L. Jackson - Všechno mi řekni

20.02.2015 12:51

Lisa Jackson je všestranná autorka, ktorá sa nenecháva spútavať iba jedným žánrom. Udomácnila sa hneď v dvoch, a v každom z nich je mimoriadne úspešná. Jej historické romance patria u mňa medzi najlepšie, ktoré som čítal, no okrem nich ponúka Lisa čitateľom aj napínavé kriminálky. Tie sú často zasadené do južanského prostredia USA, pričom ani jej aktuálna novinka nie je výnimkou. Všechno mi řekni je v poradí tretím príbehom série odohrávajúcej sa v meste Savannah, kde sa so zločinmi potýka duo vyšetrovateľov Reed Pierce a Silvie Morrisettová. Zároveň je to druhý príbeh po sebe, v ktorom zohráva hlavnú úlohu aj Reedova snúbenica - novinárka Nikki Gilletteová. Práve jej rodina je z veľkej časti zapletená do prípadu starého dvadsať rokov, čo sa opäť dostáva na pretras. A hoci väčšina utajovaných skutočností jej môže značne poškodiť, cit pre spravodlivosť bráni Nikki v ich ďalšom zamlčovaní...  

"Někdo - ne, pozor, něco - se jí dotýkalo, a teď dokonce... Ach, Matičko boží! Otíralo se to o ni a náhle se to zastavilo a táhlo se to po ní v celé své délce. Ach ne! Ssss! Mozek jí pročísl syčivý zvuk. Pro lásku boží, ne! V čiré hrúze vykříkla, zběsile odhodila přikrývku a neobratně na posteli couvala jako krab. Had, v jehož nehybných očích se rudě odrážela zář skomírajících uhlíkú v krbu, prudce cukl špičatou trojúhelníkovou hlavou."

Nikki sa ešte stále vyrovnáva s takmer tragickou skúsenosťou z prípadu Hrobára, trápia ju nočné mory a neopúšťa ju pocit, že ju ktosi sleduje. Svoje skúsenosti so sériovým vrahom, ktorý ju pred pár rokmi pochoval zaživa, zúžitkovala pri napísaní úspešnej knihy a vydavateľka od nej požaduje nový námet. Ten sa vzápätí naskytne sám, keď mestom ako šíp preletí správa o možnom prepustení väzenkyne Blondell O´Henryovej. Tá bola pred dvadsiatimi rokmi usvedčená z vraždy dcéry Amity a pokusu o vraždu ďalších jej dvoch detí. No teraz jej syn zmenil výpoveď, keď vyhlásil, že si nie je istý, či v danú noc po nich skutočne strieľala ich matka. Prípad sa prešetruje nanovo a Nikki v tom vidí nielen príležitosť na novú knihu, ale aj na očistenie svedomia. V osudný deň jej totiž Amity telefonovala a žiadala ju, aby za ňou prišla, pretože sa s ňou chcela podeliť o svoje tajomstvo. Ako neskôr vysvitlo, šestnásťročné dievča bolo tehotné, a predtým, ako bolo zastrelené, ju navyše uhryzol had... Blondell po celý čas vyhlasovala, že je nevinná, no nikto jej neveril. Bola skutočne obeťou komplotu a nešťastnej náhody, alebo je naozaj chladnokrvnou vrahyňou? Možných podozrivých je pritom neúrekom - jej bývalý manžel,jeho druhá manželka, jej niekdajší milenci, priatelia jej dcéry, dokonca aj detektív, čo ju dostal za mreže... A ako do toho všetkého zapadá Nikkina rodina - najmä jej strýko, ktorý Blondell obhajoval, celá jeho rodina či Nikkina kolegyňa, ktorej správanie je viac než podivné...? Prípad síce vyšetruje Reed, no napokon je to práve jeho snúbenica, kto pomaly príde celej veci na koreň...

"Připadala si jako zrádce, klíče a flash disk v kapse ji najednou tížily jako kamení. Proklouzla zadní brankou, kolem ohniště a zpátky k autu. Jakmile seděla za volantem a ujížděla domú, mohla konečně volně dýchat a cítila se o něco líp. Pokud se dozví další informace, které by vedly k objasnění smrti Amity, bude to stát za to. Možná by mohla konečně mrtvé kamarádce pomoct tím, že odhalí pravdu. Třeba dokonce trochu zmírní svúj pocit viny."

Lisa Jackson potvrdila, že dokáže ľahko skĺbiť krimi, romantiku a rodinnú drámu v jednom poriadne zamotanom príbehu. Niekedy sa síce príliš venuje opisom, myšlienkam postáv či rôznym "obkecom", ktoré spomaľujú dej, no vyvažuje to dôsledným prepracovaním charakterov a nečakanými zvratmi. Keď už si myslíte, že páchateľ je očividný, je pravdepodobné, že zažijete ďalšie prekvapenie. Všechno mi řekni vás prenesie do čarovného juhu Ameriky, do prostredia novinovej redakcie i do tajomného starého zrubu. Dejisko a postavy v ňom ponúkajú ešte mnoho zaujímavého, preto verí, že autorka mesto Savannah tak skoro neopustí.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Domino.

Diskusná téma: L. Jackson - Všechno mi řekni

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok