Tajomstvo ukryté v stratenej pamäti (K. Mossová - Čudákova dcéra)

30.08.2015 08:38

Verím, že medzi čitateľmi sa už nenájde nikto, kto by si pomýlil britskú autorku Kate Mossovú so známou modelkou. Prevažne historické romány s výraznými mysterióznymi prvkami si získali širokú obľubu nielen pre silné príbehy, ale aj náučnú zložku. Rodáčka zo Sussexu si totiž dáva očividne záležať na dôkladnom výskume a znalosti súčasných i minulých pomerov v oblastiach, v ktorých sa odohráva dej jej románov. Vzhľadom na to, že žije striedavo v Anglicku a bohatou históriou známom francúzskom meste Carcassonne, zameriava sa najmä na tieto regióny. Najnovší titul Čudákova dcéra je zasadený do jej rodiska a roku 1912. Oproti Labyrintu či Hrobke ide o trochu komornejší príbeh, no obsahuje všetky atribúty svojho žánru. Je tajomný, atmosférický a nechýba v ňom odhodlaná hrdinka pátrajúca po pravde, ktorá však nemusí byť vôbec príjemná...

"Connie sa nadýchla, potom sa vrátila k vode. Na okamih si dopriala myšlienku, že to bol len omyl. Že - aj s Mary - videla len kabát zachytený v trstine a o ostatné sa postarala predstavivosť. Pozrela do vody. Telo tam stále ležalo tvárou dolu, roztiahnuté ruky sa kývali v prúde; z ich polohy bolo jasné, že je vylúčené, aby bola žena nažive. Connie sa prinútila neodvrátiť oči."

Ľudia veria, že v predvečer sviatku svätého Marka sa pri kostole zjavia duchovia tých, ktorí v priebehu ďalšieho roka umrú. Dedinka Fishbourne je plná pestrých postáv, a väčšina z vedúcich osobností sa napriek nepriazni počasia podujme na každoročnú akciu. Mladá Connie ich z diaľky sleduje, a ako si všimne, nie je sama. Pozoruje ich aj záhadná žena v modrom kabáte so zahalenou tvárou, ktorá pred časom sledovala aj ich dom. Kto je a čo od nich chce? Otázky sa stupňujú, keď sa v riečke pri ich dome zjaví mŕtvola utopenej ženy nápadne podobná neznámej. Connie je presvedčená, že jej otec pozná odpovede, ale ten sa viac venuje alkoholu a vlastným démonom než dcére a rodinnému remeslu. Tým je preparátorstvo, čo v očiach verejnosti nepôsobí práve dôveryhodne. Majú ich za čudákov a často sa na nich pozerajú cez prsty. Connie si už na to zvykla, no trápi ju niečo celkom iné - tzv. stratené roky. Ako malá utrpela vážny úraz, po ktorom stratila pamäť a nepamätá si prvých dvanásť rokov života. Z času na čas sa jej vynárajú záblesky spomienok na hlas príjemného dievčaťa, ale vôbec netuší, kto to je. Žeby sa práve v jej pamäti ukrýval kľúč k odhaleniu všetkých tajomstiev? Smrť však ešte nepovedala posledné slovo, a keď začnú tragicky umierať ďalší, na povrch sa vynárajú prekvapivé súvislosti...

"Spýtaš sa, ako sa to dalo zariadiť... Kto má peniaze, všetko si dokáže včas zabezpečiť. Opýtaš sa, či to ľutujem, či niečo ľutujem, a ja odpoviem, že áno. Ľutujem žiaľ spôsobený tým, na ktorých mi záleží - ale čo iné mi zostávalo? Dôvody môjho konania časom vyjdú najavo. Aj to, prečo pri odplate museli zahynúť nevinní. Smrť, tá zbytočná a nespravodlivá, ma napokon utvrdila v presvedčení, že moje snaženie je spravodlivé, moja cesta správna. Trest musí zodpovedať zločinu." 

Najviac ma na Čudákovej dcére upútala atmosféra sychravého, ponurého, tajomstvami zahaleného anglického vidieka. Kate Mossová zjavne vie, o čom píše. Viem si predstaviť, že na daných miestach Sussexu musí načerpať množstvo inšpirácie. Čo sa príbehu týka, nejde o nič svetoborné - klasický príbeh o zrade a pomste. Spracovanie a prostredie je však nesporne originálne - vezmite si už len postupy pri preparovaní mŕtvych zvierat. To sa v mnohých románoch často nevidí. Ja osobne mám radšej autorkine knihy, kde umne prepája históriu so súčasnosťou, no ani dobrodružstvo zo začiatku 20. storočia napokon nie je na zahodenie. 

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Ikar.

Diskusná téma: Tajomstvo ukryté v stratenej pamäti (K. Mossová - Čudákova dcéra)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok