Keď sa nočná mora stane realitou (H. Beck - Byly tady, a už nejsou)

05.03.2018 15:24

Spočiatku som bol mierne skeptický voči tomuto dielu. Jednak pre neznámeho autora, ktorý sa ešte nestihol etablovať v našom geopriestore, a jednak pre jeho tému. Obával som sa totiž, že zmiznutie detí bude sprevádzané početnými potokmi sĺz a hystériou. Samozrejme, nevyhnutne dôjde aj k tomu, no v rozumnej miere a Haylen Beck ponúka čitateľom pekne intenzívny a napínavý zážitok. O to viac, že hrdinkou je bežná žena, žiadna silná a odhodlaná vyšetrovateľka sériových zločinov s tímom za chrbtom. Triler Byly tady, a už nejsou útočí na základné ochraniteľské inštinkty rodičov a privoláva na povrch najdesivejšie predstavy. Vyzerá to tak, že vydavateľstvo Domino opäť trafilo do čierneho a predstavuje autora, ktorý sa stane našou novou závislosťou. 

"Netušila, jak dlouho na něm rozkročmo seděla a zasypávala ho ranami, ale přestala, až když jí uprostřed hrudi přistála jeho mohutná pěst. V tu chvíli jí došlo, že mu nedokáže doopravdy ublížit , že je příliš silný. Odhodil ji ze sebe. Pozadu odlétla, jako by nevážila víc než pírko. Rozplácla se na podlaze, odřela si lokty a zátylkem tvrdě narazila na beton. Přes mžitky před očima viděla, jak se nad ní Whiteside sklání a rozmachuje se teleskopickým obuškem."

Audra je na ceste do Kalifornie aj so svojimi dvoma deťmi. Nejde však o žiadny rodinný výlet, ale útek od násilného manžela. Jedenásťročný Sean a trojročná Louise sú celým jej svetom a urobí všetko, aby ich ochránila a zabezpečila im pokojný život bez ohľadu na rozhodnutia súdov. Už sú neďaleko motela, keď ich zastaví policajné auto. Miestny šerif Whiteside už od prvej sekundy vzbudzuje vo vás nedôveru, a rovnako aj v Audre a jej synovi Seanovi, ktorý vníma muža zákona cez svoju optiku. Vďaka tomu sledujeme dianie z viacerých uhlov, čím rastie dynamika a zvyšuje sa napätie. Eskaluje najmä vo chvíli, kedy sa Audra ocitá v policajnom aute kvôli marihuane a šerif ubezpečuje Seana, že všetko bude v poriadku. Jeho neblahé konanie sa potvrdí po prevoze Audry na stanicu, kde čelí vyhláseniu, že v aute žiadne deti neboli. Audra sa púšťa do zničujúceho pátrania napriek hrozbe, že odhalí pravdu, o akej sa jej ani nesnívalo. A hoci sa nazdáva, že je vo svojej zúfalej situácii sama, predsa len sa ukáže, že má za sebou aj slušných a nápomocných ľudí...

"Slyšel mužský hlas, strohý a neodbytný, a ženiny protesty. Pak toho muže zřejmě někam odvedla a sama vyšla nahoru po schodech. Danny ve tmě čekal. Shora slyšel další rozmluvu a pak dvoje kroky scházející dolů. Vtiskl se ještě hlouběji do stínu. Stará žena ho cestou zpátky do kuchyně minula. Ještě pár vteřin poslouchal, nějaký rozhovor se teď ozýval z místnosti za halou. Vyklouzl z úkrytu. Zdolal dva úseky schodů do patra a tam zkontroloval jedny dveře po druhých. Všechny až na pokoj číslo tři byly zamčené. Vešel do pokoje a čekal. Uplynulo přes dvacet minut a pak uslyšel, že se Audra blíží."

Som rád, že Audra dokázala svoju ľútosť a strach premeniť na zlosť a túžbu po pravde. Nuž, rád... samozrejme, vzhľadom na príbeh. Reálne by muselo ísť o skutočne frustrujúci stav. Haylen Beck sa na našom knižnom trhu uviedol skutočne razantne. Som presvedčený, že v pamäti čitateľov utkvie na dlho a nepôjde len o premárnenú jednohubku. Zdá sa, akoby autor využil v diele aj prvky mystiky, ale nedajte sa zmiasť. Dokonca sa ani nezahráva s pozornosťou čitateľa, karty sú jasne rozdané a vieme, kde končí dobro a začína zlo. Polícia, zmiznuté deti, exmanžel, sociálne úrady... Na Audru sa valí jeden problém za druhým, ale so zreteľom na deti je schopná všetkého, aby ich dostala späť. Nechcem veľa prezrádzať, aby som nikoho nepripravil o prekvapenia, no pripravte sa na akčnú jazdu bez hluchých miest. V texte nájdete aj prepisy mailovej komunikácie a príspevky internetového fóra, čím sa rozširuje jeho dosah a príbeh je tak ešte komplexnejší. Byly tady, a už nejsou sú jednoducho trilerom, ktorý by ste určite nemali obísť.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Domino.

Diskusná téma: Keď sa nočná mora stane realitou (H. Beck - Byly tady, a už nejsou)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok