Strhujúca záchrana Židov v terezínskom tábore (K. Breslinová - V pravej chvíli)

23.08.2015 09:19

Príbehy z druhej svetovej vojny ma vždy dokážu zasiahnuť. Utrpenie, strach a celoživotné dôsledky sa prejavili v takej miere, že súčasníci si to len sotva vedia dobre predstaviť. Nebolo to však tak dávno, a aby sa história neopakovala, je potrebné naďalej rozprávať a rozširovať povedomie o daných hrôzach. Hoci nacisti systematicky pripravovali (predovšetkým) židovské obyvateľstvo o ľudskú dôstojnosť a chuť žiť, predsa len nedokázali úplne zahasiť iskru nádeje a vieru v spásu. Americká autorka Kate Breslinová sa predstavila čitateľskej verejnosti so skutočne úderným debutom. Príbeh odohrávajúci sa od februára do cca mája 1944 je zasadený aj do nám blízkych končín Čiech a Poľska. Tranzitný tábor v Terezíne sa stal svedkom mnohých tragických osudov, a hoci je dej knihy V pravej chvíli vymyslený, zobrazené pomery dokážu vyvolať pobúrenie i dnes. Napriek tomu sa aj za múrmi tohto pekla neraz rozmohli city silnejšie ako vojna...

"Stella sa pri plukovníkovej dobromyseľnej vyhrážke otočila. Jeho humor a ohľaduplnosť ju vyviedli z rovnováhy. Zlostilo ju, že keď sa uvoľnil, bol skutočne pekným mužom. Kiežby v jej očiach ostal zachmúreným vrahom, pred ktorým sa celé vojská dávajú na útek... Prezradil jej, prečo ju zachránil - potrebuje sekretárku. Ale keď raz prestane vyzerať ako väzeň, dovolí jej odísť? Zabudne dovtedy, kým vlastne je? Na to, čo jej spôsobili takí, ako on? Nikdy."

Židovka Hadassa sa zvláštnym riadením osudu stane sekretárkou uznávaného nemeckého plukovníka, vojnového hrdinu a najnovšie veliteľa terezínskeho tábora. Dovtedy prežívala v tábore Dachau a už stála pred popravnou čatou, keď ju odtiaľ Aric von Schmidt odviedol so sebou do Česka. Hoci ho k tomu viedli vznešené dôvody - snaha zachrániť ju kvôli byrokratickej chybe, netuší, že nie je tá, za ktorú ju považuje. Pravá Stella Mullerová totiž umrela a Hadassa tak vystupuje pod jej menom. Síce ju trápi, že žije pod jednou strechou s "vrahom Židov" a užíva si z toho plynúce výhody teplej stravy a oblečenia, ale rozhodne sa využiť svoje nové postavenie a pomáhať Židom v tábore. Ten slúži ako prechodná stanica predtým, ako ich vlak odvezie do Osvienčimu, a pravidelne sa spisujú zoznamy tých, čo majú nasadnúť na poslednú cestu do vlaku. Hadassa nebadane zužuje mená na zoznamoch a napokon spojí sily s niekoľkými ľuďmi priamo v tábore, najmä s jej strýkom Mortym a chlapcom Josephom. Postupne zisťuje, že ani sám plukovník Aric nie je ľahostajný voči Židom a ich utrpeniu a v rámci svojho pôsobenia robí všetko, aby im ho uľahčil. Aj vďaka tomu k nemu Hadassa pociťuje čoraz väčšie symaptie, ale ich vzťah musí čeliť mnohým skúškam - klamstvu, smrti, a najmä hrozbe zo strany krutého a podlého kapitána Hermanna, ktorý si brúsi zuby na plukovníkov post a robí všetko preto, aby ho zdiskreditoval a získal pre seba jeho príťažlivú sekretárku. Navyše uňho stále silnie podozrenie, že je v skutočnosti Židovka, a je len otázkou času, kedy sa pravda prevalí...

"Krivkal k dverám, bolesť v sánke konkurovala zraneniam chodidiel. Napriek tomu sa mu nálada zlepšila. Smrť bola zažehnaná, aspoň na chvíľu. Pokým Josephova identita ostane utajená. Aj Hadassina... Navzdory svojmu novému odhodlaniu dozvedieť sa novinky z kuchyne sa Morty po niekoľkých krôčikoch musel zastaviť a oddýchnuť si. Oprel sa o stenu, za ktorou bola Hermannova kancelária, a rukávom si utrel tvár. Keď si vytieral krv, obzrel sa za nacistom, ktorý ho sledoval spoza okna. Zaujímalo by ma, kto je tu zviera, kapitán."

Román V pravej chvíli vás len tak nepustí. Celý čas dúfate, že nenastane tragický zlom, hoci si dobre uvedomujete, že sa mu postavy nakoniec nevyhnú, A keď k nemu dôjde, zas dúfate, že všetko dobre dopadne. Do deja sú zapracované aj skutočné historické miesta a udalosti, ako napr. oficiálna inšpekcia Červeného kríža v Terezíne, alebo praktiky v tranzitnom tábore. Príbeh plynie rýchlo, rozuzlenia sú postupné a všetko speje k poriadne dramatickému záveru. Hoci posledná kapitola na mňa pôsobila už ako prílišné tlačenie na pílu, nepokazila celkový dojem. Kate Breslinová má veľký talent na vytvorenie silných postáv - či už dobrých, alebo zlých. Dokonca si dovolím tvrdiť, že záporáci sú ešte o stupienok prepracovanejší. Čo mi chýbalo, bolo väčšie objasnenie minulosti postáv - Arica i Hadassy. Najmä u nej by sa podľa mňa zišlo viac zamerať sa na "pobyt" v Dachau a jej vzťahy, pretože úvod knihy miestami pôsobí trochu zmätočne. Každopádne však stále ide o román, ktorý vyzdvihuje vnútornú silu jedinca, lásky a ochoty obetovať sa v prospech viery a vyššieho dobra. 

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu i527.net.

Diskusná téma: Strhujúca záchrana Židov v terezínskom tábore (K. Breslinová - V pravej chvíli)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok