K. Soyka - Svedomie temnej časti

09.05.2017 17:54

Katka Čavojová alias Katarína Soyka nie je už dlho na našej literárnej scéne žiadnym nováčikom. Má na konte niekoľko úspešných titulov a Svedomie temnej časti bude určite pokračovať v nastolenom trende. Autorka ostáva verná svojmu žánru a znovu sa tak máme šancu pohrúžiť do fascinujúceho sveta plného čarov, magických bytostí a neutichajúceho boja dobra proti zlu. Musím sa priznať, že na rozdiel od predošlých Soykiných kníh som teraz netušil, čo môžem čakať. Obálka je veľmi výrazná, len ťažko ju možno prehliadnuť, no veľa sa z nej vyčítať nedá. A názov je tiež záhadný, hoci s ohľadom na dej je viac než priznačný. Všetko tak ostáva na postupnom odhaľovaní tajov celej knihy, nielen samotného príbehu. V jeho centre sa ocitne mladá čarodejnica, ktorá bude mať veru čo robiť, aby zastavila nepriateľa i samu seba v jeho područí...

"Zostúpila po rebríku, našla fakľu. Trasúcou sa dlaňou ju zapálila a otočila sa k obeti. Vyzeral inak. Nedokázala od neho odtrhnúť zrak, hoci ju to zvláštne zahanbovalo. Čím dlhšie sa zmietala v pavučine jeho príťažlivosti, tým trápnejšie si pripadala. Vnútorný hlas ju varoval, šepkal jej do duše, že upír zachytil jej pohľad hypnózou. Stáčal ju do špirály svojej moci. Je nahý!"

Hlavnou postavou je mladá čarodejnica Deina, ktorá má dlh u darebáka menom Dobrog. Ten sa rozhodne vybrať si ho skutočne netypickým a zároveň nebezpečným spôsobom. Zajme vodcu mesta - upíra Arika - a Deina mu ho má vo svojej pivnici postrážiť, kým sa s ním nevysporiada. Deinina povaha jej síce bráni pristupovať k zajatcovi ako k menejcennému a navyše obávanej bytosti a hľadá cesty, ako mu uľaviť. Ako zistí, Dobrog má však v pláne čosi omnoho väčšie a hrozivejšie - vypustiť do sveta mocného mága Blahowitzapla, čo sa napokon obráti proti nemu. Blahowitzapl sa rýchlo zmocní mesta a zameria svoju pozornosť i na Deinu. Dobrú časť jej osobnosti uväzní a s tou zlou a temnou sa postaví do čela celej oblasti. Otázne je, či jej zlá polovica má aspoň kúsok svedomia a či tá dobrá zvládne bojovať proti zlu? Našťastie v tom nie je sama, pretože Deina ako dobrá čarodejnica má, samozrejme, aj viacero verných priateľov. Magické bytosti si tak musia zvoliť stranu, aj keby to prakticky znamenalo, že budú stáť i sami proti sebe.

"Komusi uchmatol meč a preťal ním čiesi nohy, hlavu zalomil do neprirodzeného uhla, zahryzol sa do tepny a prestal piť, až keď v nešťastníkovi neostala ani kvapka. Chutilo mu. Zobral železnú prilbu, navliekol sa do železnej zbroje. Ďalší na rane zastal na schodoch, zrejme premýšľal, ako upíra prekabátiť. Arik sa nemotorne zapotácal, asi tým vytvoril dojem, že je zranený. Železný teda vybehol z úkrytu a vyrútil sa na upíra, meč zaťal do ramena nemŕtveho. Zúrivá zlosť mu zatemnila myseľ, vystretlil ako had na korisť. Schmatol chlapa, akoby bol ľahký ani pierko, otrieskal ho o múr, strhol z neho prilbu a opäť okúsil sviežu a voňavú ľudskú krv."

Zelená farba je symbolom závisti, ale aj nádeje. A práve tá je dôležitým posolstvom knihy. Nádej a viera v dobro ukryté v každom z nás. Katarína Soyka sa pohráva s podmanivou myšlienkou, že zároveň je každý z nás schopný aj zlých skutkov, ak je k nim dotlačený okolnosťami. Ide síce o fantazijný príbeh, ale city a túžby sú zásadne ľudské. Magické bytosti neodmysliteľne patria k tomuto žánru a mňa osobne najviac bavil vodník Gabriel, Deinin blízky kamarát. K autorkinmu štýlu patrí aj fakt, že okrem romantickej línie, ktorá vyznieva už len zo svojej podstaty jemne, sa nebojí zobraziť naplno ani násilie a krvavé scény. Vzniká tak pútavý mix, ktorý dodáva textu dynamiku a náhly zvrat môže všetko obrátiť iným smerom. Svedomie temnej časti teda naozaj svedomito dopĺňa zoznam Soykiných titulov.

 

Diskusná téma: K. Soyka - Svedomie temnej časti

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok