K. Follett - Prah večnosti

24.02.2015 15:14

Ken Follett patrí medzi autorov, ktorí sa rozhodne nenechajú obmedzovať počtom strán, námetmi, miestom deja či jeho časovým zaradením. Dokázal to nielen historickými epopejami Piliere Zeme a Na veky vekov, ale v posledných rokoch predovšetkým rozsiahlou trilógiou Storočie, ktorej záverečný tretí diel prednedávnom vyšiel už aj v slovenskom preklade. Završuje sa tak dramatická cesta niekoľkých generácií, ktorá začala prológom v roku 1908 a končí epilógom v roku 2008. Podstatná časť Prahu večnosti sa venuje 60. rokom, ktoré zažívali búrlivé strety najmä na politickej scéne - či už išlo o počiatky studenej vojny, boj proti rasovej segergácii, alebo život poznačený želenou oponou. V centre deja sú tentoraz najmä tri krajiny - USA, Rusko a Nemecko. Každá z nich poskytla Follettovi dostatok materiálu na rozohratie početných partií osudov, ktoré budete sledovať neraz so zatajeným dychom. A kam teda zaviedli cesty potomkov hrdinov z predošlých dvoch dielov?

"Celá kolóna zastala, z áut sa vyrojili desiatky chlapov v nedeľných oblekoch, vykrikovali nadávky a oháňali sa zbraňami ako divosi na bojovom chodníku. George opäť pocítil kŕče v žalúdku, keď zbadal, ako sa rozbehli k autobusu, odporné tváre znetvorené nenávisťou. Odrazu vedel, prečo sa matke zaliali oči slzami, keď spomenul belochov z juhu. Na čele svorky utekal mladý chalan. Zdvihol železnú tyč a nenávistne ju šmaril do okna."

Najväčšie zmeny na politickej scéne sledujeme prostredníctvom Georga Jakesa. Je potomkom bieleho otca a čiernej matky a je horlivým zástancom černošskej integrácie. Ako inteligentný študent práva a aktivista sa dostane až do Washingtonu, a to priamo k zdroju moci. Bobby Kennedy, minister spravodlivosti, ho prijme do svojho tímu, a tak sa George môže usilovať o presadenie nového občianskeho zákona. Popri tom je svedkom i účastníkom viacerých nebezpečných demonštrácií, no nájde si časj na lásku. Jeho najväčšou múzou je Maria, pracovnícka tlačového centra vo vláde prezidenta Kennedyho, ktorá je navyše jeho tajnou milenkou. Okrem nej George pokukuje aj po bývalej spolužiačke a spolupracovníčke Martina Luthera Kinga. Smer jeho života a kariéry sa pozmení, keď je prezident zastrelený a mnohé body jeho agendy ostanú nedoriešené... Medzitým sa v Rusku mladý Dimka usiluje priviesť ideu komunizmu k svetlým reformným zajtrajškom. Ako človek blízky Chruščovovi je neraz poverený delikátnymi úlohami, či už v rodnej krajine, alebo na komunizmom poznačenej Kube. Daný režim mal však aj mnohé tienisté stránky, o ktoré v románe takisto nie je núdza. Tie môžeme vybadať nielen cez postavu jeho sestry-dvojčaťa Táne, ale najmä vďaka nemeckej rodine Franckovcov. Dvaja jej členovia sa totiž rozhodnú utiecť cez nenávidený Berlínsky múr do západného Nemecka, čo so sebou prinesie nielen mnoho napätia, ale aj neistoty z nových začiatkov...

"Bolo to beznádejné. Prenasledovatelia im boli za pätami. Stačilo nazrieť do tunela a vystreliť. Walliho by určite zabili, a len čo by spadol, guľky by preleteli ponad neho a zasiahli ďalších v rade - až kým by sa všetci nekúpali v krvi. Vedel, že by ani na okamih nezaváhali, strieľali by na utečencov bez milosti ako vždy. Bude to masaker. Musí ich vyduriť zo šachty. Nechcel však zabiť ďalšieho človeka. Kľakol si do ústia tunela a potiahol poistku pištole. Potom vystrčil ruku so zbraňou z tunela, namieril dohora a potiahol spúšť."

Prah večnosti je dôstojným zakončením nevídanej trilógie. Hoci sa podľa mňa prvá polovica knihy trochu vlečie vzhľadom na dôkladný ponor do problematiky segregácie a začiatkov studenej vojny, neskôr dej naberá väčšie grády. Myslím, že román môžu čítať aj tí, ktorí sa ešte nezoznámili s predošlými dielmi Storočia, no pripravia sa tým o poznanie životných osudov minulých generácií. Priznám sa, že niekedy bolo fajn sentimentálne zaspomínať na príbehy postáv z čias prvej či druhej svetovej vojny a porovnať ich s aktuálnymi potomkami. Prepletené vzťahy a rodinné väzby tak dávajú omnoho väčší zmysel a priestor na hľadanie súvislostí. Som rád, že vydavateľstvo Tatran nám prinieslo tento skvelý literárny počin a verím, že rovnako dobrý nos bude mať na dobré tituly aj v budúcnosti. 

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Tatran.

Diskusná téma: K. Follett - Prah večnosti

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok