K. Soyka - Cval kentaura

01.11.2016 14:32

Nedávno sa mi autorka Katarína Soyka pri osobnom stretnutí (mimochodom, veľmi príjemnom) priznala, že kniha Cval kentaura je jej srdcovka. To vo mne prebudilo ešte väčšiu zvedavosť. Už aj bez toho ma titul z vydavateľstva Hydra lákal. Na slovenskom knižnom trhu sa už dávno udomácnilo ako producent kvalitnej domácej literatúry zameranej na sci-fi a fantasy. Od autorky som už čítal viacero kníh a doteraz ma nesklamala. Zakaždým prináša nové témy, neopakuje a nevykráda samu seba, čo je neraz pre našich autorov typické. Originalita sa nedá uprieť ani Cvalu kentaura. Nájdeme tu všetko, čo sa dá od tradičnej fantasy očakávať - dobrodružstvo, napätie, lásku, boj o moc i mágiu. Katarína Soyka sa so svojimi hrdinami rozhodne nemazne a nedá vydýchnuť ani čitateľovi. 

"Vodná bytosť vystúpila na breh, jej bosé nohy zanechávali v piesku vlhké škvrny. Pristúpila k princeznej a chytila ju za ruku. Uplakaná Balka bez námietok vymenila istotu Jugirovej dlane za vlhkú ruku neznámej. Hoci ju bytosť ťahala do jazera, ani na chvíľu nezaváhala. Jediné, po čom práve túžila, bolo zbaviť sa zaschnutej krvi na šatách a verila, že jej vodná pani pomôže. Vošli spolu do vody, ktorá ich príjemne hriala. Kráčali stále hlbšie a hlbšie."

Princezná Balka sa prakticky zo dňa na deň ocitne vo víre udalostí, ktoré nielen že nemohla predvídať, ale ani nijako ovplyvniť. Jej ambiciózny strýko, robiaci si zálusk na kráľovský trón, dohodne jej sobáš s kráľom elfov. Balka sa však nechce stať hračkou v rukách mocných mužov, a preto sa dohodne s bratom Adamom, že ju počas cesty lesmi odvedie do bezpečia. Jej koč je napokon skutočne prepadnutý, ale nie Adamom. Balka sa razom stáva súčasťou magického sveta plného bytostí, z ktorých nie všetky prekypujú miernou povahou. Práve naopak, ktosi si dáva záležať, aby jej za každú cenu zabránil stať sa manželkou elfského kráľa. Ocitá sa pod ochranou odvážneho Jugira, hoci istý čas potrvá, kým mu bude schopná dôverovať. Prežité udalosti ju naučili obozretnosti, i keď odolávať Jugirovmu príťažlivému vzhľadu a sile charakteru je pre ňu čoraz náročnejšie. Ostať nažive nie je však Balkin jediný cieľ. Musí zachrániť brata Adama a napokon i celé kráľovstvo pred zradným úsilím mocibažného strýka, ktorý kruto ťahá za nitky...

"Balka sa skokom ocitla za chrbtom neznámeho útočníka. Remich vyťahoval ďalší bodák, princezná inštinktívne siahla do tulca, ostrý hrot so smrťou vrazila kentaurovi medzi lopatky. Ten sa prehol od neznesiteľnej bolesti, stále však mienil zavŕšiť dielo skazy a nadobro skántriť elfského princa. Balka teda znovu siahla do tulca na jeho chrbte, nevšímal si ju. Akoby stratil pud sebazáchovy a vôbec nepremýšľal. Z plnej sily sa rozohnala, ďalšiu kopiju vrazila takmer na to isté miesto, kde trčala predošlá. Kentaur sa zviezol na predné kolená, jeho pravica vypustila drevo a voľne klesla k telu."

Keby Katarína Soyka chcela, mohla svoj príbeh pokojne natiahnuť aj na 300 strán. Dobre však vie, čo na jej čitateľov zaberá, a nezahŕňa ich zbytočným balastom. Stále sa niečo deje, strany sa rýchlo míňajú a ani sa nenazdáte a už otáčate poslednú. Spočiatku síce musíte čítať o niečo pozornejšie, aby vám neušli podstatné súvislosti, ale postupne sa dostanete do zamotaného, ale zaujímavého deja. Hlavné postavy sú sympatické a rýchlo si ich obľúbite. Miestami priam cítite ich iskrenie aj vnútorné poryvy pri prekonávaní prekážok a v boji proti viac či menej magickým bytostiam. Cval kentaura je výrazným kúskom do zbierky autorkiných titulov a určite si ním získa ďalších nových fanúšikov. Svet, ktorý vytvorila, poskytuje množstvo námetov a mne osobne by nevadilo, keby sa doň ešte niekedy vrátila :-). 

 

Diskusná téma: K. Soyka - Cval kentaura

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok