Dvojitá porcia napätia na horúcom Juhu (L. Jackson - Nikdy neumírej sama)

03.03.2017 07:56

Musím povedať, že Lisa Jackson tentoraz trafila názvom do čierneho. Snáď sa ani nedalo lepšie vystihnúť dej, ale na rovnakej vlne sa nesie aj obálka českého vydania. Román Nikdy neumírej sama je, ako je u autorky zvykom, procedurálkou sledujúcou pátranie po sériovom vrahovi. Táto osvedčená schéma sa uplatňuje ako obvykle s primeraným napätím a detektívnou analýzou. Lisa Jackson je však známa aj ako autorka romancí (mimochodom, výborných), a azda aj preto sú jej krimiromány často zamerané i na osobný život hrdinov. Nikdy neumírej sama je kniha zo série New Orleans, ktorá mňa osobne baví viac než napríklad Alvarezová a Pescoliová. Prostredie amerického Juhu, tamojšieho počasia, atmosféry a zvyklostí poskytuje viac priestoru na zaujímavé námety, čo sa potvrdzuje aj v tejto novinke.

"Chcípni, úchyle! pomyslela si Zoe, když se otočil kolem své osy, lapal po dechu, upadl na ponk a shodil přitom nůžky, stuhy, drát i hromádku šatů - jejího oblečení, sakra, byly to šaty, které na sobě měla při únosu. Všechno spadlo a rozlétlo se po podlaze. Mával rukama a srazil světlo na stropě. Kutálelo se po zemi a rozbilo se. Pořád z něj však vycházela nechutná namodralá záře. Nepřestával se zmítat. Poskakoval, jednou rukou se pokoušel uvolnit provaz kolem krku."

Príbeh má dve dejové línie. Tou hlavnou je Vrah 21, psychopat vraždiaci dvojičky, ktoré dosiahli vek dvadsaťjeden rokov. A to aj napriek tomu, že za svoje zločiny bol už v Kalifornii odsúdený. Žeby mal nasledovateľa? Psychologička Brianna je presvedčená, že vo väzení sedí nesprávny človek, a to aj preto, že je ním jej vlastný bratranec. Keď však zmiznú z jej blízkeho okolia sestry - dvojčatá, už jej nik nevyhovorí, že sa zabijak nepresunul do ich končín. Polícia je ale voči jej výhradám a tvrdeniam skeptická, preto sa musí poriadne pousilovať, aby ich doviedla domov živé. Zoe a Chloe sa totiž skutočne stali obeťami únosu a bojujú s vrahom o holý život. Dvojica vyšetrovateľov Rick Bentz a Reuben Montoya zároveň pátra po Otcovi Johnovi, ich najväčšej nemesis. Falošného vraždiaceho kňaza považovali za mŕtveho, ale podľa všetkého prežil a teraz znovu uspokojuje svoje zvrátené chúťky. Bez dôkazov a pádnych stôp je však ťažké prísť mu na koreň, okrem toho sa Rick musí opätovne venovať aj Vrahovi 21...

"Jakmile ho začal opouštět zdravý rozum, jeho rozpoložení se blížilo klasickému šílenství způsobenému dlouhým pobytem ve vězení. Už nikdy víc. Potichu si z boty vytáhl maličkou zbraň. V prádelně, kde nějakou dobu pracoval, odstranil šroubek z kovového vozíku. Chvíli ho urputně brousil, protože potřeboval získat ostří, které mu prořízne kůži i tepny. Maličký kousek kovu dlouhý snad jen dva centimetry představoval jeho spásu. Pokud ovšem existuje bůh. Čímž si nebyl tak jistý. Skousl si spodní ret a čepel podržel v prstech pravé ruky. Teď, nebo nikdy. Dej se do toho."

Dve línie knihe svedčia. Príjemným spestrením bolo, že vrah nezabíjal rad za radom a vyšetrovatelia mu neprichádzali na stopu postupnou analýzou. Vrah 21 už mal dvojičky v držaní a ich boj o život, snahy o útek a súboje s ním tvoria jadro napätia. Dá sa povedať, že Lisa Jackson využila možnosť "návratov" - Vrah 21 znovu udrel, rovnako sa opä stretávame aj s Otcom Johnom. Dôležitou postavou okrem Bentza a Montoyu je Brianna, ktorá mi síce nepripadala až taká zaujímavá, ale jej spojenie s miestnym novinárom a zapojenie do prípadu ju napokon vyzdvihli o niekoľko priečok vyššie. Autorka tiež neplytvala ani typickými opismi a objasňovaním aj na pohľad jasných vecí, čo miestami pôsobilo spomaľujúco. Našťastie to nijako nezmenšuje výsledný dojem, ktorý je určite pozitívny. Táto séria je pekne rozbehnutá a Nikdy neumírej sama je jej neoddeliteľnou súčasťou.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Domino.

Diskusná téma: Dvojitá porcia napätia na horúcom Juhu (L. Jackson - Nikdy neumírej sama)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok