Temná história rodinného sídla... (L. Jackson - Prokletí)

19.08.2015 12:07

Lisa Jackson je nesporne talentovaná autorka. Jej historické romance patria medzi moje obľúbené a stále ma hnevá, že sa prestalo v našich končinách s ich prekladaním... Jej kriminálne príbehy však naďalej nachádzajú svoje miesto na pultoch kníhkupectiev, čo ma teší. Či už ide o samostatné romány, alebo tituly v rámci určitej série, autorka ma ešte nesklamala. Aktuálna novinka Prokletí je uzavretý príbeh, mimo akejkoľvek známej série, takže ak sa náhodou nechcete púšťať do čítania rozbehnutých prípadov, je pre vás ako stvorená. Ako naznačuje názov i samotná obálka, okrem tradičného kriminálneho motívu tu nájdeme aj zaujímavý mysteriózny podtón, ktorý posúva knihu ešte o stupeň vyššie. Lisa Jackson rozohrala partiu zložitých rodinných vzťahov, ktorých zmysel sa odhalí až pri prečítaní posledných stránok, čiže vás čaká pestré a riadne zamotané čítanie...

"Slyšela ho, jak se pohybuje směrem ke schůdkům do kupole. Prosím, pomyslela si. Jistěže ho dokáže zamknout na střeše! A potom seběhne dolů, popadne děti a nechá ho tam, zatímco odjedou vozem do města. Spíše ho vycítila, než uviděla. Vykročil na poslední krátký úsek schúdků přes kupoli na úzkou střešní terasu. Téměř se neodvažovala nadechnout. Jenže on zaváhal. Jako by vycítil její úskok."

Hlavná hrdinka Sarah sa musí obrniť nekonečnou dávkou trpezlivosti a odvahy, aby sa popasovala s nadchádzajúcimi výzvami. Po dohode so súrodencami sa rozhodne zrekonštruovať rodné sídlo, nad ktorým sa vznáša tieň tragickej minulosti. Zdá sa, akoby ich rodina bola prekliata a veľký dom menom Modrý páv uchováva všetky jej temné tajomstvá. Sarah sa snaží vyhýbať myšlienkam na ne, ale je to dosť ťažké, najmä keď jej mladšia dcéra vyhlasuje, že v dome vidí ducha. Nepokojná duša mŕtvej prvej majiteľky však nie je jedinou ťaživou skutočnosťou. V okolí ktosi unáša dospievajúce dievčatá a Sarahina staršia dcéra Jade je práve v danom nebezpečnom veku. Našťastie, nie všetci fantómovia minulosti sú hroziví. Sarah sa opätovne stretáva aj s niekdajšou stredoškolskou láskou, susedom a momentálne stavebným inžinierom, ktorého úlohou je dohliadať na prestavbu Modrého páva. Staré city sa opäť ozývajú, a to aj v spojitosti s blízkymi príbuznými. Sarah má ťažké srdce najmä na svoju matku, ktorá k nej bola odjakživa chladná, ale rokmi akoby sa jej odmeranosť ešte vystupňovala. Akoby pre ňu existovala jediná dcéra, a to Theresa, staršia sestra Sarah, ktorá jedného dňa nečakane zmizla...

"Zvládne to? A půjde to? Tep jí dosahoval nadzvukové rychlosti, jak se bála, ústa jí vyschla jako troud - uvažovala o svedení a pokud možno následné vraždě! Při tom pomyšlení jí naskočila husí kůže, ale už jí příliš mnoho možností nezbývalo a ani na vteřinu nevěřila, že on sám by ji z číré dobroty svého srdce najednou jen tak pustil. Ne, spíš ji zabije a bůhví co ještě. Zvuk motoru utichl. Vyčkávala a svírala maličký ostrý kámen, až se jí zarýval do prstů. Nakonec zaslechla známý cinkot klíčů, posléze sa ozvalo skřípavé otevírání závory a vrznutí vrat vzápětí předznamenalo jeho příchod..."

Lisa Jackson si udržuje svoju latku i tempo. Miestami je štýl jej rozprávania na môj vkus priveľmi obšírny (niekedy by neuškodilo menej opisov či analýzy pocitov), ale premyslený dej to vrchovato vykompenzuje. Niektoré odhalenia sa síce dajú pri pozornom čítaní vytušiť, no záverečné pointy sú predsa len prekvapivé. Vzhľadom na to, že sa mnohé dotýka histórie a vzťahov jednej rodiny, príbeh je hutnejší a tajnosti okolo nej omnoho ničivejšie. Navyše musím vyzdvihnúť gradáciu deja a dramatický koniec, kedy sa dá napätie priam krájať. Prokletí by nemalo ujsť nikomu, kto si potrpí na oddychové, ale zároveň inteligentné a prepracované príbehy. 

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Domino.    

Diskusná téma: Temná história rodinného sídla... (L. Jackson - Prokletí)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok