Jo Nesbo - Syn

13.12.2014 22:33

Jo Nesbo sa zaraďuje medzi top autorov severských kriminálok, a svoju pozíciu potvrdzuje každou novou vydanou knihou. Inak to nie je ani v prípade jeho čerstvého románu Syn, ktorý síce nepatrí do série s ostrieľaným detektívom Harrym Holem, ale zato v ňom nechýba Nesbov osobitý štýl. Opäť je v centre deja človek zmietaný na hrane svojich možností, pod vplyvom nežiaducich okolností a vydaný na (ne)milosť silám často ohrozujúcim jeho existenciu. Nórsky autor má cit nielen pre vybudovanie až znepokojivo temnej atmosféry, ale aj pre prienik do tajných zákutí ľudskej duše. Mladý narkoman Sonny sa po dvanástich rokoch väzenia vydáva na osobnú križiacku výpravu, aby očistil meno otca a odplatil sa tým, ktorí vďaka nemu zakryli svoje najtemnejšie hriechy...

"Viem, ako vás to zasiahlo, keď ste našli jeho mŕtve telo. Prečítali ste si odkaz, že bol ten chýrny krt, ktorý pôsobil pri polícii a pomáhal dílerom s heroínom a obchodníkom so ženami. Vraj ich informoval o každej razii, o každej odhalenej stope a podozrení... Sonny, bolo to presne naopak. Tvoj otec bol na stope krta."

Sonny si odpykáva vo väzení trest za zločiny, ktoré nespáchal. Je ochotný priznať sa k vraždám za stály prísun drog, pretože jeho niekdajší tínedžerský život sa navždy zmenil po otcovej samovražde. Navyše zanechal po sebe odhalenie, že bol donášačom pre zločinecké podsvetie. Jeho svet sa zrútil a navždy sa zmenila i predstava o vzornom rodičovi a neúplatnom policajtovi. Sonnyho matka sa otrávila liekmi a mladík na prahu dospelosti a bez zmyslu života podľahol nebezpečným nástrahám. Vo väzení vystupuje ako tichý, ale zato výborný poslucháč, ktorý figuruje ako spovedník ostatých väzňov. Od jedného z nich sa dozvie skutočnú pravdu o pozadí otcovej smrti - že jeho samovražda bola narafičená a v skutočnosti je oným Krtom ktosi úplne iný. Sonny neváha a zinscenuje útek z väzenia, aby zbavil svet pravých vinníkov a po rokoch sa domohol spravodlivosti. Je odhodlaný pripraviť o život reálnych páchateľov, lenže jeho konanie vzbudí pozornosť patričných orgánov a čoskoro je mu na stope detektív Šimon Kéfas s novou mladou partnerkou Kari Adelovou. Šimon bol najlepším priateľom Sonnyho otca, preto má voči jeho počínaniu isté pochopenie, avšak zločin ostáva zločinom, nech je spáchaný z akéhokoľvek dôvodu. Verejnosť označuje Sonnyho ako Budhu s mečom, pretože je zameraný na príslušníkov podsvetia, no nikto si nemôže svojvoľne robiť, čo uzná za vhodné, tobôž nie utečenec z väznice. Takisto aj Šimon má za sebou množstvo nesprávnych rozhodnutí a démonov siahajúcich na jeho svedomie. Rád by Sonnymu nejako pomohol z jeho neľahkej situácie, no zároveň sa sám zaplieta do nečistých praktík v snahe pomôcť ďalšej veľmi blízkej osobe... Sonny nečakane nachádza pomoc a útechu v žene pracujúcej v centre pomoci drogovo závislým, čo sa tiež nezaobíde bez komplikácii a nad všetkými sa vznáša tieň Dvojičky - šéfa obchodu s drogami a prostitúcie v Oslo, ktorý ťahá za nitky a chce dostať Sonnyho za každú cenu...

"Evgeni si priložil k lícu Remington 870 so spílenou hlavňou. Pri stlačení spúšte ním trhlo. Bo videl, ako sa predné sklo rozletelo. Auto napriek tomu zrýchlilo  a vrazilo do Evgeniho, ktorý preletel vzduchom. Auto ho zhltlo ako kosatka tuleňa. Civic so sebou vzaj aj bránku a kus dreveného plota a preletel krížom cez cestu do kukuričného poľa. Dral sa poľom a motor zavýjal, lebo šofér nepreradil."

Syn je príbeh, ktorý spočiatku čaká na rozbeh, aby vzápätí podnietil neutíchajúcu zvedavosť po ďalšom pokračovaní. Sonnyho výprava dramaticky graduje, čitateľ je ochotný držať mu palce napriek jej podstate, čo len zvyšuje jeho osobnú tragickosť. Nesbo poľahky prenikol do sveta závislostí, aby poukázal na ich temné stránky, dôsledky i dopad na najbližšie okolie. Žiadna z postáv nie je vyslovene dobrá alebo zlá, každá si v sebe nesie odkaz minulosti, ktorá ju sformovala do danej podoby. Autorov štýl sa prejavil aj detailoch, ktoré postupne zapadajú na svoje miesto a vytvárajú premyslený dej s viacerými prekvapivými momentmi. Román Syn je jednoducho ako stvorený pre nadchádzajúce dlhé zimné večery.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Ikar.

Diskusná téma: Jo Nesbo - Syn

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok