K. Meyer - Arkádia 1: Precitnutie

09.05.2015 12:56

Nemecký spisovateľ Kai Meyer sa slovenským čitateľom prihovoril naposledy románom Vatikánske sprisahanie. Typickým prvkom jeho tvorby je napätie spojené s mystikou. Záhadné pozadie deja je pritom spojené tak s ústrednými postavami, ako aj s miestom, kde sa príbeh odohráva. Čoraz častejšie sú jeho dejiskami rôzne kúty Talianska. V  Arkádii , najnovšej sérii určenej predovšetkým mladým dospelým, sa autor presúva na slnečnú, hoci dosť nebezpečnú Sicíliu. Ostrov tradične spájaný s mafiou mu poskytol možnosť rozohrať pútavú partiu s na všetko odhodlanými hráčmi. Znepriatelené rodiny, staré tajomstvá, boj o moc - a uprostred diania dvaja mladí ľudia, ktorí sa kvôli svojim citom snažia preklenúť obrovskú priepasť. Román sa na úvod javí ako "normálny" príbeh zo súčasnosti, no postupne dej naberá na obrátkach, a tým sa zvyšuje aj prvok fantastiky. 

"Na cintoríne ich doslova omráčila otvorená nenávisť, to hlboko zakorenené nepriateľstvo. Luxusne oblečení muži a ženy, ktorí stáli v dlhom rade od hlavnej brány až k rodinnej hrobke Carnevareovcov, vrhali na tri ženy z rodiny Alcantarovcov zamračené pohľady. Florinda nechala svojho osobného strážcu pred bránou. Hlavy desiatok rodín a ich príslušníci urobili to isté... Napriek tomu sa mnohí vzájomnou nevraživosťou vôbec netajili."

Rosa Alcantarová sa po rokoch vracia z USA na rodnú Sicíliu, aby opätovne nadviazala vzťah so sestrou a tetou Florindou, ktorá stojí na čele rodiny. Už počas letu sa zoznámi s príťažlivým mladíkom, vymykajúcim sa bežným štandardom. Rosa nemá o svojom okolí a ľuďoch všeobecne vysokú mienku, je si vedomá toho, že málokto ukazuje svetu pravú tvár a vo vzťahoch vládne faloš a pokrytectvo. Neznámeho chlapca znovu uvidí na pohrebe hlavy silného sicílskeho rodu, a vtedy si uvedomí, že by ho mala nenávidieť. Alessandro Carnevare sa totiž po úmrtí otca stal vedúcou osobnosťou nepriateľského klanu. Rosa ešte celkom nerozumie dávnym nezhodám, no jej teta Florinda rozhodne nie je nadšená z jej kontaktu s Alessandrom. Ako sa však ukáže, ani on nie je celkom imúnny voči Rosinmu čaru a napriek okolnostiam si začnú dôverovať. Alessandro chce prísť na to, kto je zodpovedný za smrť jeho matky a Rosa mu pomáha v jeho pátraní. Popritom čoraz hlbšie preniká do tajov ostrova a záhad okolo arkádskych dynastií. Prichádza na to, čo väzí za Alessandrovou živočišnosťou. On - a rovnako aj ďalšie sicílske rodiny - sú potomkami antických (anti)hrdinov, čo im umožňuje premeniť sa na nebezpečné zvery. Na miesto šéfa klanu Carnevareovcov si navyše brúsia zuby zradcovia vnútri rodiny, preto sa musí mať Alessandro na pozore

"Tiger ukončil okruh okolo svojej obete... Pomaly sa k nemu otočila. Stál tu, o dva metre vyšší než na chodníku, obrovské telo napäté, hlava sklonená. Uprene ju sledoval. Poznala ten pohľad. Poznala tie oči. Ešte vždy nepociťovala nutkanie kričať alebo dať sa na útek. Napriek tomu sa pohla a pospiatky, opatrne, krôčik za krôčikom začala cúvať. Čudovala sa, že ho nespoznala okamžite. Zabije ju. Preto sem prišiel."

Precitnutie je úvodnou časťou trilógie, a ak sa Kaiovi Meyerovi podarí udržať latku aj naďalej takto vysoko, Arkádia bude pre mňa osobne jedna z najvydarenejších fantasy sérií. Príťažlivé prostredie, prepracované postavy a vzťahy medzi rodinami, vynikajúca atmosféra... Autor sa navyše nesnaží hrať na citlivú strunu, preto nečakajte, že všetky postavy sa dočkajú šťastného konca. Aj to prispieva k dynamike príbehu a jeho celkovému vyzneniu. Vydavateľstvo Fragment opäť dokázalo, že má dobrý nos na výber zaujímavých young adult titulov. Verím, že to tak ostane aj naďalej. 

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Fragment.

Diskusná téma: K. Meyer - Arkádia 1: Precitnutie

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok