívka s hnědýma očima

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok