Šerifovo meno je v zozname smrti (L. Jackson - Připravena zemřít)

04.06.2016 08:03

Séria Lisy Jacksonovej Alvarezová & Pescoliová je v rámci žánru kdesi na pomedzí krimi, romantiky a rodinnej drámy. Ba niekedy mám dojem, že kriminálny motív je len v úzadí ako doplnok k riešeniu osobných kríz hrdiniek (napr. predošlý diel Strach zemřít). Tým však nechcem povedať, že by nešlo o pútavé krimi. Väčšinou sa prípady týkajú niekoho z blízkeho okruhu detektívok, ak nie priamo ich, vďaka čomu vyznievajú hrozby reálnejšie. Aj román Připravena zemřít sa odohráva počas treskúcej zimy, len niekoľko týždňov po udalostiach z minulej časti. Atmosféra priam dýcha mrazivosťou a aj krv je na snehu akási výraznejšia. Najmä ak patrí stálej postave, ktorá sa ocitne v ohrození života a jej ďalšie "účinkovanie" je teda otázne. Útek pred vrahom je prakticky nemožný, na svoje obete jeho muška striehne veľmi trpezlivo... 

"Prásk! Pažba pušky ho kopla do ramene. Graysonovo tělo sebou divoce trhlo a odskočilo dozadu. Šerif rozhodil rukama a otočil hlavu... Klobouk mu slétl z hlavy, ale šerif pořád stál na nohou. Vrávoral, ale už začal klesat. To nestačí! Tiše vzdychl a znovu stiskl spoušť. Puška štěkla. Grayson se otočil jako loutka, pak padl k zemi. Na prsou a na krku se mu objevila krev, která začala barvit bělostný sníh nádherným karmínem."

Selena Alvarezová sa pomaly zotavuje zo stretu so sériovým vrahom, ktorý terorizoval Medvedí Brod pred niekoľkými týždňami. Zároveň sa teší z obnovenia vzťahu s niekdajším partnerom a tiež mladistvým synom, ktorého dala kedysi na adopciu. Zmenami v citovej oblasti prechádza aj Regan Pescoliová. Santana si ju chce vziať, ale ona je po dvoch skrachovaných manželstvách už príliš opatrná. Silu rodiny i priateľstiev preverí pokus o vraždu obľúbeného šerifa Dana Graysona. Alvarezovej platonickú lásku sa ktosi pokúsil zastreliť priamo pred očami Pescoliovej, ktorá sa púšťa do pátrania s o to väčšou vervou. Keď dôjde navyše k úmrtiu známej sudkyne, stopy začnú dávať jasný zmysel. Páchateľ sa zrejme vydal na cestu pomsty. Vyšetrovateľky preverujú prepustených väzňov a netrvá dlho, kým nájdu podozrivého. Ani len netušia, že skutočná hrozba sa skrýva omnoho bližšie... Okrem toho sa zároveň musia potýkať aj s početnou rodinou Dana Graysona. Ich bohatá a pestrá minulosť odhaľuje zamlčané tajomstvá a viacerí z nich prejdú vlastnými skúškami.

"Seznam podezřelých se zúžil. Graysonovi bratři neměli se šerifem ani soudkyni žádné spory. Mezi Carou Banksovou a jejím bývalým také žádná opravdová nevraživost nepanovala a Pescoliová ji už stejně vyškrtla, protože nevěřila, že by bývala chtěla zabít nebo že by měla prostředky na nájemného vraha. Kromě toho, proč by se při tom zbavila i soudkyně? S druhou manželkou, Akinou, to bylo stejné. Domněnku, že by sa Grayson a soudkyně scházeli, se nepodařilo prokázat ani vyvrátit, Pescoliová nemohla najít ani žádný jiný dúkaz o možném poměru. Tím pádem jim zbývali zločinci..."

Kniha Připravena zemřít nesie všetky typické znaky Jacksonovej štýlu. Postavy prechádzajú osobnými i pracovnými krízami, identita páchateľa je odhalená až v samotnom závere a napätie je citeľné nielen v zločincovom vyčíňaní, ale aj vo vzťahoch. Znovu však musím podotknúť, že ani teraz sa autorka nevyhla miestami zdĺhavým opisom a analyzovaniu myšlienok. Niekedy boli až nadbytočné, no som si istý, že niektorí čitatelia to skôr uvítajú. Taktiež mi nedá nespomenúť zimný nádych príbehu. V čoraz teplejších dňoch to poslúži ako vítaná alternatíva. Životy postáv sa opät zamotali, niekam posunuli, a preto som zvedavý, ako sa budú vyvíjať ďalej. Lisa Jacksonová určite ešte má niekoľko es v rukáve. 

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Domino

Diskusná téma: Šerifovo meno je v zozname smrti (L. Jackson - Připravena zemřít)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok