Trojica žien v boji za svoje šťastie (L. Diamond - Bude to dobrý rok)

12.05.2016 18:45

Lucy Diamond je dôkazom, že aj pomerne tradičný román o ženách a pre ženy sa dá napísať bez prehnaného patetického tlačenia na pílu. Mnohé autorky by si z nej mohli brať príklad. Vzťahy sú reálne, postavy prechádzajú vývinom a romantika je dávkovaná v rozumnej miere. Príbeh navyše sleduje tri prepojené línie, takže je o to dynamickejší a zaujímavejší. Britské autorky ma čoraz viac presviedčajú, že žáner chick-lit je ich doménou. Obohacujú svet o inteligentné knihy s dávkou humoru, nadhľadu a podnetmi na zamyslenie. Bude to dobrý rok sa pohráva s myšlienkou, s akou sa na prelome rokov potýka azda každý - či ďalšie mesiace konečne prinesú zmenu do zabehnutých koľají a či budú lepšie než tie predošlé. Avšak bezcieľne čakať je zbytočné, preto treba osudu trochu dopomôcť...

"Přes všechny dobré úmysly na ni padl spánek jako teplá deka, a tak se vrátila do říše snů. bec nevnímala, že jí manžel postavil na noční stolek hrnek s horkým čajem, a neslyšela, jak se s ní o deset minut později hlasitě loučil. Kdyby věděla, co se později stane, rozběhla by se za ním, vrhla by se mu kolem krku a nepustila by ho z domu. Dneska ne, prohlásila by. Nikam nepůjdeš, Spencer Bailey. Ale neměla o ničem ponětí. Nic netušila..."

Gemma je v prvom rade manželkou a matkou. Nikdy nedbala na kariéru a radšej sa venovala rodine. Keď začne uvažovať nad novým smerovaním, život nemilo vyslyší jej prosby. Jej manžel Spencer utrpí pracovný úraz na stavbe a vyžiada si niekoľko mesačnú rekonvalescenciu. Horšie je, že sa nedočká finančnej kompenzácie a navyše sa po údere do hlavy pozmení jeho správanie. Z milujúceho muža sa stáva nevrlý a zúrivý povaľač... Caitlin sa vyrovnáva so stratou blízkych osôb a vôbec netuší, čo bude robiť. Možným spestrením sa ukáže bývalý spolužiak zo strednej školy, ktorý však strieda priateľky ako ponožky. Caitlin sa snaží brzdiť svoje nadšenie, ale srdce si s ňou zase spraví, čo chce... Saffron je úspešnou reklamnou agentkou, ktorá nečakane otehotnie. Pred problémami s tým spojenými sa uchýli na vidiek, ale práca si ju nájde aj tam. Otravná mediálna hviezda sa snaží uzurpovať si všetku jej pozornosť, až sa napokon Saffron rozhodne využiť ju v prospech svojich dvoch kamarátok...

"Stačilo pár minut a všechno bylo jinak. Bude přepsána celá její rodinná historie. Najednou si uvědomila, že roky žila ve lži. Podle rodného listu, který držela v ruce, se narodila jako Josephine Wendellová jisté Alison. Kolonka se jménem otce zela prázdnotou. Takže se ani nejmenuje Caitlin Fraserová. Přišla na svět jako nějaká pošahaná Josephine. Zní to jako jméno upjaté viktoriánské tetičky z černobílé fotografie. Sbírala odvahu číst dál. Josephine. To je ona. I když se tak necítí. Ani trochu. Čo se týče Alison... to je její matka. Tys mě nechtěla? Proč ses mě vzdala?"

Román Bude to dobrý rok vnímam ako posolstvo o dvoch veciach - priateľstve a nádeji. Iste, príbeh sleduje viacero motívov - hľadanie vlastnej identity, snahu postaviť sa na nohy, znovuvybudovanie manželského vzťahu či vyrovnanie sa s nečakanými doživotnými následkami. Avšak všetky vedú k rovnakému výsledku - k uvedomeniu si, že problémy sú len také závažné, ako ich sami vnímame. Tri hlavné postavy dodávajú deju vítaný rozmer, rôzne osudy ho robia pútavejším. Výborne ich dopĺňa Bunty - mediálna star, ktorá dokáže narobiť poriadny rozruch. Scény s ňou považujem za tie najvydarenejšie. Lucy Diamond je talentovaná rozprávačka a verím, že sa s ňou ako čitateľ ešte stretnem.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Domino.

Diskusná téma: Trojica žien v boji za svoje šťastie (L. Diamond - Bude to dobrý rok)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok