Chlapcovo hľadanie nádeje v neľudskej dobe (L. Hawdon - Jákobovy barvy)

24.06.2017 08:48

Minulý mesiac sa oslavovalo výročie konca druhej svetovej vojny a víťazstva nad fašizmom. Pre súčasného človeka sa dané udalosti javia pomaly ako dávna história, no ich odozvy nachádzame ešte aj dnes. A, žiaľ, neželaným vplyvom ideológie podlieha čoraz viac ľudí, často ani netušiacich, kde je pôvod rasovej nenávisti a ako sa môže prejaviť. Anglická autorka Lindsay Hawdonová sa ako vášnivá cestovateľka najprv prejavila v novinárskej oblasti, až neskôr skočila aj do literárnych vôd. A to rovnými nohami a s poriadnym krikom. Jej debutový román Jákobovy barvy vás neočarí len maloletým hrdinom, ale najmä okolnosťamio jeho osudu a hlbokými myšlienkami, ktorými je príbeh popretkávaný. Pri čítaní sa mi vynorili podobne ladené filmy s postavou malého chlapca Bež, chlapče, bež a Nahý medzi vlkmi. No zatiaľ čo tie sa venovali židovskej otázke, Jákobovy barvy sa zameriavajú na trochu opomínanú tematiku rómskeho holokaustu.

"Nakonec ho stromy zase jednou berou pod ochranná křídla, stává se z něho pouhý stín pod příkrovem větví, ze kterých vítr shazuje listí. Leží nehybně, jeho dech skřípe. Jeho srdce puká. Nemůže unést pomyšlení na muže, jehož poslední slova mu dodala odvahu v boji o přežití i příslib naděje. Nemůže snést tíhu čekání na toho, kterého poznal díky obyčejnému jablku a který mu nezištně ukázal laskavou tvář. Neunesl by, kdyby nepřišel."

Príbeh sa odvíja vo viacerých časových rovinách, no jeho ťahúňmi sú dve postavy - osemročný cigánsky chlapec Jákob a jeho matka Glorious, prezývaná Lor. Na udalosti, ktoré sa odohrali, sa pozerajú z vlastnej optiky. Kým Jákobova linka sa odohráva v "súčasnosti", to jest v roku 1944, Glorious spoznávame rok predtým, kým bola jej rodina ako-tak pokope, a cez ňu nazrieme aj ďalej a zisťujeme priebeh jej lásky. Dejiskom knihy je hlavne Rakúsko a nedočkáme sa v ňom vyústenia vojny. Jákob sa ocitá na úteku, pretože toto pravidlo bežať mu bolo vštepované ako základ prežitia. Stretáva rôznych ľudí s odlišnými charaktermi a zisťuje, že na svete sú aj ľudia, ktorým nevadí farba jeho pleti, no napriek tomu je preňho nebezpečné len tak sa potulovať. Dobrota cudzincov, hrozba smrti, samota, smútok za rodinou, dôsledky prežitých hrôz - to je len zlomok prekážok, ktoré musí Jákob prekonať na ceste k cieľu, ktorým je... čo vlastne? Každodenné prežitie? Nájdenie ľudskosti vo svete, kde sa človek otáča chrbtom človeku? 

"Uvědomovala si, že tak či onak se její svět už zhroutil, a pokud by ji opravdu byl ochoten odvést, odešla by s ním bez rozmýšlení. Divné, jakými směry se život dokáže ubírat. Nestala se z ní ta, kterou se měla stát. Ale ani nikdy dříve nebývala tou, kterou se stala dnes. Dnes byla bavlna tam, kde bývalo hedvábí, copy tam, kde bývaly stříbrné spony a čelenky. Máta a levandule, které sbírala a vtírala si je do kúže, tam, kde dříve vonívaly drahé parfémy ze vzácné vanilky a kumarinu. Slzy svých dětí utírala do zástěry, co si sama ušila, a kolem kotníku měla uvázaný amulet, který se neodvažovala sundat..."

Jákobovy barvy obsahujú veľké posolstvo. Netlačia pritom na pílu, Lindsay Hawdonová je šikovná rozprávačka a všetko necháva na svoje postavy. Výrazným prvkom deja je okrem striedania spomenutých línií prvok tajomna. Netušíte, prečo Jákob uteká ani prečo sa odlúčil od mamy a dvoch mladších súrodencov. Predošlé udalosti sa odhaľujú kúsok po kúsku, a hoci tušíte, kam náznaky smerujú, neprestávate dúfať, že nakoniec všetko dobre dopadne. Možno vám chvíľu potrvá, kým si zvyknete na autorkin osobitý štýl. Nemrhá totiž dialógmi, čítanie je teda trochu menej dynamické, no vzhľadom na príbeh a silu knihy to vôbec nevadí. Práve naopak, poskytuje vám to dostatok priestoru i času vžiť sa do postáv a danej doby. Oceňujem aj spracovanie knihy ako takej, je ťažšia ako iné knihy Domina, akoby si vydavateľstvo dalo prácu s avizovaním, že táto kniha rozhodne nie je ľahké čítanie. Dajte si však pozor, aby sa vám pri čítaní poležiačky nevyšmykla z rúk, lebo ju pocítite omnoho výraznejšie (áno, hovorí zo mňa vlastná skúsenosť). Lindsay Hawdonová má talent a je pravdepodobne iba otázkou času, kedy sa ozve s ďalším vydareným románom.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Domino.

 

Diskusná téma: Chlapcovo hľadanie nádeje v neľudskej dobe (L. Hawdon - Jákobovy barvy)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok