Pakistanské dievča odsúdené na smrť pre lásku (L. Ferriss - Rodinná čest)

06.02.2016 21:00

Rodinná česť ma zaujala už svojou anotáciou a opisom autorkinej tvorby. Lucy Ferriss sa vraj podujala nadviazať na tvorbu svetovo uznávaného a obľúbeného Khaleda Hosseiniho. Keďže jeho Majster šarkanov má pevné miesto v mojom rebríčku najlepších kníh, nemohol som jej nevenovať pozornosť. Príbeh je spojením rodinnej drámy, kriminálky a spoločenského románu. V dnešnej dobe je navyše veľmi aktuálny, téma "inakosti" a dopadu náboženstva na bežný život prináša mnoho podnetov na zamyslenie. Prejavy islamizmu v modernom kresťanskom svete sa nie vždy stretajú s pochopením, a platí to aj opačne. Keď sa niekto previní v očiach veriacich - a navyše mladá žena, je priam odsúdená na utrpenie, pred ktorým ju vonkajší svet môže len sotva ochrániť. Tradície sú neraz silnejšie než vôľa pochopiť súvislosti...

"Zardád - jmenujde se Zardád? - si ji nakonec možná ani nevybere. Anebo ano, ale pak zjistí, že dáva přednost vyšším a mladším dívkám víc při těle. A i kdyby nedával, vždyť je to jen zasnoubení. Zasnoubení nějaký čas trvá. Je jako dlouhý nádech. Nezustane po něm jizva na obličeji, jakou má Léma. A ona, Áfija, brzy bude pryč, daleko odsud, kam jejich dýky nedosáhnou."

Áfija a Šáhid Sattárovci sú súrodenci z Pakistanu, študujúci na americkej univerzite. Ich rodičia očakávajú, že Šáhid po ukončení školy prevezme dohľad nad rodinným hospodárstvom a Áfija sa ako poslušné, zbožné dievča dobre vydá a bude pomáhať iným ženám v rodnej oblasti. Úcta k tradíciám a rodinným hodnotám je viac než osobné šťastie, no Áfija v slobodnom svete spoznáv nielen samu seba, ale aj lásku. Zakorenené názory, ktoré jej boli vštepované prakticky od narodenia, pomaly ustupujú jej vlastným potrebám. Napriek ostražitosti sa na internete objaví fotka, kde sa drží za ruku s cudzím chlapcom. Keď Áfija a Šáhid cestujú domov na svadbu sesternice, rodina prejaví znepokojenie nad ich pobytom v zahraničí. Šáhid si síce ctí svoju kultúru, no zároveň má úprimne rád aj sestru. Napokon je zmietaný medzi ochranou rodinnej cti a pomocou nevinnej príbuznej. Bratranec Chálid, člen radikálnej skupiny, vehementne trvá na dôkladnom dodržaní zákonov a neváha sa osobne podieľať na ich vynútení, ak to ostatní nezvládnu. Áfija i Šáhid sa razom ocitnú v smrteľnom nebezpečenstve len preto, lebo si dovolili dbať na vlastné šťastie...

"Svět zčernal. Áfija pevně sevřela volant, aby se jí přestaly třást ruce. Tak. Všechny Šáhidovy řeči o letence byly jenom lež - chystal se ji zabít. Zabít. Při tom pomyšlení se ostře nadechla. Byl by ji vysadil u Gusovy garáže, aby si vyzvedla věci, a rychle by odtamtud vycouval, než bomba vybuchne. Ale jelikož ji odvážela trenérka Hayesová, trval na tom svém rovnou do Northamptonu, protože svou trenérku zabít nechtěl. Věděl, že i tak časem dosáhne svého. Jak říka staré úsloví: Pomstít se mi trvalo sto let, protože jsem byl netrpělivý. Šáhid ji předtím odvezl do Ameriky a tím ji zachránil. Teď ji možná zavraždí."

Rodinná česť má síce trochu pomalší rozbeh, ale po odhalení vzťahov a zápletky vás vtiahne a nepustí. Trochu ma nudili pasáže s hraním squahu, ktorému Šahíd prepadol, ale príbehu nemám čo vytknúť. Lucy Ferriss podnikla dokonca cestu do Pakistanu, aby lepšie spoznala tamojšie zvyky, čo sa v jej románe odráža na silnej autentickosti a uveriteľnosti. Súrodenecké duo a ich vzťah sa mení pod vplyvom okolností a miestami si nie ste istí, ako sa Šáhid v súvislosti so sestriným potrestaním rozhodne. Áfija je ako hlavná postava skutočnou hrdinkou. Nikto by sa určite nechcel ocitnúť na jej mieste. Ešte desivejšia je predstava, že niečo podobné sa môže pokojne kdesi vo svete odohrávať. Autorka ponúka príbeh, ktorý je aktuálny a naliehavý a napriek nepredvídateľnému koncu vo vás zarezonuje svojím posolstvom. 

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Domino.

Diskusná téma: Pakistanské dievča odsúdené na smrť pre lásku (L. Ferriss - Rodinná čest)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok