K. Morgan - 21. deň

30.04.2015 14:07

Knižná séria Kass Morganovej sa stala natoľko obľúbenou, že po nej siahli americkí tvorcovia a postavy ožili v úspešnom seriálovom spracovaní. Momentálne je v príprave tretia séria, avšak čakanie na ňu si môžete spríjemniť začítaním sa do originálnej predlohy. V preklade vyšiel druhý diel série, ktorý mapuje dianie (už necelej) stovky mladých kolonistov po troch týždňoch ich pobytu späť na Zemi. Súčasný boom young adult žánru má za následok až priveľa rôznych príbehov, no kto má aspoň aký-taký prehľad, vie, že svet vytvorený Kass Morganovou patrí do kategórie jedinečných a neopozeraných. Nečakajte žiadnych upírov, čarodejníkov ani iné nadprirodzené bytosti, hrdinami sú ľudia z mäsa a kostí, avšak žijúci v budúcnosti. V časoch, keď sa Zem stala neobývateľnou a malá skupina sa uchýlila do vesmíru, kým sa situácia "dolu" nezmení. Po niekoľkých generáciách nastal čas, aby sa ľudia vrátili domov, no málokto sa odváži vstúpiť na zamorenú pôdu. Preto pohlavári vyšlú na Zem sto mladých delikventov, aby preskúmali situáciu... 

"Wells pohľadom zablúdil k tržnej rane na Asherovom krku, kde sa mu zabodol šíp. Zomrel pred dvoma dňami, keď sa na hrebeni kopca objavili záhadné postavy, ktoré obrátili naruby všetko, čo kolonistom kedy povedali a čo zdanlivo vedeli. Na Zem ich poslali ako živé testovacie subjekty - prvých ľudí, ktorí po tristo rokoch vkročia na planétu. No mýlili sa. Niektorí odtiaľ totiž nikdy neodišli."

Dej začína presne tam, kde skončil v úvodnej časti Prvých 100. Noví obyvatelia Zeme sa museli naučiť spolu vychádzať, aby prežili a začali budovať domov. Nešlo to ľahko, panovala medzi nimi nedôvera, mali mnoho konfliktov, ale pomaly sa rodili aj nové priateľstvá či obnovovali staré. Clarke doplatila na činy svojich rodičov, keď ohrozila ich výskum. Na materskej lodi dochádzali zásoby kyslíka a jej rodičia - lekári testovali deti, aby získali viac času. Po ich smrti bola poslaná na Zem, pričom kvôli výčitkám svedomia sa k nej pridal aj jej bývalý priateľ Wells. Ich odlúčenie má za následok aj to, že Clarke pociťuje čoraz väčšiu náklonnosť k Bellamymu - nekorunovanému vodcovi ich skupiny. Jeho zločinom bolo, že sa snažil chrániť svoju mladšiu sestru pred systémom, kvôli čomu vystretlil na najvyššie postaveného muža ich komunity - Wellsovho otca. Na lodi panuje prísny zákaz mať viac než jedno dieťa, a preto sú Bellamy a Octavia ako súrodenci netradičným zjavom. Všetko sa skomplikuje, keď záhadní pozemšťania unesú Octaviu, a Bellamy tak odhaľuje svoju citlivejšiu časť osobnosti. Keď sa k tomu pridá Clarkino ohrozenie života a všadeprítomná hrozba útoku pôvodných obyvateľov Zeme, nikto si nemôže byť istý, či prežije do príchodu ďalších posíl. Dej pokračuje aj vo vesmíre cez postavu Glass a jej priateľa Luka. Snažia sa prežiť napriek slabej zásobe kyslíka a prísť na spôsob, ako uchrániť seba i svojich blízkych... 

"Vtom Glass prepadli výčitky svedomia. Carter sa síce správal ako špinavec, ale teraz už nebol medzi živými - popravili ho za zločin, ktorý nespáchal. A mohla za to ona. Minulý rok totiž so zdesením zistila, že je tehotná. Takéto porušenie prísneho zákona Kolónie regulujúceho počet obyvateľov sa u mladistvých trestalo väznením, zatiaľ čo u osôb nad osemnásť rokov smrťou. V zúfalom pokuse zachárniť Luka sa Glass úporne snažila maskovať svoj stav. No keď jej tehotenstvo vyšlo najavo, zatkli ju a donútili, aby im prezradila meno otca... Podhodila im Cartera."

Po prečítaní prvého dielu série som si pozrel seriálové spracovanie, a hoci ma miestami zarazili výrazné odlišnosti, uznal som, že to príbehu celkovo prospelo. Po prečítaní druhého dielu knihy je mi jasné, že Kass Morgan si razí vlastnú cestu a nenechá sa ovpyvniť videním televíznych tvorcov, čo je len dobre. Čítanie vďaka tomu nenudí, nejde o identický dej, stále vás má čo prekvapiť. Postavy sa vyvíjajú, posilňujú svoje charaktery, no zároveň musia byť stále v strehu. V tomto prípade jednoznačne treba poznať dej knihy Prvých 100, bez jeho znalosti sa radšej do 21. dňa nepúšťajte. Oba romány však zhltnete veľmi rýchlo, takže neváhajte!

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem mediálnej spoločnosti Albatros Media

Diskusná téma: K. Morgan - 21. deň

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok