K. Freemanová - Maják stratených nádejí

25.12.2014 13:03

Vydavateľstvo Slovenský spisovateľ vydalo už viacero výborných kníh, ktorých dej sa odohráva na austrálskom kontinente. Ide o prostredie ako stvorené pre rodinné ságy, dobrodružstvo, romantiku i napätie. Niekdajšia trestanecká kolónia počas osídľovania a formovania do súčasnej podoby zažila množstvo nezvyčajných osudov a mňa osobne táto tematika vždy priťahovala. Autorka Kimberley Freemanová (vlastným menom Kim Wilkinsová) sa v knihe zo svojej domoviny zamerala hneď na dve rôzne obdobia - prítomnosť a rok 1901. Ide v podstate o dva samostatné príbehy, spojené dejiskom a predmetom nevyčísliteľnej hodnoty. Vďaka tomu sa pri Majáku stratených nádejí nestihnete nudiť a vyburcuje vašu zvedavosť pri hľadaní súvislostí medzi spomenutými časovými rámcami. 

"Ide pomaly, krok za krokom. Posledná ľudská tvár, ktorú videla, bola tvár jej manžela. Keď sa mu ruka vyšmykla z jej zovretia a zmizol pod hladinou medzi loďou a záchranným člnom, vyzeral takmer prekvapene. Truhlica je ťažká a od ťahania si už necíti ruky. No kým dýcha, nenechá ju tu. To, čo je vnútri, je nesmierne drahocenné a pri myšlienke, že by to mohla stratiť, sa jej zovrie srdce."

Čerstvá štyridsiatnička Libby je nútená po smrti milovanej osoby prehodnotiť svoj život. Za Markom nemôže otvorene smútiť, keďže bola dlhé roky jeho utajovanou milenkou, a ani práca ju už tak nenapĺňa - pomáhala totiž Markovi s výrobou katalógov jeho vychýrenej šperkárskej dielne. V pozostalosti objaví list vlastníctva na dom v Lighthouse Bay, v zátoke na austrálskom pobreží, na mieste, kde vyrástla a odkiaľ pred dvadsiatimi rokmi po tragickej udalosti utiekla. Rozhodne sa vrátiť, hoci si uvedomuje, že jej sestra Juliet ju zrejme nebude vítať s otvorenou náručou. A nemýli sa. Juliet vedie rodinný penzión a bojí sa, že Libby sa vrátila, aby si uplatnila svoje nároky. Obe sa musia vyrovnať s novou situáciou, pričom Libby zároveň odhaľuje záhadu okolo desivých nočných návštevníkov a hľadania pokladu. Ide o miestnu legendu o strate žezla nevyčísliteľnej hodnoty, ktoré malo byť darom anglickej kráľovnej austrálskej vláde. Loď prevážajúca žezlo sa však potopila spolu s jeho majiteľmi, a táto udalosť do Lighthouse Bay stále vábi dobrodruhov snažiacich sa nájsť ho... Lenže pravda je celkom iná - niekto hrozivé potopenie lode Aurora v roku 1901 prežil, a síce Isabela Winterbournová, manželka vlastníka žezla. Ako jediná sa dostala z oceánskeho pekla, bojovala s hladom, smädom, prírodnými živlami i domorodcami, až sa napokon dostala aj s truhlicou s pokladom k majáku. Jeho správca jej pomôže postaviť sa na vlastné nohy, hoci tuší, že žena je opradená tajomnou minulosťou a jej príbeh je oveľa temnejší, ako mu ho vykreslila. Postupne sa medzi nimi rodí silný cit, no to netušia, že Isabelin švagor sa chystá vypátrať žezlo a zároveň sa pomstiť Isabele za to, že kedysi odmietla jeho náklonnosť...

"Libby ticho sedela a hľadela na more, ale už nepociťovala tú ľahkosť pri srdci ako cestou tam. Všetko je stále príliš živé a bolestné. Dôvod, prečo sa sem nikdy nechcela vrátiť a prečo jej Juliet nikdy neodpustí. Pred dvadsiatimi rokmi urobila niečo strašné, pred čím nikdy nebude môcť uniknúť."

Maják stratených nádejí je kniha, kde sa snúbi romantika s dobrodružstvom a rodinnou drámou. Predstavuje osudy troch žien, bojujúcich nielen o svoje šťastie, ale niekedy aj o vlastný život. Libby sa musí zmieriť s osobnou stratou a usiluje sa získať po rokoch potrebné odpustenie, Juliet v sebe musí nájsť dostatok sily znovu otvoriť vnútro novej láske a Isabela sa po páde na dno musí zhostiť nových úloh a zabezpečiť si prežitie v novom svete... Striedanie viacerých časových rovín je vraj pre Kimberley Freemanovú typické, o čom sa, verím, presvedčíme aj v preklade jej ďalších kníh. 

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem internetovému kníhkupectvu ABC Knihy.  

Diskusná téma: K. Freemanová - Maják stratených nádejí

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok