L. Harrisová - Vražda na mexický svátek

11.10.2014 12:15

S autorkou Lee Harrisovou som sa pri jej novinke v českom preklade vydavateľstva Motto stretol prvýkrát. Hoci jej séria o bývalej mníške vyšetrujúcej zločiny je už pekne rozbehnutá, do obľúbeného "krimivlaku" som nemal problém naskočiť. Ako to býva zvykom, hlavná hrdinka v každej knihe rieši iný prípad, a dôležité okolnosti ohľadom jej rodiny a osobného života sú náležite vysvetlené. Kým severské kriminálky stavajú predovšetkým na hutnej atmosfére, Američanka Lee Harrisová sa nevyhýba ani humoru a pokojnejšie plynúcemu rozprávaniu. Jej román miestami pripomína staré dobré anglické detektívky, kde je najväčšou devízou hrdinu jeho bystrý um a dedukcia. Schopnosť spojiť si i zdanlivo nesúvisiace informácie využije Christine Bennettová aj v Arizone, kde sa na vlastnú päsť pustí do vyšetrovania dávnejšieho úmrtia spolužiaka zo strednej školy. 

A pritom všetko spočiatku pôsobilo celkom nevinne! Jej známa z kláštora, kde Christine pôsobila, bola pozvaná na sériu prednášok, a požiadala ju na svojej ceste o spoločnosť. Christine sa miesto pobytu spája so smrťou mladého muža a rozhodne sa vyhľadať jeho matku, aby získala viac informácií. Stará pani neverí, že synova smrť bola nehoda, pretože Heniz bol skúsený turista, no zároveň sa bojí možného zistenia, že jeho pád do rokliny bol plánovanou samovraždou. Christine nechce jatriť staré rany, no prirodzená zvedavosť zvíťazí a vďaka manželovi - policajtovi sa dostane i k vyšetrovaciemu spisu miestnej polície. Keďže Heinz umrel počas štúdia na vysokej škole, Christine sa zameria na jeho niekdajších spolužiakov a spolubývajúcich z internátu, aby vniesla svetlo do jeho posledných dní. Vďaka rozhovorom s nimi a dôkladnému preštudovaniu spisu i miesta činu prichádza Christine na niekoľko nejasností a z nečakaného Heinzovho úmrtia sa vykľuje vražda. Aby priniesla pokoj jeho duši i odpovede jeho chorej matke, odhodlane sa púšťa do vyšetrovania, pričom sa jej podarí odhaliť viac než jeden premlčaný zliočin... 

 

"V roce, kdy jsem byla vyvázaná ze slibu v klášteře svatého Štěpána, jsem se naučila očekávat téměř cokoli, když u nás zazvonil telefón... Loni mi zavolal neznámy hlas a řekl, že se stane vražda. Krátce poté jsem uslyšela výstřel."

 

Ako som už spomenul, Christine sa k pravda prepracuje postupne, bez šokujúcich zvratov či akčných výstrelkov. Nitky prípadu sa rozpletajú a vy sa nechávate unášať umne vyskladaným príbehom. Kriminálny námet je vo veľkej miere doplnený o rodinnú zložku, keďže rodina predstavuje pre hlavnú hrdinku nesmierne dôležitú hodnotu. Z knihy ako takej priam srší poukazovanie na podstatné veci v našom živote, ako sú dobré vzťahy, spokojnosť človeka so sebou samým či nezištná pomoc druhým. Takže pri nej neváhajte zrelaxovať ani vy!

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem mediálnej spoločnosti Albatros Media.

 

Diskusná téma: L. Harrisová - Vražda na mexický svátek

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok