Kniha ako základ pre novoročné predsavzatia (J. B. Peterson - 12 pravidiel pre život)

01.01.2019 09:19

Niekedy si rád dám pauzu od beletrie a siahnem aj po celkom inom druhu literatúry. Najčastejšie po literatúre faktu, ale nedávno ma zaujal titul 12 pravidiel pre život. Motivačné knihy nevyhľadávam, ale Jordan B. Peterson je označovaný za jedného z najvýraznejších intelektuálov súčasnosti, preto som sa nazdával, že v jeho publikácii toho nájdem viac ako len frázy o tom, ako sa usmievať, aj keď je vonku sychravo... A neostal som sklamaný. kým sa dostanete k samotným pravidlám, musíte sa prelúskať predslovom autorovho priateľa, psychiatra Normana Doidgea i samotného Petersona. Hlavne druhá časť úvodu vám objasní, čo viedlo k vytvoreniu knihy, a prečo je niekedy lepšie dodržiavať pravidlá napriek heslám, že treba žiť nespútane a nenechať sa obmedzovať...

"Ludia žijúci podľa rovnakých pravidiel sú čitateľní. Konajú podľa vzájomných očakávaní a túžob. Dokážu spolupracovať. Dokonca aj súperenia sú pokojné, lebo každý vie, čo má od druhých očakávať. Vďaka spoločnému svetonázoru, ktorý je sčasti psychologický a sčasti pretavený do činov, sú všetci oveľa menej komplikovaní - vo vlastných očiach aj podľa druhých." (str. 29)

Povedať, že Jordan B. Peterson je psychológ, učiteľ a spisovateľ, by bolo veľmi zjednošujúce. Škála jeho pôsobností totiž zahŕňa toľko oblastí, že by ich bolo možno viac ako pravidiel v jeho knihe. Svoj rozhľad a skúsenosti využíva pri každom z nich. Pripadá mi veľmi zaujímavé, že hoci každé pravidlo vyznieva na pohľad prosto a jasne (napr. pravidlo číslo 1: Vystrite sa a vypnite hruď), pod povrchom skrýva netušené hĺbky. Aby autor čo najdôkladnejšie uchopil jeho podstatu, dostáva sa k pointe okľukou - či už cez živočíšnu ríšu, náboženstvo alebo klasickú literatúru. O to lepšie potom dokážete pochopiť, čo má na mysli, a osvojiť si dané pravidlo vo svojej každodennosti. Popri tom analyzuje ľudské vnútro, motiváciu a duševné stavy, takže sa v niektorých charakteristikách môžete ľahko nájsť a zistiť, čo spraviť, aby ste sa začali cítiť lepšie. A to je prvý krok k ďalším vítaným zmenám. Tiež sa mi páči (hoci je to viac-menej drobnosť), že žiadne pravidlo napriek rozkazovaciemu spôsobu neobsahuje výkričník. Nejde o žiadne príkazy, len možnosti, a je na vás, či ich využijete.

"Všetko sa rozpadá: to je jeden z najdôležitejších objavov ľudstva. Slepotou, pasivitou a klamstvom prirodzený rozpad vecí urýchľujeme. Ak nebudeme pozorní, kultúra upadne, umrie a zvíťazí zlo. Keď klamstvo pretavíme do činu (lži väčšinou nielen vyslovujeme, ale ich meníme na skutky), vnímame len nepatrnú časž z neho. Lož neexistuje v izolácii. Má na svet rovnaký efekt ako jediná kvapka splaškov v najväčšej krištáľovej fľaši šampanského. Je potrebné ju vnímať ako niečo, čo žije a rastie. Dostatočne veľké klamstvá skazia celý svet." (str. 226)

12 pravidiel pre život si môžete prečítať aj v prípade, že neholdujete radám, ako naložiť so svojím osudom. Jordan B. Peterson si dobre uvedomuje, že miešať sa iným do života je márne a každý sa ním musí prebíjať sám. Kniha sa dá preto vnímať aj ako prezentácia princípov, ktoré oplyvňovali (a stále ovyplyvňujú) spoločnosť už od jej vzniku. Je fascinujúce sledovať autorove myšlienkové pochody a hľadanie súvislostí aj tam, kde by ste o nich najprv ani nechyrovali. Netreba sa však báť, že by na vás pritom kládol vysoké nároky. Nemusíte byť megaintelektuál, aj keď miestami vás text núti čítať pomalšie a pozornejšie. Poskytuje tým veľa šancí zamyslieť sa nad dejinnými, kresťanskými, kultúrnymi či mytologickými záležitosťami a ich prepojením s bežným životom. Nech už však vyznievajú akokoľvek premyslene, napokon sa 12 pravidiel vždy vráti k tej najjednoduchšej a najzrozumiteľnejšej forme. A nakoniec vyčnieva stará známa pravda, že všetko je dané nami, nie inými osobami, prostredím či minulosťou.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Tatran

Diskusná téma: Kniha ako základ pre novoročné predsavzatia (J. B. Peterson - 12 pravidiel pre život)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok