Keď sa história snúbi s... ďalšou históriou

29.07.2017 14:26

Záujem o zahraničné historické romance v poslednom období u nás poklesol. Na jednej strane je to škoda, pretože výber je omnoho menší ako kedysi, ale zároveň sa k nám dostávajú na úkor kvantity o niečo kvalitnejšie tituly. Kde sa však priazeň čitateľskej verejnosti prejavuje vzostupnou tendenciou, je oblasť domácej produkcie. A môže za to predovšetkým jedna osoba - Janka Pronská. Štrnástkou kníh už dávno napevno zapustila korene v slovenskej literatúre a patrí k najvýraznejším spisovateľkám súčasnosti. Jej historické romance dobýjajú priečky bestsellerov, a plným právom. Príbehy zo stredovekého Slovenska sú v našich končinách predsa natoľko jedinečné, že po nich siahajú nielen ženy, ale aj muži (ja som toho žiarivým príkladom :D). Po takmer desiatich rokoch pôsobenia na knižnej scéne je prirodzené, že si treba pripomenúť aj jej prvé romány. Okrem aktuálnej novinky Srdcom a mečom sme sa tak nedávno dočkali aj reedície jej debutového hitu Zlatníkova chovanica z roku 2008. 

"Čím dlhšie hovorila, tým jej bolo ľahšie na duši. Odrazu vedela, že jediná cesta, ako pochovať spomienky, je dostať ich zo seba von. Hovorila o prvom stretnutí s Michaelom, o prepade zbojníkov počas cesty do Ľubovne, o výrobe šperkov pre hradného pána a jeho nevestu v prezlečení za majstrovho tovariša. Zasmiali sa na tom, ako každý obviňoval Michaela, že má hriešne sklony a túži po zakázanej láske." (Zlatníkova chovanica)

Zlatníkova chovanica sa už dlhodobo drží na popredných priečkach rebríčka mojich obľúbených románov Janky Pronskej, a to spolu s Kliatbou, Rebelkou a... nepredbiehajme :-) Nie je tajomstvom, že autorka si za dejiská príbehov vyberá reálne hradiská a ďalšie obydlia, a v tomto prípade je to Ľubovniansky hrad. Tu sa odvíja láska Arieny a Michaela, ktorá má všetky predpoklady zaujať - je romantická, zábavná a musí, samozrejme, prekonať rôzne prekážky. Najmä tú v podobe Michaelovej snúbenice a faktu, že Ariena pôsobí na hrade v preoblečení za chlapca. Akoby toho nebolo málo, aj Ariena má svojho prisľúbeného manžela, je však otázne (hoci pre nadšencov žánru ani nie), či sa napokon za Viliama aj vydá... Rôznych motívov je tu habadej, takže čitateľ určite nebude mať čas nudiť sa. 

"Čas sa na okamih vrátil späť. Akoby namiesto vnučky Darje videla dcéru, tú, ktorej nepomohla, ktorú svojím strachom zabila. Spomienka bola jasná, číra, živá. Neprešiel deň, aby si Milica nespomenula, aby neľutovala, aby nesmútila. Škoda, že to poznanie prišlo tak neskoro! Očami pohladila Darju a s povzdychom sa pohla ďalej. Keď si sadla za stôl vo svojej komnate, myslela iba na to, ako napraviť staré krivdy a hriechy, čo ju ťažili na duši ako kameň. Vzala do ruky brko a zo zásuvky vytiahla zvitok papiera... Namiesto kňazových uší vložila spoveď nešťastnej ženy do úhľadných riadkov na zažltnutom papieri." (Srdcom a mečom)

Srdcom a mečom je novinka, ktorá opäť dokazuje autorkinu širokú obľubu. Za seba môžem povedať (teraz je ten správny čas a priestor), že táto kniha doplní zoznam mojich "top". Už od začiatku má skvelú atmosféru tajomna a ťažoby minulosti, pričom jej odovzy a vplyvy spoznávame len postupne. Páči sa mi aj to, že čitateľ spočiatku nevie presne, kto je hlavná postava a ako jednotlivé udalosti spolu súvisia. Janka nás umne vhadzuje priamo do centra diania a všetky dôležité okolnosti vysvetľuje pekne postupne. Ide o naozaj zamotaný príbeh, čo je výborné východisko pre zaujímavé zvraty. Aká by to bola romanca bez poriadneho záporáka! Tým tunajším je bán Mladen Šubič, ktorý využíva svoju moc na všetkých frontoch. A pociťuje ju aj rodina grófa Draškoviča, najmä jej ženské osadenstvo. Grófka Milica sa už však poučila a nemieni sa nečinne prizerať, ako ničí život aj jej vnučke. Preto sa osobne vydá do klášotra po dcéru Zoranu, ktorá je už takmer desaťročie uväznená za chladnými múrmi. Rehoľná sestra sa tak púšťa do boja proti mocnému nepriateľovi. Nie je však sama, spojí sily s vyvrheľom Ardanom a ako to už býva zvykom, postretne ich aj to, čo nečakali...

"Zatiaľ čo on živoril vo väzení, prikovaný k skale hrubými reťazami, ona platila svojím telom za jeho život. A necítila pri tom nič. Iba dobre skrývaný odpor. Žil s tým tajomstvom roky. Naučil sa nevŕtať v minulosti. Tak dlho potláčal zúfalý hlad po vášni a naplnení, až celkom zabudol, aký je to pocit, držať v náručí ženu, ktorá po ňom túži, ktorá ho miluje a chce ho... chce jeho vášeň a prijíma ju s radosťou a dychtivosťou. Myslel na chvíľu v Budíne, keď kvôli strážam vtlačil Zoranu do výklenku brány a objímal ju. Bola vláčna a žiaduca, nádherne zvodná." (Srdcom a mečom)

Srdcom a mečom - objektívne - patrí k tomu najlepšiemu z tvorby Janky Pronskej. Zároveň je zaujímavé sledovať jej posun, ak máte ako ja možnosť čítať jej prvý aj aktuálny román. Zlatníkova chovanica je lahôdka pre romantikov, láska je všetkým a príbeh sa nesie skôr na vlne jemnej fantázie. Srdcom a mečom pôsobí už omnoho vyzretejšie, postavy sú prepracovanejšie a stredovek získava oveľa drsnejšie kontúry. A napriek tomu nestráca nič zo svojho čara, ktorým sú Jankine romány prešpikované. Dej je napínavý, pútavý a hrdinovia vrchovato napĺňajú význam tohto slova. Autorkina predstavivosť je bezodná a dúfam, že rovnako bezodná bude aj jej motivácia a chuť písať. Zatiaľ tomu všetko nasvedčuje, a keďže stále rastie aj záujem o jej knihy, čitatelia sa tomu iste nebudú brániť :-) 

Knihy vyšli vo vydavateľstve Slovenský spisovateľ.

Diskusná téma: Keď sa história snúbi s... ďalšou históriou

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok