Z niektorých vôd sa vyplávať nedá (J. Thal - Nôž)

30.12.2016 13:14

Debut slovenského autora píšuceho pod pseudonymom Juraj Thal sa vyznačuje hneď niekoľkými žánrovými odtieňmi.Najvýraznejšie je aj podľa názvu a celkového vyznenia krimi, no okrem toho sa dočkáme aj snahy o psychologizáciu, sociálnu kritiku a rodinnú drámu. Jednoslovný názov sa nesie na vlne úderných a trefných názvov zahraničných trilerov. Menej je niekedy viac, čo je aj tento prípad. Nôž sa vyznačuje aj ďalším špecifikom, ktoré udrží vašu pozornosť v strehu počas celého čítania, a to je striedanie niekoľkých časových rovín. Spočiatku mi to pripadalo trochu mätúce, ale po zhruba dvadsiatke strán som podľahol jeho čaru a musím povedať, že knihe to náramne prospieva. Čitateľ je konfrontovaný s rôznymi líniami a ich prepojenie sa ukazuje len postupne. Autorovi to iste dalo prácu navyše, no to len dokazuje jeho schopnosť pracovať s príbehom. 

"Detektívom nebolo zle len z pohľadu na zdevastované telo. Najviac im dával zabrať neúnosný zápach hnijúceho mäsa. Horúčavy napomohli rozkladu kyselín, cukrov a bielkovín obsiahnutých v ľudskom tkanive. Už v prvých okamihoch po smrti začala úradovať gravitácia. Ťažké červené krvinky sa presunuli čo najbližšie k zemi. Výsledkom boli fialové škvrny v spodnej časti tela. Podľa nich budú môcť stanoviť približný čas úmrtia."

Rudo Hermeier už odmalička vyrastal s nálepkou problémového chlapca s ťažkou rodinnou situáciou. Zlé sociálne podmienky, nedostatočné výsledky v škole, nezvládnuteľné správanie a sklony k sebapoškodzovaniu sú tými viditeľnými faktormi, okrem toho sa potýka aj s vnútornými démonmi, ktorých už nie je také ľahké definovať a poraziť. S kamarátom a partnerom na zločineckej ceste sa pripletú do cesty obávaným osobám miestneho podsvetia, čo má najmä pre Ruda neblahé a kruté dôsledky... Niekoľko týždňov potom je v okrajovej časti mesta nájdená zohavená mŕtvola neidentifikovaného muža. Detektívi a vyšetrovatelia rozbiehajú v dusnej atmosfére sparného leta pátranie po vrahovi i po zisťovaní pravej príčiny smrti. Telo bolo totiž podrobené toľkým bolestivým procedúram a zraneniam, že možností sa ponúka hneď niekoľko. Prvou dôležitou stopou sa ukáže nôž v žalúdku, ktorý sa tam dostal prehltnutím. Ako policajti zistia, psychické problémy obete sú len špičkou ľadovca zamotaného príbehu siahajúceho od najnižších vrstiev až po najtemnejšie podsvetie. Odpovede by snáď mohol poskytnúť Rudov kamarát Miloš...

"Golská sa prebrala z mrákot, zalomila rukami a prepukla v usedavý nárek. Manžel ju nežne hladil po vlasoch, aby sa upokojila. Muselo to byť pre nich náročné. Strati sa im syn a polícia ho považovala za podozrivého z akejsi vraždy. Ich milovaný Miloško. Vždy dobré a pozorné dieťa. Drahá ratolesť. Komu by už len on, taký dobrý chlapec, mohol ublížiť? Veď ako chlapec dokonca miništroval v kostole. Nikdy sa naňho nik nesťažoval. To musí byť nejaký omyl. Snáď si ho tí policajti len s niekým pomýlili. Nie, tomu neverí. Niekto sa s nimi iba zahráva. Ide o krutú hru nejakého neprajníka."

Keďže ide o autorov prvý román, miestami badať trochu nevybrúsenú štylistiku. To sa však netýka, našťastie, dialógov, ktoré pôsobia uveriteľné, hovorovo a odrážajú reč konkrétnych charakterov postáv. Juraj Thal má na to, aby sa zapísal do priazne čitateľov. Dej je dynamický, odsýpa rýchlo a vďaka už spomenutému striedaniu časových línií sa nebudete nudiť. Práve naopak, hra na odkrývanie súvislostí je ďalšou devízou Noža. Škoda však, že text neprešiel dôslednejšou redaktorskou úpravou. Chýbajúce čiarky, kostrbaté vety či dokonca hrubica dokážu pokaziť zážitok z čítania a notorickým vrtákom dajú zámienku na kritiku. Pozitívne hodnotím formát knihy, vzhľadom na pretrvávajúcu tendenciu tzv. kabelkových románov je väčší rozmer určite krokom vpred. Predpokladám, že autor nás čoskoro poteší aj iným titulom, pretože Nožom ukázal svoj potenciál. Teraz ho už len napĺňať čím ďalej, tým viac :-) .

 

Diskusná téma: Z niektorých vôd sa vyplávať nedá (J. Thal - Nôž)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok