K. Morgan - Prvých 100

19.08.2014 17:23

Nejeden čitateľ by povedal, že priniesť v žánri young adult niečo nové je priam herkulovská úloha, no zakaždým sa objaví autor či autorka, ktorá toto tvrdenie vyvráti. Medzi nich patrí aj Američanka Kass Morgan. V záplave upírov, vlkolakov, tieňolovcov, potomkov bohov či dystopických realít sú jej obyčajní ľudskí hrdinovia príjemným závanom "normálnosti". Len s tým rozdielom, že dej príbehu sa odohráva niekoľko storočí v budúcnosti, kedy ľudské pokolenie obýva zopár vesmírnych lodí, pretože genetická a jadrová vojna už dávno znemožnila život na Zemi. Autorke išlo o vytvorenie hrdinov bojujúcich predovšetkým o vlastné šťastie, lásku a odpustenie než o vykreslenie života vo vesmíre, takže fanúšikovia sci-fi môžu byť trochu sklamaní. Avšak nadšenci postáv, s ktorými sa možno zžiť a fandiť im pri ich úsilí, budú iste nadšení.

Okrem prostredia a časového rámca je tu posun aj v počte hlavných hrdinov. Okrem ústrednej dvojice, riešiacej klasické "ľúbime sa - neľúbime sa" tu nájdeme aj o niečo, dovolím si tvrdiť, zaujímavejšie postavy. Príbeh sa odvíja vo chvíli, keď je stovka mladistvých delikventov vyslaná na Zem, aby sa zistilo, či je modrá planéta po stáročiach obývateľná a schopná prijať nových osadníkov. Nedospelí kriminálnici v prípade neúspechu misie predsa nebudú nikomu chýbať a celý projekt tak môže ostať v tajnosti. Lenže nie každý z "prvých 100" skutočne patrí za mreže. Zákony sú však veľmi prísne, a tak väzenie slúži aj na to, aby sa vedúce osobnosti komunity zbavili nepohodlných osôb. Clarke sa previnila tým, že vyjadrila verejný nesúhlas s postupom vicekancelára, ktorý zneužíval jej rodičov - vedcov na výskum radiácie, pričom pokusnými králikmi boli deti. Jej rodičia boli po odhalení výskumu popravení a Clarke zo všetkého vinila Wellsa, svojho priateľa a kancelárovho syna. Bol to totiž práve on, kto neudržal tajomstvo a upozornil otca na vicekancelárovo konanie. Žiaľ, nedomyslel dôsledky. Aby odčinil svoje hriechy a dosiahol odpustenie milovaného dievčaťa, "nanominuje" sa na expedičnú loď, aby bol Clarke po boku... Bellamy sa obáva o osud mladšej sestry Octavie, ktorá skončila vo väzení za krádež liekov a tesne pred štartom sa zmocní kancelára, aby sa dostal na loď... a napokon je tu Glass, ktorá neplánovane otehotnela, a tým porušila prísne pravidlá regulovaného obyvateľstva. Využije zmätok počas Bellamyho rukojemníckej drámy, utečie dozorcom a ostáva vo vesmíre, zatiaľ čo zvyšných sto "pasažierov" je vyslaných na Zem... Tam sa musia potýkať nielen s novým prostredím, ale tiež s nečakanými nepriateľmi i vo vlastných radoch. A je dokonca otázne, či sú na Zemi skutočne jedinými ľuďmi...? 

Prvých 100 je pútavá kniha so zaujímavými postavami a viacerými nastolenými otázkami. Ako to už býva v súčasnosti zvykom, ide len o prvý diel série, takže nie všetky línie sa uzavrú, práve naopak, viaceré skončia nečakaným cliffhangerom. Ja ako zástanca sérií tomu dávam palec hore, no kniha má v sebe aj niečo negatívne - nedostatok opisov. Väčšinou ich nemám rád, ale tu sa v niektorých prípadoch priam pýtali - napríklad opis vesmírnych obydlí alebo vzhľad Zeme po prístatí... Na záver už len dodám, že americká televízia The CW využila námet Kass Morgan a pustila sa do nakrúca seriálu The 100. Momentálne je v pláne druhá séria, prvá pozostáva z trinástich epizód. Aj to je dôkazom, že príbeh stojí za prečítanie. 

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem mediálnej spoločnosti Albatros Media

Diskusná téma: K. Morgan - Prvých 100

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok