Zločinné zákulisie vojenskej polície (L. Child - Jack Reacher: Nevracaj sa)

19.03.2017 08:03

Lee Child už dlhú dobu pôsobí na svetovej literárnej scéne ako autor akčných trilerov s vojenským pozadím. Jeho Jack Reacher sa etabloval medzi ďalšími známymi postavami ako čestný a odvážny bojovník proti nespravodlivosti, čo si síce vyberá svoju daň, ale napriek tomu nepoľavuje vo svojom poslaní robiť svet lepším. Vydavateľstvo Plus prináša v poradí devätnásty (!) príbeh série s podnázvom Nevracaj sa. Dôvod je jednoduchý - kiná prednedávnom vzala útokom jeho filmová adaptácia v hlavnej úlohe s Tomom Cruisom. Ja osobne som fanúšik tohto žánru, a preto dúfam, že kniha bude mať úspech a azda sa dočkáme prekladu aj iných Childových diel. Vo všeobecnosti totiž platí, že s postupujúcim nárastom dielov sérií ich kvalita klesá. Román Nevracaj sa však patrí k naozaj vydareným kúskom, a ak sú teda predošlé diely ešte lepšie, bola by škoda pripraviť o ne nás, verných čitateľov.

"Chlap sa prelomil ako zápalka, presne ako jeho druh. Potom ich už len ľahko postrkoval, aby sa obrátili správnym smerom, a nakoniec ich podrážkou kanady kopol do zadku, najprv jedného a hneď nato aj druhého. Leteli k autu, dosť silno doň narazili hlavou a padli na zem. Na dverách zanechali plytké preliačiny. Ležali, lapali po dychu, stále pri vedomí. Ráno budú vysvetľovať preliačené auto a bolesť hlavy. To je všetko. Za týchto okolností milosrdné."

Jack Reacher prichádza do Washingtonu na stretnutie s majorkou Susan Turnerovou. Podobne ako kedysi on stojí na čele stodesiatej jednotky vojenskej polície. Bývalé priestory vyvolávajú v Jackovi množstvo spomienok, ale život si razí vlastnú cestu. Na svoje veľké prekvapenie však v kancelárii majorky nájde kohosi úplne iného. Podplukovník Morgan sa prejaví ako posol zlých správ - nielenže majorka Turnerová len deň predtým skončila vo väzení za korupciu, ale sám Reacher čelí dvom náhlym problémom. Akási žena od neho cez armádu žiada alimenty pre svoju pätnásťročnú dcéru, o ktorej existencii Reacher nemal doteraz ani potuchy, a vedie sa voči nemu vyšetrovanie ohľadom smrti člena gangu spred šestnástich rokov. Reacher tuší, že ktosi rozohral veľmi dômyselnú hru a zvíťaziť v nej sa rovná život ohrozujúcemu nebezpečenstvu. V krátkom čase sa ocitne na úteku spolu s majorkou Turnerovou. Musia odhaliť špinavé praktiky v obchode so zbraňami na pôde Afganistanu a tiež dať pozor na Reacherovu domnelú dcéru, ktorá by sa mohla stať cieľom ich protivníkov...

"Prišli na aute a jazdili na ňom rýchlo. Reacher ho začul ešte na ceste a po tom, čo vletelo na parkovisko, začul aj to, ako sa na ňom otáča a na fleku zastavuje. Počul, ako sa otvárajú troje dvere, trhanú následnosť troch oddelených zvukov, všetky odzneli v jednej sekunde, a po zemi počul dupať aj tri páry kanád, čo značilo, že prichádzajú traja chlapi, nie štyria, a to znamenalo, že nie tí z auta s preliačenými dverami. Nastala prestávka, jedny kroky ustupovali, odhadoval, že jeden beží okolo domu, aby kryl jeho zadnú časť, čo bola strata času, lebo na kúpeľni nie je okno, ale oni o tom zrejme nevedeli."

Jack Reacher je hrdina v pravom slova zmysle. Oplýva všetkými pozitívnymi vlastnosťami, aké sa od postavy jeho formátu očakávajú, a hoci už nie je najmladší, stále si zachováva skvelú formu a porazí aj neskôr narodených protivníkov. To z neho možno robí trochu klišé v rámci akčného žánru, ale vôbec to nevadí. Svet potrebuje hrdinov. Príbeh obsahuje viacero línií, čo autorovi umožňuje manévrovať a neraz prekvapiť čitateľa. Priznám sa, trochu som si zvykal na Childov štýl, ktorý mi pripadal príliš chladný, no k zobrazenému prostrediu a charakterom sa celkom hodil. V oblasti armády, polície a vládnych kontraktov sú emócie nadbytočným tovarom. Páčil sa mi aj vzťah Reachera a Turnerovej, nepodliehajúci sentimentu, a rovnako aj záhada ohľadom Reacherovej dcéry Sam. Po prečítaní románu Nevracaj sa už chápem, prečo má Lee Child taký úspech.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem mediálnej spoločnosti Albatros Media.

Diskusná téma: Zločinné zákulisie vojenskej polície (L. Child - Jack Reacher: Nevracaj sa)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok