K. Pancol - Krokodílie žlté oči

16.11.2014 16:43

Súčasná francúzska tvorba sa k nám dostáva len pozvoľna, a keď už, tak väčšinou len vysoko cenené "umelecké" kúsky. Preto som rád, že vydavateľstvo Remedium siahlo jednak po komerčne úspešnej, ale zároveň aj obsahovo pútavej autorka Katherine Pancol. Jej tvorba sa vyznačuje nezvyčajným pohľadom na každodenný život bežných ľudí, psychologickou hĺbkou i humorným nadhľadom, čo robí z jej kníh nevšedný zážitok. Pestrosť dejových línií a postáv sa prejavuje dokonca aj vo výbere obálok - ich hravosť a originálnosť vás upútajú na prvý pohľad. Román Krokodílie žlté oči je prvou časťou trilógie, ktorá v rodnom Francúzsku zaznamenala obrovský úspech. Na jej motívy sa nakrúca film, ktorý by mal čoskoro doraziť do kín, preto je najvyšší čas zoznámiť sa s jeho knižnou predlohou.

"Zomriem postojačky nad drezom. Lenže postojačky sa nezomiera, pomyslela si. Zomiera sa poležiačky vo vani alebo na kolenách s hlavou v trúbe. V akomsi časopise čítala, že keď chce žena spáchať samovraždu, najčastejšie skočí z okna. Muži sa zasa vešajú. Vyskočiť z okna? To by nikdy neurobila."

Hoci v príbehu Katherine Pancol sa vystrieda celá plejáda rozmanitých postáv, v centre deja je niekoľko žien obklopených manželmi, milencami či nevlastnými otcami. Jósephine je všednou manželkou a matkou dvoch dcér. Už odmalička bola v rodine tou nevýraznou, ktorá to v živote ďaleko nedotiahne. Napokon ani jej manžel dlhodobo nezvládne nudný stereotyp a hľadá rozptýlenie mimo domova... K tomu sa pridá aj kruté zistenie, že ňou pohŕda i jej staršia dcéra, keďže jej jediným cieľom je žiť si ako v bavlnke a mať neobmedzené konto v banke. Jósephine prestáva baviť, že nikto nevie oceniť jej kvality, znalosti stredoveku, ktorému sa venuje, všetko, čo robí pre domácnosť a nezištnú pomoc blízkym, a sama si uvedomuje, že nastal čas myslieť konečne aj na seba... Jej sestra Iris predstavuje jej opak - je kultivovaná, vznešená, obľúbená, žije v dokonalom svete s milujúcim manželom a šikovným synom. Lenže málokto tuší, aké ťažkosti skrýva toto pozlátko - Iris má málo skutočných priateľov, väčšina by sa pokrytecky a škodoradostne potešila jej pádu. A že by sa bolo z čoho! Všetko totiž nasvedčuje tomu, že jej rozprávkovo krásny a bohatý manžel má tajného milenca. To by sa dalo zniesť, ale čo ak sa manželstvo rozpadne? Iris mala pred sebou sľubnú kariéru umelkyne, a všetko zahodila pre lásku... Oplatilo sa to vôbec? Ďalšou (a podľa mňa jednou z najzaujímavejších postáv) je ich matka Henriette. Ako mladá žena s dvoma deťmi sa kvôli majetku vydala za svojho šéfa. Je úzkoprsá, vzťahovačná, hašterivá, a práve preto má veľa šancí získať si vaše sympatie. Ako vnímavý čitateľ tušíte, že pod povrchom toho ukrýva oveľa viac a tešíte sa na moment, kedy sa to dostane von... 

"Vulgárnosť toho muža bol pre ňu trest, kríž, s čím sa musela vyrovnať. Aj keď už spolu nespávali ani nebývali v jednej izbe, dokonca ho nenavštevovala ani v kancelárii, stále mala strach, že ju nakazí ako prenášač nejakého vírusu. Nemá predsa dôvod takto trpieť len preto, že si vzala takého neotesanca."

Katherine Pancol šikovným spôsobom nastoľuje otázky, ktoré z času na čas potrápia každého - máme dosť času na naplnenie našich snov? Oplatí sa ísť za nimi, aj keď je úspech v nedohľadne? Ako ukázať svetu, že ešte nepatríme do starého železa, hoci nás okolie presviedča o opaku a neverí nám? V centre Krokodlílích žltých očí je človek samotný, jeho túžby, snahy, lásky... Citlivosť a presnosť, s akou autorka dokáže pomenovať všeobecné pravdy, si vás zaručene získajú. Neváhajte, vo vydavateľstve Remedium vyšiel už aj druhý diel s názvom Pomalý valčík korytnačiek

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Remedium.

Diskusná téma: K. Pancol - Krokodílie žlté oči

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok