L. Frantz - Kováčov učeň

09.04.2017 13:34

Kým sa na slovenskej knižnej scéne neuviedlo vydavateľstvo i527.net, ani som popravde netušil, aká diera v nej zíva s ohľadom na širokej verejnosti prístupnú kresťanskú literatúru. Príbehy s pridanou hodnotou sa síce uviedli pomerne nenápadne, ale za krátky čas pôsobenia sa toto vydavateľstvo vyprofilovalo a získalo si tísice priaznivcov. Ako sa zdá, čitatelia radi a ochotne siahnu po tituloch, ktoré im poskytnú viac než odreagovanie sa a oddych. Kováčov učeň je prvá časť série Dedičstvo Ballantynovcov a môžem povedať, že za svojimi ostatnými papierovými súrodencami v ničom nezaostáva. Rovnako ako iné historické romance či fantasy a young adult romány ponúka strhujúci príbeh, výrazné postavy a záver, ktorý vo vás zanechá pocit naplnenia i podnetné otázky na zamyslenie. 

"Nazdávala sa, že až tak veľmi nezáleží na tom, či tento cudzinec nájde jej provizórny zošit. Ak otec začne so šikanovaním, Silas Ballantyne pôjde zrejme v šľapajach ostatných učňov a nikdy viac ho neuvidí. Začala ustupovať, zatiaľ čo jej v srdci povstávala prosba, aby bol príliš unavený... a aby si dnes večer nevšímal okolie. Ráno, keď odíde do práce, vkĺzne dnu a vezme si späť, čo jej patrí. Nájde si nový úkryt."

Silas Ballantyn je vo svojich dvadsiatich piatich rokov ešte stále učňom. Do jeho remeselníckeho postupu zasiahla predovšetkým vojna o nezávislosť, no zároveň ho prenasledujú aj udalosti z jeho škótskej domoviny. Zostáva mu necelý rok, aby sa stal kováčskym majstrom, a preto prichádza do domu Leeovcov. Hlava rodiny Liege Lee je šikovným majstrom, no svojou povahou a prístupom vyhnal už niekoľko učňov. Prísnosť sa prejavuje aj v kruhu jeho rodiny, najmä pri mladšej dcére Eden. Je hĺbavá, slušná a drží sa skôr pri zemi, zatiaľ čo jej sestra Elspeth sa nepodriaďuje konvenciám a dokonca privedie na svet dieťa, hoci nikto nepozná meno otca a jej rodičia ho vydávajú za svoje. Silas netuší, že Liege Lee má preňho pripravený plán - podľa starej tradície si má totiž učeň vziať za manželku majstrovu dcéru. Eden je presvedčená, že nevestou sa stane Elspeth, čo jej aj vyhovuje, pretože pomaly spriada plány na odchod z domu plného stereotypu a konzervatívnosti. Túži rozprestrieť krídla a žiť bohatší duchovný život. Lenže v podstate proti svojej vôli ju Silas očarí a začne o ňom rýchlo uvažovať aj inak než iba ako o otcovom učňovi. Nevyzná sa v ňom, no napriek tomu ho postupne spoznáva - jeho bolesť, spomienky na Škótsko, záľubu v hre na husle, ba čo viac - privedie ju do sveta Božieho slova...

"Na jeden prchavý okamih Eden pocítila iskierku súcitu voči Elspeth, ktorú hneď udusil strach. Elspeth bola taká náladová, že človek nikdy nevedel, odkiaľ udrie - alebo ako hlboko. Predtým, ako k nim prišiel Silas, konflikt ľahko rozpútali vytúžené šaty alebo práca, ale nikdy nie muž. Nie Silas Ballantyne. V stávke bolo priveľa. Eden sa roztrasenými rukami začala vyzliekať a snažila sa ovládnuť svoju nervozitu. Karty boli odkryté. Silas a ona boli prichytení  vo vzájomnom objatí. Ich láska už nebola tajomstvom. Ach, Pane, zmiluj sa! Aký nesmierny škandál môže Elspeth vyvolať!"

Dej Kováčovho učňa síce neprekypuje nečakanými zvratmi, ale to neznamená, že mu chýba dynamika. Spisovateľka Laura Frantz pracuje s postavami a ich vnútorným svetom tak zručne, akoby ich skutočne poznala. Ktovie, možno sa ich osudy naozaj mohli odohrať, život ich prináša predsa nekonečne veľa. Silas je, dá sa povedať, o niečo zaujímavejší, keďže sa musel poriadne popasovať, aby dosiahol svoj cieľ. Tragické udalosti spojené s vierou ho vyhnali z rodiska, vycestoval na iný kontinent, kde zažil vojnu, a napokon ho postretli nečakané city. Aj Eden si vás získa, najmä svojou zásadovosťou, jemnosťou, no zároveň silou a snahou urobiť ľudí, na ktorých jej záleží, šťastnými. Vzhľadom na žáner romance je vopred jasné, ako príbeh skončí, ale hrdinovia budú musieť prejsť ešte tŕnistou cestou. Páčili sa mi aj postavy Edeninho otca i sestry. Elspeth si kradla pre seba každú scénu, v ktorej sa ocitla, a priniesla do deja veľkú iskru. Som zvedavý, kam sa uberú Ballantynovci v ďalších desaťročiach. Séria má totiž zatiaľ tri časti a tá tretia sa odohráva dokonca až okolo roku 1850 (pre doplnenie - Kováčov učeň má ťažisko v roku 1785). Verím, že slovenský preklad na seba nenechá dlho čakať.

 

Zaujal vás historický román  Kováčov učeň ? Daľšie historické romány nájdete na stránke i527.net. Román Kováčov učeň si môžete zakúpiť tu: i527 .net, Kumran.sk alebo Martinus.sk

 

Diskusná téma: L. Frantz - Kováčov učeň

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok