Ženské obete ako umelecké diela (L. Jackson - Strach zemřít)

24.10.2015 12:20

Lisa Jackson sa v mojich očiach radí medzi najplodnejšie autorky. Nielenže sa venuje i historickým romanciam, ale v rámci kriminálneho žánru má na konte hneď niekoľko rozbehnutých sérií. Ak mám pravdu povedať, tie sa mi páčia viac ako samostatné romány. Postavy sú totiž o niečo zaujímavejšie, ich charakter prepracovanejší a aj ich príbehy sa dajú zauzľovať dlhodobo a dramatickejšie. Nie je netypické, že autorka siaha po ženských hrdinkách. To je aj prípad série o detektívkach Alvarezovej a Pescoliovej, ktoré sa potýkajú so zločinmi v chladnej Montane. Strach zemřít je štvrtý diel, pričom som ho čítal bez znalosti predošlých. Vôbec to však neprekážalo, tak sa nebojte po ňom siahnuť, ak ste na tom rovnako. Kniha je navyše veľmi vhodná do stále chladnejšieho obdobia, keďže dej série sa odohráva práve počas treskúcej zimy. Vtedy sa totiž v mestečku Medvedí brod prebúdzajú k životu nebezpeční sérioví vrahovia...

"Nanášel na ženu vodu a sledoval, jak se jí na nahém těle tvoří ledová krusta. Cítil maximální uspokojení, jaké přináší jen dobře odvedená práce. Byla v dokonalé pozici. Měla skrčené nohy, takže vypadala, jako by klečela. Hlavu měla skloněnou a ruce sepnuté v modlitbě. Nebylo to snadné. Ohýbání nepoddajných částí těla do přesných poloh vyžadovalo značnou sílu, trpělivost a zkušené oko."

Policajné oddelenie Medvedieho brodu je v pohotovosti. Z mesta a okolia začínajú miznúť ženy a objavovať sa na rôznych miestach ako ľadové sochy. Ako sa zdá, mestečko sa opäť potýka s neobyčajným sériovým vrahom, pričom tento robí zo svojich obetí umelecké diela. Selena Alvarezová a Regan Pescoliová sa síce snažia prísť na jeho totožnosť a motív, ale mŕtve pribúdajú a ony dlho tápu v tme. Do vyšetrovania sa zapojí aj súkromný detektív Dylan O´Keefe, Alvarezovej niekdajší kolega a partner. Po spoločnom pátraní, ktoré skončilo fiaskom, sa ich cesty rozišli, ale osud ich zas zvedie dokopy. Dylan je na stope mladistvého synovca Gabriela. Pri jeho sledovaní vidí, ako sa vláme do domu Alvarezovej, čo vyvolá ďalšie otázky. Gabriel je podľa všetkého Selenin biologický syn, ktorého sa vzdala ako šestnásťročná. Vyhľadal ju predovšetkým preto, že potrebuje pomoc. A to najmä vo chvíli, keď naňho padne tieň podozrenia v súvislosti s vrahom "ľadových múmií". Na telách žien sa totiž objavujú Selenine šperky. Žeby mala s vrahom spoločného viac, než si spočiatku uvedomovala...?

"Nejdříve ječela a snažila se alespoň slovně bránit, teď už mlčela. Čekala. Chtěla ho přivést k názoru, že je doslova zkamenělá hrúzou a na nějaké myšlenky na obranu dávno rezignovala. To ale nebyla pravda. Myslela na děťátko, které v ní pomalu rostlo, a myslela jen na to, jakou újmu mu mohl zpúsobit ten únos, mráz, rána elektrickým paralyzérem i drogy, které jí dával. V duchu si nadávala, vyčítala si, že mu dúveřovala a že ignorovala jasné známky toho, že je nepříčetným šílencem... Počkat, vraždícím nepříčetným šílencem!"

Román Strach zemřít sa navonok tvári ako klasická kriminálka, ale podstatnú časť tvorí rodinná dráma okolo detektívky Alvarezovej. Dokonca by som povedal, že pre dej bola významnejšia ako samotné pátranie po vrahovi. To navyše nebolo nejako extra "prežívané", vrah nezanechával žiadne stopy a celý čas sa s políciou pohrával. Keby sa neskôr nezameral na Selenu, zrejme by ho nechytili doteraz... Práve Selena je tou, ktorá drží príbeh nad vodou. Dokonalá žena so zdravým životným štýlom, kedy príkladná katolíčka, dôsledná vo veciach zákona - a odrazu musí čeliť vplyvom minulosti a najťažším hriechom. Síce sa má s čím vysporiadať, ale zdá sa, že nakoniec opäť bude schopná otvoriť svoje vnútro mužoví, ktorý za to stojí. V románe Lisy Jackson nájdete napätie i romantiku. A pozitívne hodnotím aj to, že tu upustila od toľkých opisov, ktorých je v iných jej knihách neúrekom. 

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Domino.

 

Diskusná téma: Ženské obete ako umelecké diela (L. Jackson - Strach zemřít)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok