Láska, zrada a pomsta (K. Gillerová - Hra na milovanie)

25.06.2016 15:43

Katarínu Gillerovú všetci dobre poznáme ako autorku súčasných spoločenských románov s nádychom romantiky a rodinnej drámy. Občas však nezaškodí zmeniť zameranie a žáner, aby si autor udržal čerstvú myseľ a zároveň (azda milo) prekvapil svojich verných čitateľov. Katka Gillerová sa im v aktuálnej novinke Hra na milovanie prihovára príbehom plným mystiky, tajomnosti a nepredvídateľnosti. Na svoje si síce prídu aj fanúšikovia romantiky, ale predsa len v o niečo menšej miere, ako sú zvyknutí. Spočiatku som sa trochu čudoval, prečo sa dej odohráva v Amerike, ale postupne som si uvedomil, že postavám a príbehu svedčí viac než slovenské prostredie. Keď už sme pri postavách - hneď od úvodu si budú vyžadovať vašu plnú pozornosť, aby ste sa v nich nestratili, pretože sa ich vyskytne celá skupina. 

"Prešlo niekoľko týždňov a Oliver mal pocit, že sa zbláznil. Nech robil čokoľvek a vybral sa kamkoľvek, nikdy nenašiel cestu, ktorá by viedla von z lesa. Keď sa mu zdalo, že sa les zvažuje nadol a on sa už-už dostane k plotu, ktorý hľadal, zrazu padlo navôkol šero a výhľad mu zastrel hustý biely opar. Nevzdával sa. Každý deň vyrazil s plným ruksakom  z chatky a zakaždým sa vydal iným smerom."

Edward Boughlton zorganizuje pre partiu priateľov výlet do penziónu v Apalačských horách. Majú tam stráviť dva týždne bez elektriny, signálu a ďalších výdobytkov modernej doby. Jednoducho zabudnúť na všedné starosti a nájsť stratenú duševnú rovnováhu. Každý z nich si totiž v sebe nesie tieň minulosti či ťažko dosiahnuteľné ciele. Edward chce najmä získať pre seba očarujúcu Caroline. A nie je sám, aj ostatní chlapci z partie by ju radi videli po svojom boku. Ona však dáva prednosť len jednému z nich - Oliverovi. Bryan aj Tom si to uvedomujú, ale to neznamená, že sa len tak ľahko vzdajú. S Edwardom sa na výlet vypravil aj mladší brat Justin, ktorý sa postará o prvý veľký zvrat - jeho bizarný žart vyženie Olivera do okolitých lesov hľadať pomoc, no záhadný prírodný priestor sa na dlhé roky stane jeho väzením. Kde a prečo sa vlastne ocitol, ostáva záhadou. Medzitým sa jeho priatelia pohnú v životoch ďalej, ženia sa, vydávajú, budujú kariéry, milujú... ale aj umierajú. Je na Oliverovi, aby rozplietol klbko lží a našiel v sebe dostatok síl prekonať všetky prekážky, ktoré mu ktosi kládol do cesty...

"Do tela sa mu vkradol pocit strachu, rozlieval sa mu do žíl a vnášal svoj jed všade, kam dosiahol. Nechcelo sa mu odísť od Caroline! Po odchode z Gorge Hall sa jeho život uberal smerom, aký určil on sám. Všetko mu vychádzalo tak, ako si to želal, aj keď niekedy nebol na seba vôbec pyšný. A občas ho hrýzlo svedomie, najmä čo sa týka Caroline. Považoval za hrozné, že využil jej slabosť a žiaľ, zneužil jej dôveru. Keď Edward oznámil ostatným, že Oliver spadol do rokliny, všetci sa chceli rozbehnúť mu na pomoc. Vysvetlil im, že do rokliny sa nedá nijako dostať a je to zbytočný risk, pretože Oliverovi to život nevráti."

Spočiatku sa dej Hry na milovanie rozvíja pomerne pomaly (nie však nudne). Postavy si zvykajú na pobyt v minulosťou dýchajúcom penzióne, objavujú jeho tajné zákutia, cintorín a možnosti svojej pracovnej náplne, to všetko pod patronátom svojrázneho staršieho manželského páru (práve Frank a Nancy ma najprv ako postavy zaujali najviac). Dočkáme sa aj opisov domu a okolia a tiež predstavovania jednotlivých postáv. Napokon, keď už je osadenstvo aj dejisko dostatočne známe, nastáva posun a dej graduje. Autorka šikovne podsúva prvky záhad v podobe samotného domu či objaveného hrobu. Skutočná mysteriózna časť prichádza s Oliverovým zmiznutím a jeho blúdením. Páčilo sa mi, že dej sa odohráva v rozmedzí vyše dvadsať rokov, a tak máme možnosť spoznať životy postáv omnoho komplexnejšie. A neraz je naozaj zarážajúce, čo všetko je človek za taký čas schopný a ochotný spraviť, aby dosiahol svoje. Katarína Gillerová si síce odskočila od svojho tradičného žánru, ale nie je to na škodu. Skôr tým dokazuje svoju všestrannosť a talent zabŕdnuť aj do menej známych vôd.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Slovenský spisovateľ.

Diskusná téma: Láska, zrada a pomsta (K. Gillerová - Hra na milovanie)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok