K. Slaughter - Město policajtů

05.01.2015 12:26

O kvalitách americkej autorky krimitrilerov Karin Slaughterovej sa pochvalne vyjadrujú také esá ako Michael Connelly, Gillian Flynn či Kathryn Stockett. Ja som sa o nich doteraz presvedčil na základe niekoľkých dielov jej série o vyšetrovateľovi Willovi Trentovi, ktorá sa do našich končín dostala zásluhou českého vydavateľstva Domino. Najnovší titul obľúbenej spisovateľky Město policajtů však nepatrí do žiadnej známej série a jeho poňatie má, povedal by som, omnoho vyššie ambície. Dej je totiž zasadený do polovice sedemdesiatych rokov, a hoci sa odohráva v Atlante ako väčšina Slaughterovej diel, spoločnosť sa od tej súčasnej v mnohom líšila. Segregácia bola na dennom poriadku, a to nielen v zmysle černošskej rasy, ale i v rámci postavenia žien, homosexuality, príslušnosti k iným národom... Autorka na pozadí nevyhnutných spoločenských zmien vybudovala príbeh o pátraní po sériovom vrahovi policajtov, kde sa všetky spomenuté atribúty stávajú jeho dôležitou súčasťou. 

"V hlavě mu vybuchoval barevný ohňostroj vzpomínek. V duchu viděl vyhrnutý rukáv červené košile a hodinky ze žlutého kovu. Bílou perleťovou rukojeť pistole svírala ruka v černé rukavici. Pomalu vycházející slunce koupalo závěr z tmavé oceli v namodralém světle. O černé věci by neřekl, že by se mohla lesknout, ale pistole skoro zářila. Čísi prst stiskl spoušť."

Ústrednú dvojicu postáv tvoria dve odlišné, a pritom v mnohých ohľadoch podobné ženy. Maggie pochádza z policajnej rodiny, no i keď pracuje ako strážnička už päť rokov, stále sa jej nepodarilo zapadnúť do mužského kolektívu. Kolegovia podceňujú jej schopnosti a neberú vážne jej snahu o náročnú prácu. Práve naopak, ženy na stanici sú často terčom posmechu a sexuálnych narážok. Svoj postoj k nej nezmenia, ani keď je postrelený jej brat Jimmy, mladá hviezda a všeobecný obľúbenec. Podľa všetkého sa jeho partner stal obeťou tzv. Strelca, šialenca, ktorý zastrelil už päť atlantských policajtov. Všetci sú odhodlaní dostať zabijaka za každú cenu, pričom ich nenávisť sa zameria na černošskú štvrť ako predpokladané semenisko zločinu... Kate Murphyová, pôvodom z bohatej rodiny, sa k polícii prihlásila po smrti manžela vo Vietnamskej vojne. Bez zmyslu života sa snaží vykročiť na novú dráhu, no už prvý deň v práci ju takmer pripraví o odhodlanie. Vystrieda sa ako partnerka medzi Jimmym a Maggie Lawsonovcami a postupne preniká do problematiky vyšetrovania, kde sa nie vždy dodržiavajú predpísané postupy a ubližovanie na zdraví možným svedkom je povolené, ak prináša želané výsledky. Maggie spočiatku pristupuje ku Kate s rezervou, nečaká totiž, že vydrží a nezuteká, no postupne ocení jej húževnatosť a spoločnými silami dospejú v pátraní k naozaj prekvapivému výsledku. A to tak v osobe nebezpečného strelca, ako aj v súkromných tajomstvách blízkych osôb...

"Kate padla jako podťatá na podlahu. Elegánovi zmizela polovina hlavy.Maggii to tak alespoň připadalo. V jednu chvíli měl pravou stranu obličeje - oko, lícní kost a čelist, a vzápětí zmizela ve spršce krve. Ozval se výkřik a roztříštilo se okno. Možná to Maggie slyšela až teď, stejně jako vzdálené prásknutí pušky, které jí rezonovalo v uších. Jedna rána. Do hlavy. Střelec."

Ako som už spomenul vyššie, Město policajtů sa odlišuje od zvyšku autorkinej tvorby. Okrem samozrejmého vyšetrovania sériových vrážd sa nesie v znamení spoločenských predsudkov, ktoré sa vytrácajú len pozvoľna. Karin Slaughterová sa naplno ponorila do niekoľko desaťročí staršieho obdobia a priniesla román plný vtedajších nálad a živých charakterov. Ako sa ukáže, najhoršia je neschopnosť človeka akceptovať odlišnosť iných a neopodstatnený strach z neznámeho. Vy sa však nebojte a po knihe Město policajtů smelo siahnite!

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Domino.

Diskusná téma: K. Slaughter - Město policajtů

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok