Keď sa snúbi láska s humorom (C. Bennettová - Len nie láska nebeská)

19.02.2018 08:02

Nedajte sa v žiadnom prípade zmiasť trochu fádnou obálkou. Obsah tejto knihy je totiž plnofarebný, pestrý a určite s vervou zaútočí na každého romantika a pošteklí aj vašu bránicu. Názov odkazuje na dnes už klasický film Láska nebeská, povinnú jazdu všetkých zamilovaných. So svetom filmu súvisí čiastočne aj príbeh tohto románu, čo plynie zo skúseností samotnej autorky. Catherine Bennettová je podľa všetkého veselá kopa, zo stránok doslova vanie nadhľad a zmysel pre sebairóniu. Len nie láska nebeská je exemplárnym príkladom moderného žánru chick-lit, kde sa spája ľúbostný námet s humorom. Je to vítaná zmena oproti plaču a lamentovaním nad neverou a nepriazňou osudu. Hrdinky (nevynímajúc Emmu Catherine Bennettovej) sa neutápajú v sebaľútosti, ale s poriadnou dávkou vtipu bojujú ďalej.

"Nikto v mojom veku ešte nemal deti. Život bol príliš drahý, aby ste sa ako dvadsiatnik usadili (keď máte dvadsaťsedem, ste ešte stále dvadsiatnik!), kúpili si dom a mysleli na životné poistenie. A príliš zábavný. Ľudia v mojom veku si predsa ešte berú rok voľna na cestovanie, trávia Štedrý večer v kluboch, v ktorých si dávajú na toalete koks, a špekulujú, čo chcú robiť, keď dospejú. A asi sme si mysleli, že sa to stane, keď z nás budú tridsiatnici."

Len nie láska nebeská by sa dala charakterizovať aj ako kniha o náhodách a nehodách. Dvadsaťsedemročná Emma ma relatívne stabilne usporiadaný život. Pôsobí ako druhá asistentka režiséra pri výrobe "mydlovej opery" a žije v partnerskom vzťahu s Nedom, ktorý má síce originálne nápady, ale ich realizácia sa ukazuje ako nerentabilná a márna. Všetkého sa zriekne, keď otehotnie a je nútená prehodnotiť svoj osud. Emma netuší, ako sa postarať o iného človeka, najmä keď si nevie dať rady ani sama so sebou, no ako blesk z jasného neba ju zasiahne správa o dedičstve v podobe wimbledonského domu. A to aj s tamojšími obyvateľmi, čo jej privedú ďalšie vzrušenia do jej rozbúreného života. Ako asi správne tušíte, spozná sa tu i s novým mužom - podnájomníkom Joeom, a o nový romantický námet je postarané. Získané zázemie, práca a kontakty ju napokon privedú na správny smer, hoci cieľ cesty je ešte v nedohľadne...

"Keďže som mame povedala, že Ned sa chystá predať zmrzlinárske auto, bola som teraz nútená odovzdávať jej každý týždeň slušnú sumu zo svojej filmovej mzdy vo forme splátok... Uvažovala som bezhlavo. Sotva som Joea poznala. Možno je to zlodej identít, ktorý si privedie nejakú Rusku, čo sa bude vydávať za mňa, a Joe bude z mojej vilky viesť medzinárodnú skupinu obchodníkov so zbraňami a nakoniec utečie na Kajmanie ostrovy. A ja budem mať záznam v registri trestov za trestnú činnosť po celom svete. Alebo prídem domov a zistím, že sa živí najímaním albánskych tínedžeriek na obchod s bielym mäsom."

Len nie láska nebeská je autorkin debut. Dúfam, že neostane len pri tom a Catherine Bennettová prinesie ešte veľa podobne ladených diel (ktoré sa dočkajú aj slovenského prekladu). Aby dosiahla zámer pobaviť, musela dbať na výrazné charaktery, a to sa jej podarilo. Emma, Ned, Joe i stará susedka s dobermanom sú skvelým základom pre rôzne situácie, ktoré sa miestami predbiehajú v bizarnosti. Emmu si ako hlavnú hrdinku obľúbite okamžite, je otvorená, zábavná a správne nedokonalá. Rovnako je na tom jej kamarátka Helen, s ktorou by ste radi zašli na kávu či na pohárik. Catherine Bennettová akoby namiešala svoj knižný koktejl z bežných životných udalostí a pocitov a výsledkom je príjemná oddychovka postavená na schopnosti čitateľa stotožniť sa s jej protagonistami. Romantická literatúra sa tiež podriaďuje dobe a som rád, že vývinový trend pokračuje takto vydarene.

Diskusná téma: Keď sa snúbi láska s humorom (C. Bennettová - Len nie láska nebeská)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok