Kontroverzná záchrankyňa tisícov detí (T. J. Mazzeová - Irenine deti)

17.12.2017 10:18

Vydavateľstvo Motýľ pokračuje v úspešnej sérii kníh o vojne ďalším vydareným titulom. Naposledy ma zaujalo Dievča vo vojne, zamerané na prežívanie juhoslovanského konfliktu malým dievčaťom, a už tu máme druhú lahôdku. Sú ňou Irenine deti, ktorými vzdala autorka hold žene riskujúcej holý život, aby zachránila tisícky detí počas druhej svetovej vojny. Ako sama Tilar J. Mazzeová priznáva, nebolo jej cieľom Irenu Sendlerovú glorifikovať, ale priniesť jej objektívny obraz so všetkým dobrým, čo vykonala, aj s tým horším, pokiaľ išlo o jej vlastné rodinné či priateľské vzťahy. Predstavuje ju od detstva a študentských čias až po život v komunistickom Poľsku. Autorka na jej príklade krásne ukázala, ako jeden človek dokáže ovplyvniť svojou činnosťou tisícky ďalších osudov. 

"Motor gestapáckeho sedanu znel ozvenou v tichých ranných uliciach Varšavy. Na každej zákrute sa vojaci trochu pomrvili. Irena sa teraz musela pripraviť na to, čo príde. Musela sa pripraviť, že im nič nepovie bez ohľadu na to, akým spôsobom ju budú mučiť. Záviselo od toho príliš veľa životov. Irena riskovala život, aby udržala deti v úkrytoch. Teraz bola viac ako kedykoľvek predtým odhodlaná zomrieť so svojimi tajomstvami."

Skutočný príbeh Ireny Sandlerovej začína jej narodením v roku 1910. Keď zažívala zverstvá holokaustu a vpád nemeckých vojsk a ich ideológie do Poľska, bola iba neďaleko za prahom dospelosti. Irena, vychovávaná v katolíckej viere, pracovala v sociálnej oblasti vo Varšave. Už počas štúdia sa aktívne zapájala do politických hnutí a jej slobodná myseľ sa nevedela (a ani nechcela) zmieriť s diktátom cudzej krajiny. Svoju činnosť zamerala na záchranu bezbranných, nevinných detí a pomoc poľskému ľudu. Neslávne známe varšavské geto sa stalo dejiskom životunebezpečných udalostí, ktoré viedli k ukrývaniu detí, ich presúvaniu a snahe obrániť ich pred krutosťou režimu. Irena a jej pomocníci im menili mená, nachádzali im nové rodiny, falšovali dokumenty, a to pod stálou hrozbou smrti. Irena si bola dobre vedomá, že si nesmie o nich viesť evidenciu, ale ako inak by sa mohli neskôr ich rodičia (ak by prežili) o nich informovať? Irenine aktivity nemohli ujsť pozornosti gestapákov, a tak aj ona napokon skončila vo väzení a podstúpila neľudskú tortúru. Koniec vojny však nepriniesol vytúžený pokoj, ako by sa mohlo zdať...

"Iba zopár bojovníkov varšavského geta uniklo smrti alebo transportu do vyhladzovacieho tábora. Boli nimi partizáni, ktorým sa podarilo nepozorovane prešmyknúť na árijskú stranu v posledných dňoch povstania. Nebolo ich ani dvesto. No Marek Edelman bol jedným z nich. Neskôr spomínal, že zatiaľ čo sa okolo nich geto rúcalo, niekoľko silných bojovníkov - mužov i žien - malo to šťastie, že odtiaľ vyviazli a napoly chodili a napoly sa plazili dvadsať hodín cez kanalizáciu zamínovanú Nemcami a pretláčali sa v temnote cez páchnuce potrubie, ktoré malo v priemere o niečo viac ako pol metra."

Nie vždy siaham po skutočných príbehoch, ale keď už mám tú možnosť, vojnové osudy sú stávkou na istotu. Sú síce kruté, väčšinou tragické a smutné, ale na druhej strane poskytujú nádej a víziu lepšej budúcnosti. Často ide o obyčajných ľudí, ktorí sa v danej situácii prejavia ako záchrana z nebies, hrdinovia bez mena, na ktorých možno čas zabudne, ale ostanú žiť v osobách, ktorým pomohli. Irena Sandlerová nebola žiadna svätica, ale nebyť jej povahy, ktovie, či by sa odhodlala s takou vervou bojovať proti systému. Kniha Irenine deti ju predstavuje v "celej kráse". Prológ vás navnadí na dramatické udalosti Ireninho uväznenia, no potom sa dostávame ku klasickému chronologickému rozprávaniu. Úvod je vzhľadom na hrdinkin vývoj podstatný, viac sa dozviete o jej príbuzenských vzťahoch, štúdiu a celkovej politickej nálade v predvojnovom Poľsku. Pri opise života vo varšavskom gete sa vám neskôr bude neraz tajiť dych. Je priam neuveriteľné, čo všetko dokáže človek spôsobiť a koľko musia iní obetovať, aby napravili cudzie chyby. Tilar J. Mazzeová napísala knihu, ktorá nech je mementom hrôz a varovným prstom, aby sa už nikdy nič podobné nezopakovalo...

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Motýľ.

Diskusná téma: Kontroverzná záchrankyňa tisícov detí (T. J. Mazzeová - Irenine deti)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok