Keď politika prevažuje nad ľudskosťou (J. Grimwood - Moskva)

27.10.2018 07:54

Predpokladal som, že Moskva bude klasický psychotriler, len zasadený do minulosti a nie celkom bežného prostredia (v rámci súčasnej produkcie). Nedá sa povedať, že som sa mýlil, len som Jacka Grimwooda trochu podcenil. Jeho román totiž ponúka omnoho viac ako "len" pátranie po sériovom vrahovi. Vzhľadom na polovicu osemdesiatych rokov a blížiaci sa pád komunizmu autor využil všetky dostupné možnosti, ako naložiť s príbehom v danej zamotanej situácii. A to navyše z pohľadu cudzinca zo západu, ktorý už sám osebe predstavuje postavu predurčenú na nedôveru zo strany domácich. Moskva je prvou časťou série s Tomom Foxom. Ide o zaujímavú postavu, má na to, aby utiahol aj viacdielny príbeh. Samozrejme, že musí mať tragickú minulosť, aby mal autor na čom stavať pri budovaní jeho vnútorného sveta, ale našťastie ju veľmi netlačí do popredia a sústredí sa na aktuálne dianie.

"Starý pán se chystal vstát, ale potom se zarazil a ve snaze své počínání zamaskovat podruhé zaklepal na bílý mramor chlapcovy zmrzlé hrudi, přičemž předstíral, že naslouchá tupému dunění. Potom si ověřil, zda ho nešálí zrak. Z chlapcovy zmrzačené ruky vykukoval voskový andílek. To by člověkem otřáslo samo o sobě. Ale ještě větší otřes přineslo zjištění, že andílek má obličej mrtvého chlapce." (s. 11)

Príbeh začína nájdením zmrznutého tela mladého chlapca. Keďže však podľa vládnucej garnitúry v Rusku zločin nejestvuje, všetko sa rieši v maximálnej tichosti. Krátko nato však zmizne aj dospievajúca nevlastná dcéra anglického veľvyslanca, a to už je väčší kameň úrazu. Lenže sir Edward Masterton nemá v úmysle hľadať ju cez oficiálne úrady a zistením pravdy poverí nového člena diplomacie Toma Foxa. Tento oduševnený major má za sebou krach vojenskej kariéry, smrť dcéry a ruiny manželstva a do Moskvy pricestoval pod chabou zámienkou, aby sa ho doma ľahko a rýchlo zbavili. V zmiznutej Alex vidí vlastnú dcéru a je odhodlaný dopátrať sa miesta jej pobytu. Pritom natrafí na nesmierne pestré osadenstvo obyvateľov Moskvy žijúce pod jej pozlátkou. Staré gardy, nové vedúce osobnosti politiky, tolerovaní vodcovia podsvetia, tuláci, zničené existencie s triezvym pohľadom na život a svet... Vlastne, triezvym ako triezvym, pretože vodka v príbehu tečie potokom. 

"Tom se pokoušel nemyslet na to, co možná za chvíli zjistí, a vydal se za ministrem po točitém schodišti, kolem desítky mužů, které sotva zaznamenal. Kdyby se byl zúčastnil bitvy a vyplavil se mu adrenalin, mohlo by to být jiné. Bylo však možné mluvit o bitvě, když protivníka představovalo dítě s flintou na zajíce? Pod schody leželo na rohoži pět dětí. Tři chlapci, dvě dívky, všichni velmi mladí. Vypadali jako ve spánku, ale byl to spánek, z něhož se už neprobudí." (s. 149)

Príbeh je pomerne obsiahly, vyskytuje sa v ňom veľký počet postáv a motívov, ktoré má ale autor pevne v rukách. Spočiatku mi síce trvalo zvyknúť si na jeho štýl, ale postupne som mu prišiel na chuť. Jack Grimwood využíva skôr vecnosť namiesto emócií, aj vypäté situácie prezentuje s až reportážnou jasnosťou. Tým si svojím spôsobom udržiava odstup od diania aj samotný čitateľ, čo môže byť trochu na škodu, ale na druhej strane to vyvažuje inými prvkami. A to najmä podrobnou a dôkladnou znalosťou dobových pomerov. Moskva ožíva po každej stránke a panoptikum jej života vás po celý čas udrží v strehu. Tom Fox spoznáva rozličné typy ľudí, a aj keď najprv nebudete mať predstavu, na čo je vlastne kto z nich dobrý, všetko napokon do seba pekne zapadne. Motívov, ktoré autor využil, je naozaj veľa, a pátranie po Alex je iba jedným z nich. Druhým hlavným námetom je politická situácia a výmena vládnucich garnitúr. Na svoje si tak prídu aj priaznivci špionážnych románov, spoločenských udalostí a politických dejín. Jack Grimwood sa preslávil hlavne na pôde fantastiky, ale rozhodne sa nestratí ani v týchto žánroch. V ďalšom dieli série nás uvedie do centra Berlína, čo môže byť pre našu oblasť ešte o niečo zaujímavejšie.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem mediálnej spoločnosti Albatros Media.

Diskusná téma: Keď politika prevažuje nad ľudskosťou (J. Grimwood - Moskva)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok