Brutálne vraždenie pod Zoborom (J. Thal - Nenávisť)

16.08.2017 12:57

Juraj Thal už má za sebou debut v podobe kriminálno-psychologického románu Nôž a teraz sa predstavuje čitateľom čistokrvným krimitrilerom. Musím hneď povedať, že tento žáner mu neskutočne sadol. Nenávisť sa pokojne môže radiť k vyhláseným príbuzným z Británie či severu. Má skvelo vybudovanú atmosféru, zaujímavý námet a postavy, ktoré si obľúbite prakticky okamžite. Tou ústrednou je policajný vyšetrovateľ Leo Legen. Ako typický archetyp si nesie v sebe nejaké to bremeno minulosti, jazvy na tele i na duši, ale ženie ho vpred túžba po spravodlivosti a odhalení všetkých kariet jeho protivníkov. Dej je zasadený do domáceho prostredia, konkrétne hlavne Nitry a jej okolia. Tento krok považujem za správny, pretože aj naše končiny, ako to dokazuje aj Nenávisť, sú vhodnou kulisou pre rozohratie napínavého príbehu. 

"Muž odstúpil od svojej obete, znova škrtol zapaľovačom a hodil jej ho k nohám. Vlk vzplanul v žeravom objatí smrteľného zápasu - nie veľmi dlhého. Vzbĺkol ako ľudská pochodeň, ktorá má osvetliť najtemnejšiu noc. Jej žiaru už nevidel. Hladné plamene hltali jeho ešte stále živé telo, štipľavý dym sa nekompromisne vkrádal cez ústa a nos hlboko do pľúc a dusil ho. Spálená koža sa oddeľovala od svalov a šmýkala sa k zemi."

Leo Legen je zavčas rána privolaný k lesnej chate, ktorá bola anonymom ohlásená ako zdroj požiaru. V kryte pod ňou je objavená upálená mŕtvola muža a na stene je vyníma symbol červeného trojuholníka. Obeť je identifikovaná ako Valentín Vlk, známy a uznávaný vysokoškolský profesor. V čase úmrtia mal byť kdesi celkom inde a jeho prítomnosť v chate nedáva zmysel ani jeho najbližším. Legen sa tak púšťa do vypočúvania každého, kto mohol mať čosi spoločné s profesorom i miestom činu. Ako sa ukáže, Vlk nie je jediný, na koho má vrah zálusk. Legenovi netrvá dlho, kým mu dôjde, že majú dočinenia so sériovým vrahom s jasným cieľom a motiváciou. Vyšetrovateľ a jeho tím sa musia naplno pustiť do pátrania po identite vraha, jeho motíve i význame podivného symbolu. Kým mu prídu na stopu, ešte sa poriadne zapotia a natrafia aj na ďalšie zvláštne okolnosti. Ani netušia, čo všetko drieme pod povrchom a ako dokáže minulosť vystrčiť pazúry aj po dlhých rokoch...

"Sťažka dýchal, cez hlavu mal čosi prehodené a okolo krku ho hrýzlo hrubé drapľavé lano. Jutové vrece nepríjemné páchlo. Nedokázal pohnúť nohami, členky mal zviazané širokou páskou a balansoval na okraji niečoho klzkého a studeného, možno na kovovej tyči alebo rúre. Snažil sa udržať rovnováhu, ale bolo to veľmi ťažké, aj pre bolesť nôh, ktorá z nich stále vystreľovala. Podlamovali sa mu kolená, veď už nie je najmladší, a vonkoncom žiadny artista, aby hravo zvládol stáť na žrdi. Zmietali ním otázky a obavy o holý život. Napriek studenému vetru mu pod jutovinou stekali po tvári cícerky potu."

Juraj Thal disponuje výrazným rozprávačským talentom. Vidno, že pozná zákonitosti textu aj žánrové špecifiká. Vďaka tomu nevyznieva jeho román na naše pomery kvalitatívne nedostatočne, ako to sem-tam pri podobných pokusoch býva. Práve naopak. Nenávisti by mal venovať pozornosť každý fanúšik krimitrilerov, pretože obsahuje všetko, na čo je zvyknutý - sympatické postavy, premyslenú zápletku, správnu atmosféru a zvládnuté policajné postupy. Juraj Thal má aj dobrú štylistiku, ktorou vás vtiahne do deja a navodí vo vás príjemný mrazivý pocit. Ostáva dúfať, že Nenávisť otvorí cestu aj ďalším prípadom Lea Legena, pretože by si zaslúžil, aby jeho kariéra pokračovala. Som zvedavý, kam sa dopracoval od roku 2005, v ktorom sa príbeh odohráva. Časové rozmedzie ponúka autorovi ešte množstvo priestoru na vytvorenie ďalších pútavých prípadov. Či už ho však využije, alebo nie, týmto románom už svoje kvality potvrdil. 

Za poskytnutie recezného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Artis Omnis

Diskusná téma: Brutálne vraždenie pod Zoborom (J. Thal - Nenávisť)

Super!!!

Juraj Thal | 19.08.2017

Marek, ďakujem za pekné hodnotenie mojej knihy. Vážim si to.

Výborné!!!

Maca Hošková | 17.08.2017

Úplne sa stotožňujem s názorom a recenziou Mareka Zákopčana. Nenávisť som čítala a môžem potvrdiť, že autor si dal na nej naozaj záležať. Má dynamiku, napätie, dobre sa číta. Iba dve slová: vynikajúca kniha.

Pridať nový príspevok