Prípad s tragickým osobným pozadím (L. Jackson - Zasluhuje zemřít)

17.04.2017 08:03

Pri autoroch či autorkách, ktorí si nedajú pauzu a dočkáme sa od nich do roka aj dvoch kníh, začnem byť časom trochu skeptický. Majú stále čo povedať a môžu priniesť niečo nové bez toho, aby ich námety boli stále originálne a nevykrádali sami seba? Lisa Jackson patrí tiež do tejto kategórie. Jej kriminálne príbehy dokážu stále zaujať, a to nehovorím o jej historických romanciach, ktoré považujem za jedny z navydarenejších. Asi aj preto nejde v jej prípade o klasické krimi, Je vo veľkej miere obohatené o drámu a rodinné vzťahy, no myslím si, že tento mix žánrov autorke svedčí. Odlišuje sa tým od ostatných a vybrúsila si vlastný, ľahko rozpoznateľný štýl. Kniha Zasluhuje zemřít je šiestou v sérii Alvarezová & Pescoliová a pre znalcov týchto dvoch detektívok ide doslova o povinnú jazdu, pretože situácia v ich práci sa mení až príliš razantným spôsobom. 

"Pescoliová přikývla a zadívala se na mrtvou ženu. Přemýšlela, co se jí tak mohlo stát. Jak proboha mohla skončit v korytě potoka? Dostala se sem z vlastní vůle, nebo jí někdo pomohl? A proč zrovna tady? Rozhlédla se po linii, kde pole a pastviny přecházely v les. Proč zrovna na tomhle místě někdo vraždil nebo mrtvolu odložil...? Jaký magor má potřebu uříznout ženě prst?"

Alvarezová a Pescoliová to budú mať pri vyšetrovaní aktuálneho prípadu ťažšie než obvykle. Na to, že po ich oblasti behajú sérioví vrahovia, si už pomaly zvykli, no ich dôsledky majú ďalekosiahlejší vplyv. Tým najvýraznejším je tragédia okolo šerifa Dana Graysona. Po tom, ako bol v minulej časti postrelený vrahom bažiacim po pomste (Připravena zemřít), bude musieť jeho oddelenie čeliť najhorším predstavám. Alvarezová sa musí vyrovnať nielen s odchodom šéfa, ale aj muža, voči ktorému si vypestovala romantický vzťah. Pescoliová sa okrem hľadania vraha mladej ženy bezhlavo vrhá aj do zistenia dôvodov vedúcich ku Graysonovmu stavu. Nezabúda, že pred časom bola smrť Danovho brata uzavretá ako samovražda. Žeby si niekto na nich zasadol? V smutnom ovzduší ich tiež drží nad vecou snaha chytiť vraha, ktorý pripravil svoju obeť nielen o život, ale si o prstenníček. Ide o suvenír, podpis alebo odkaz? Viac svetla by mohla vniesť do situácie nová čašníčka v miestnom bistre, ale tá si úzkostlivo chráni svoje tajomstvá aj pravú identitu, inak by sa ocitla v ohrození. To je však už na ceste k nej a je len otázkou času, kedy pravda vyjde na povrch...

"Věděla, že musí dělat, jako že je mrtvá; nechat se bezvládně unášet pomalým proudem. V útržcích měsíčního jasu, který pronikal zpoza oblaků, zahlédla přizračné kořeny tisovců tyčících se nad vodní hladinou - a věděla, že v líně se valící vodě není sama, že na číhané jsou všude kolem aligátoři. Přesto se jí podařilo pomalu klouzat po proudu, podél široké zákruty, až se nerušeně dostala hlouběji do porostu. Opatrně se přiblížila ke břehu a chystila se silného, chladného kořene, s jehož pomocí začala vytahovať své nahé tělo z vody."

V prípade knihy Lisa Jackson zvolila výborný názov. Nielenže je zapadol do série, ale navyše zvádza k úvahám, koho tým myslela. Postavu zapojenú do nového zločinu alebo šerifa Graysona? Dej je totiž prešpikovaný oboma líniami. Musím priznať, že viac ma zaujala práve tá šerifova, pretože mala omnoho osobnejší charakter. A z dvoch detektívok som tentoraz fandil viac Alvarezovej, pretože Pescoliová prechádzala z extrému do extrému, navyše ma vytáčala tým, že sa nikomu nedokázala priznať, že je opäť tehotná. Až som sa začal obávať, že ide o autorkin zámer a Pescoliovej bude v tomto smere čosi hroziť... Apropo, autorka a jej štýl. Lisa píše skvelo, ale tie jej opisy a plytvanie prídavnými menami! Stačí si všimnúť úryvok - napínavá situácia, čítateľ čaká dynamiku, a musí čeliť všemožnému zdržiavaniu. Na miestach, kde majú oči behať hore-dolu, prichádza nefunkčné spomalenie. Vrrr... Keďže však ide o Lisu Jackson, dá sa jej to odpustiť. Zasluhuje zemřít si zaslúži vašu pozornosť a ja verím (a teším sa na to, ak sa to potvrdí), keď sa autorka naplno pustí do riešenia problémov v rodine Graysonovcov...

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Domino

Diskusná téma: Prípad s tragickým osobným pozadím (L. Jackson - Zasluhuje zemřít)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok