Každá akcia vyvoláva reakciu (T. Wallach - Zvláštní oheň)

13.07.2018 08:42

Tommy Wallach ma pred dvoma rokmi zaujal knihou Všichni jsme hleděli vzhůru. Priniesol neotrepanú tému, a hoci koniec príbehu bol známy prakticky už od prvej strany, jeho účinok to ani v najmenšom neoslabilo, práve naopak. Aktuálna novinka Zvláštní oheň je prvou časťou série Anchor a Sofia a žánrovo  ide o mix dystopie, sci-fi a romantiky. Autor tak dodazuje svoj všestranný talent a čitatelia sa môžu tešiť z ďalšieho zaujímavého titulu. Hoci jedným dychom musím dodať, že je evidentné, že ide o úvodný diel. Rozbeh je trochu ľahší a nie tak dramaticky nabitý, ako sme si u Wallacha zvykli. Napriek tomu sa nedá povedať, že by ste sa pri čítaní nudili. Na svoje si opäť prídu hlavne mladšie ročníky, ktorým pri stretávaní s young adult románmi potichu závidím. Kde bol tieto knihy, keď som bol v ich veku? :D

"Už se ani nepokoušel číst otcovo kázání. V hlavě mu vířila spusta otázek. Proč to nechal vyznít tak, že jeho blížící se svatba byla spíš břemenem než požehnáním? Proč ho myšlenka na manželství s Gemmou tak strašně zněpokojovala? A pokud si ji skutečně vezme - až si ji vezme -, jak dlouho bude trvat, než mu bratr odpustí? Obnovili by někdy to bezstarostné dětství...?"

Niežeby neboli k diszpoícii iné, nemenej pútavé tituly, no množstvom ani zďaleka nemohli konkurovať súčasnej ponuke. Ktovie, či by z našej generácie vyrástli rozumnejší, citlivejší ľudia, keby mali poruke podobne hlboké a naliehavé príbehy. Ten zo Zvláštneho ohňa spočiatku predstavuje svet, v ktorom sme sa ako čitatelia ocitli. V tomto mi Wallach pripomína Patricka Nessa a jeho fantasy romány. Nezahlcuje vás zbytočnými opismi, poskytuje jednoduché a jasné vysvetlenia potrebné pre pochopenie deja a postáv a zvyšok necháva na vlastnú fantáziu. Základom, aj keď na nevšednom pozadí, stále ostávajú medziľudské vzťahy. Páčilo sa mi najmä vykreslenie bratskej lásky medzi Cloverom a Cliveom. Tá sa stala aj zdrojom konfliktov (vonkajších i vnútorných) aj ľahko pochopiteľnou motiváciou. Wallach zvolil objektívneho rozprávača, čo mu umožňuje rôzne manévrovať a nerušiť tak pozornosť čitateľa, ak by u jednotlivých postáv využil ja-rozprávanie. Kniha je rozdelená na tri časti, pričom každej predchádza krátky exkurz mimo hlavnej dejovej línie. Takéto vsuvky zakaždým vítam ako príjemné spestrenie.

"Přepadl ji smutek, objevil se jako medvěd grizzly, který se staví na zadní a otevírá doširoka tlamu, aby zařval, aby drásal, aby ničil. Něco zakřičela, ačkoli neměla ponětí, co to bylo a jestli se to vůbec skládalo ze slov, a rozběhla se k přečerpávací stanici. Pak se ozval výstřel a všechno potěmnělo. Paz zvedla Stříraňák a namířila na vchodové dveře domku, ale v tu chvíli nebylo možné rozeznat přítele od nepřítele. Někdo do ní vrazil a srazil ji na záda. Zvuky kroků kolem hlavy. Lomoz jezdců, kteří nasedají na koně. Ječivé příkazy. Posadila se a několikrát vystřelila do tmy."

Dej sa odohráva v budúcnosti, keď je súčasná populácia označovaná ako "prvá generácia" a je už len vzdialenou spomienkou. Ľudstvo doplatilo na svoju chamtivosť, plytvanie a neschopnosť poučiť sa, a tak z popola civilizácie vyrástlo zoskupenie ľudí dávajúcich si väčší pozor na svoje chyby. Anchor a Sofia sú názvy miest. Anchor predstavuje pôvodný civilizačný bod, postavený na náboženstve, čomu podlieha takmer všetko. Sofia sa stane jeho opozitom, miestom, kde sa vo veľkej miere rozvinie veda a vzdelanosť. Tommy Wallach rôznymi spôsobmi privádza čitateľa k otázke, čo je pre človeka dôležité, nakoľko je duchovenstvo podstatnou zložkou aj v časoch osvety a techniky. Vývojom prechádzajú aj charaktery postáv, ktoré vôbec nie sú iba prostriedkom na zobrazenie nového dejiska. Každá má svoju motiváciu, minulosť aj cieľ, ktorý chce dosiahnuť, a viete sa s nimi ľahko stotožniť. A to natoľko, že aj keď s nimi nesúhlasíte, pre ich dôkladné spracovanie ich nedokážete odsúdiť. Zvláštní oheň je jednoducho pôsobivý román a položil skvelé základy pre ďalšie dve pokračovania. 

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem mediálnej spoločnosti Albatros Media.

Diskusná téma: Každá akcia vyvoláva reakciu (T. Wallach - Zvláštní oheň)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok