Šestica vyvrheľov a jedna nesplniteľná úloha (L. Bardugo - Šest vran)

19.11.2017 07:03

Prekvapuje, že ma ešte stále prekvapuje originalita námetov v žánri young adult. Žeby som až tak podceňoval schopnosť autorov a autoriek priniesť niečo nové? Alebo je to tým, že invenčné novinky sú rovnakou (ak nie väčšou) mierou doplnené o ich menej vydarené napodobeniny? Nech je, ako chce, spisovateľka Leigh Bardugo si určite zaslúži vašu pozornosť. Moju si už získala, a to hneď prvou knihou, ktorú som od nej čítal. Román Šest vran ma zaujal už formátom a technickým spracovaním. Ide o bohaté čítanie, žiadnu jednohubku. Oceňujem aj farebné hrany strán, čo len zvyšuje celkovú atmosféru knihy. Sama autorka priznáva, že inšpiráciu čerpá z cárskeho Ruska, čomu prispôsobuje aj svoj fantastický svet. Mňa ako nadšenca histórie tým úplne dostala. A keď sa k tomu pridajú skvelé postavy a košato rozvitá téma, máme tu zaručený hit. 

"Mohla by jít za ním, nabídnout se, že jeho trápení rychle skončí a držet ho za ruku, až bude umírat. Mohla by skočit pro doktora, aby ho zachránil. Nakonec místo toho odříkala krátkou modlitbu a vydala se po vnější zdi na prudký sestup dolu. Bylo jí líto chlapce, který buď umře opuštěný, aniž by mu někdo v jeho poslední hodince poskytl útěchu, nebo přežije a zbytek života stráví ve vyhnanství. Jenže Mora nemuže ztrácet čas se zrádci."

V najstráženejšej pevnosti na svete na Ľadovom dvore sa nachádza vedec, ktorého ma uniesť Kaz, člen pouličného gangu. Lenže aj keď má nepopierateľné schopnosti, sám na to rozhodne nebude stačiť. Preto sa spojí s ďalšími piatimi jedincami a vydajú sa na výpravu s cieľom zachrániť svet. Že sa vám to zdá prehnané? Nebojte sa, postavy sa vám tak rýchlo dostanú pod kožu, že by ste sa k nim najradšej pridali. Aj napriek tomu, že ide v podstate o vyvrheľov z okraja spoločnosti. Finančná odmena je pre vraniu šestku silným lákadlom, ale je otázne, či sa im podarí úlohu splniť skôr, ako si pôjdu sami po krku. Inej si nesie traumu z otroctva v nevestinci, Jesper je ostrostrelec milujúci stávky, Nina a Matthias stáli na opačných brehoch magického sveta a mladý Wylan akoby bol iba do počtu, ale jeho vplyv je takisto nezameniteľný. Pri získaní vedca do svojich rúk sa však budú musieť vysporiadať nielen s nástrahami a bojmi, ale aj s ostatnými osobami, ktoré sa chcú vynálezcu zmocniť...

"Kaz ji zabije. Ne, ona zabije Kaze. Nina přeskočila těla dozorcú a řítila se po schodech dolu, seběhla jedno poschodí, pak druhé. V dalším patře se rozlétly dveře a na schodiště vpadl dozorce. Nina ve vzduchu propletla ruce a se slyšitelným křupnutím dozorci zlomila vaz. Až když slétla o pátro níž, uslyšela ránu, jak se jeho tělo zřítilo na zem. A pak znovu uslyšela zvony na Staré věži. Nebylo to však pravidelné odbíjení oznamujíci čas, nýbrž pronikavé vyzvánění, vysoké a rychlé - poplach."

Leigh Barudgo má u mňa plus aj za rozprávačský štýl. Príbeh sledujete cez optiku všetkých hlavných postáv, nie iba jednu. Nemusíte sa báť, že by ste sa v tom stratili, každá postava je jedinečná a dej je vďaka tomu dynamický a zaujímavejší. Konečne nejde o hrdinku s poslaním a spoznávaním svojich schopností, ktorá popri boji o záchranu sveta rieši, koho milovať (viac). Šest vran na vás útočí akciou, zvratmi a vygradovaným finále, čo vás navnadí na pokračovanie. Propagácia a reklama tentoraz neklamali - skutočne ide o povinnú jazdu fanúšikov young adult. Autorka ma dokonale presvedčila o svojom talente, jej svet mágie a stroskotaných outsiderov sa u mňa zapíše veľkými písmenami. Nestavila na romantiku a rozprávkovosť, zo strán na vás neraz dýcha špina, smrad, nízke ľudské pudy a všadeprítomné hrozby. Nečudo, že šetici netypických hrdinov trvá, kým si začnú dôverovať, alebo nebodaj prejavia voči sebe nejaké city. Až ma mrzí, že tento príbeh má len dve časti. A možno je to lepšie, ako ho umelo naťahovať, aspoň tak napokon zanechá ešte hlbší dojem.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem mediálnej spoločnosti Albatros Media.

 

Diskusná téma: Šestica vyvrheľov a jedna nesplniteľná úloha (L. Bardugo - Šest vran)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok