Dôsledky zakázaného vzťahu (L. Doughty - Ulička Apple Tree Yard)

07.04.2016 18:06

Sú psychotrilery, ktoré kladú dôraz na napätie a atmosféru strachu pred neznámym subjektom, a potom sú tie, ktoré sa viac sústredia na prienik do psychiky postáv a ich vyrovnávanie sa s tragickými udalosťami. Britská autorka Louise Doughty, pokiaľ môžem usudzovať na základe prečítania jednej jej knihy, dáva prednosť druhému typu. Ulička Apple Tree Yard bola nominovaná na najlepší triler roka, čo iste vzbudí zvedavosť aj u slovenských čitateľov. Inak to nebolo ani u mňa, vydarených žánrových čerešničiek nikdy nie je dosť. Príbeh je kompozične rozdelený na tri časti, pričom každá sa zameriava na inú dejovú líniu - prvá sleduje zakázaný vzťah hlavnej hrdinky, druhá dôsledky nečakanej udalosti a tretia súdny proces, ktorého neistý výsledok rozhodne o (ne)vine nie len jedného človeka...

"Advokátka sa efektne odmlčí, aby podčiarkla dôležitosť mojej odpovede, na ktorú všetci netrpezlivo čakajú. Je zrejmé, že budem potrebovať pár sekúnd, aby som to aspoň trochu strávila, začala pokojnejšie dýchať a ukradla si chvíľu na spamätanie sa. No všetok čas sa presypal ako piesok v presýpacích hodinách. Pretiekol nám pomedzi prsty a nezostalo nič. Je po všetkom."

Yvonne je genetička v strednom veku, ktorá je relatívne spokojná so svojou ustálenou kariérou i rodinným životom. Preto ju samu prekvapí, keď odrazu nadviaže milenecký pomer s mužom X. Prežíva to skutočne intenzívne, ale nevie odolať priam živočíšnemu nutkaniu naďalej sa s ním stretávať. Myslia si, že sa im darí skrývať ich vzťah, no stačí chvíľa a otrasie sa v základoch nielen on, ale aj ich sloboda. Yvonne sa na firemnom večierku stane obeťou útoku dlhoročného kolegu. Pociťuje bolesť, hanbu, strach a túžbu po pomste. Všetko však dusí v sebe, aby daná epizóda nenarušila pokoj v rodine a nevyvolala ďalšie nechcené otázky. Napokon sa zverí aspoň svojmu milencovi, ktorý je rozhodnutý brániť jej česť i bezpečnosť. Návšteva u Yvonninho kolegu sa však nečakane (?) zvrtne a obaja napokon čelia nočnej more v podobe súdov, byrokracie, neistoty z možného rozsudku a zničenia rodín i dobrej povesti. A navyše Yvonne zisťuje, kto pri nej skutočne stojí a kto sa ukrýva za tvárou jej milenca...

"Chcem, aby mu niekto spravil presne to, čo spravil on mne... Nepredstavujem si, ako Craddocka zatknú alebo podrobujú poižujúcemu výsluchu pred súdom, či strčia nadobro do basy, dokonca ani netúžim (a ako sa nakoniec ukázalo, nikdy k tomu ani nedôjde) po spravodlivom súdnom procese, kde by ho uznali vinným. V mojich fantáziách kľačí v špinavej garáži so spustenými nohavicami, šmátra po studenej dlážke, aby našiel okuliare, bolestne kvíli a žobroní vystrašený na smrť, nech sa to peklo už skončí."

Zo spomenutých troch obsahových častí sa mi najviac páčila tá prostredná. Prvá časť až príliš zdĺhavo opisovala priebeh mileneckého pomeru a myšlienkové pochody hlavnej hrdinky a tretia zas podrobne líčila súdny proces. Koniec príbehu sa mi navyše zdal zbytočne naťahovaný, ale ako celok kniha funguje dobre. Viac asi zaujme ženské čitateľky, ale ani páni sa nebudú nudiť. Louise Doughty sa podarilo vykresliť pestrú škálu emócií od vzrušenia cez výčitky až po bytostné obavy. Vítanou zmenou je, že ústredné postavy nie sú detektívi pátrajúci po zločincoch, ale obyčajní ľudia, ktorí sa súhrou udalostí dostanú do kolotoča nečakaných zvratov. Ulička Apple Tree Yard je suma sumarum pútavým čítaním, tak neváhajte. 

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem mediálnej spoločnosti Albatros Media.

Diskusná téma: Dôsledky zakázaného vzťahu (L. Doughty - Ulička Apple Tree Yard)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok