Intrigy aj láska v dávnom Japonsku (L. J. Rowlandová - Šógunova dcera)

03.10.2015 15:10

Po historických detektívkach nesiaham často. Doteraz ma totiž dokázali zaujať len S.J. Parrisová (so sériou o Giordanovi Brunovi) a Paul Doherty, ktorý zasadil svoje príbehy do starovekého Egypta. Keď vydavateľstvo Metafora ohlásilo vydanie ďalšej časti úspešnej série o Sanovi Ičiróovi, povedal som si, že po nej skúsim siahnuť a zistiť, či sú chvály o nej pravdivé. Japonsko je zaujímavou krajinou samo osebe, pričom jeho dejiny priťahujú pozornosť zvyšku sveta nielen pre exotickú príchuť, ale mňa osobne vždy nadchýnali príbehy samurajov, ich lojality a cti. Laura Joh Rowlandová vás vtiahne do sveta, kde sú tieto hodnoty tým najdôležitejším, nejde iba o prázdne slová. Prostredie, zvyky, kultúra - to všetko sa stáva natoľko reálnym, akoby ste počuli každý zvuk a cítili každý pach. Zo stránok Šógunovej dcéry priam srší fascinácia autorky japonskou históriou a veľmi dobre vie, ako ju preniesť i na čitateľa.

"Zatímco jeden stoupal, druhý padal. Nyní Janagisawa s bezostyšným vítězoslávnym úsměvem zíral Sanovi do očí. Přestože právě teď byl komořím Sano, a měl tudíž v jejich setrvalém sporu navrch, jelikož jeho sok neměl ve vládě žádné oficiální postavení, stal se nyní Janagisawa adoptivním otcem šógunova oficiálního nástupce. Získal tím nad Sanem obrovskou výhodu: vliv na budoucího šóguna. A Sano tušil, že toho docílil naprosto nehorázným podvodem."

Hlavné mesto Edo sa ešte stále spamätáva z ničivého zemetrasenia, ktoré pozmenilo krajinu na poli politickom, sociálnom i hospodárskom. Niektorí z novej situácie dokázali vyťažiť, no viac je takých, ktorým prírodná pohroma priniesla len bolesť a utrpenie. Sano Ičiró je spolu s ďalšími vysokými činiteľmi povolaný na zhromaždenie, kde šógun predstaví svojho nástupcu - mladého Jošisata. Prítomní samuraji sú v šoku - ide totiž o syna Sanovho zaprisahaného nepriateľa Janagisawu. Ten panovníkovi nahovoril, že práve on je Jošisatovým skutočným otcom, a správa prišla vhodne vo chvíli, keď šógunova jediná dcéra umrie na kiahne. Nová situácia prináša zmeny aj na najvyšších postoch, čo sa dotkne aj Sana. Je degradovaný na vedúceho opätovnej výstavby mesta, no aj napriek tomu sa snaží nestratiť zo zreteľa záujmy krajiny. Spolu so svojimi najbližšími sa púšťa do vyšetrovania smrti šógunovej dcéry, aby dokázal, že Janagisawa je na čele vlastizradného komplotu. Je načase, aby po dlhých rokoch konečne zaplatil za všetky úskalia, ktoré počas svojho pôsobenia na dvore napáchal. Lenže čím viac informácií Sano získava, tým viac sa rozširuje aj okruh podozrivých...

"Náhle zvuky Jošisata zase probraly. Prudce otevřel oči. Slyšel kradmé našlapování a tlumené výkřiky zvenčí... Kolem černého kolosu edského hradu vířil vichr. Rozeklané mraky rychle pluly oblohou a krájely měsíc. Stromy okolo rezidence následníka se kolébaly a šustily listovím. Z mřížoví kolem základú se linul kouř. Kosočtverci mezi zkříženými dřevenými latěmi prosvítala oranžová záře. Ozvaly se rychlé kroky a jakási postava zmizela ve tmě... Sana probudilo vytrvalé pronikavé zvonění. Jeho ospalé vědomí zavalil pach kouře."

Moje obavy, že príbeh zasadený do Japonska na začiatku 18. storočia bude trochu ťažkopádny, sa ukázali ako neopodstatnené. Laura Joh Rowlandová má skvelý štýl, v kapitolách sa striedajú rôzne postavy, nejde len o pohľad tej ústrednej. Hoci Sana si určite hneď obľúbite - je čestný, spravodlivý, oddaný a nadovšetko verný svojej rodine a zásadám. A čo robí knihu zaujímavou, sú aj záporáci, najmä Sanov večný rival Janagisawa. Je to skutočný nezmar a majster improvizácie. Autorke sa ľahko podarilo do deja s reálnymi základmi votkať dokonca aj kúsky mystiky. Šógunova dcéra je zábavným aj poučným čítaním, určeným pre široký okruh čitateľov.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Metafora.

Diskusná téma: Intrigy aj láska v dávnom Japonsku (L. J. Rowlandová - Šógunova dcera)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok