J. Šulková - Dievča s maskou

20.09.2014 09:06

Debutujúca autorka Jana Šulková si zvolila vždy aktuálnu tému vzťahov, v tomto prípade medzi študentmi elitného gymnázia, kde vládne prísna hierarchia. Potomkovia z významných rodín majú hlavné slovo a tí ostatní, ktorí majú možnosť študovať najmä vďaka štipendiu, im nestoja ani za pohľad. Ich prítomnosť berú na vedomie len vo chvíli, keď hľadajú terč pre svoje posmešky a ponižovanie. Mima je vďaka pôvodu a kráse na čele "panujúcej" skupiny, hoci princezničkovké maniere sú jej proti srsti. Na starej škole sama zakúsila chuť života šedej myšky a výsmechu a zaumienila si, že gymnázium Succés bude vstupnou bránou do novej éry. Mejkap, lepšie oblečenie, okuliare nahradené šošovkami, kúsok povýšenosti - a nové dievča je na svete. Lenže dokedy je možné nosiť masku a predstierať, že je kýmsi iným? 

Mima si svoj post kráľovnej zabezpečila aj chodením s najžiadanejším chalanom z radov maturantov. Filip je idol mnohých dievčat - fešák, športovec so svetlou budúcnosťou, z dobrej rodiny... No vnútri je prázdny a ako Mima zistí, poza jej chrbát to už niekoľko mesiacov ťahá s jej spolužiačkou. Viac než priateľova nevera ju však zasiahne vedomie, že o tom nemala celý čas ani potuchy. Ako sa opovážili podvádzať ju - vedúcu silu ich školskej komunity? Napokon sa z toho rozhodne spraviť výhodu - ich podvod využije na to, aby ľahšie vykĺzla z neželaného vzťahu, keďže sa naozaj, skutočne a neodvolateľne zamilovala! A to do "obyčajného" štipendistu... Tobias je sympatický chalan venujúci sa hudbe a uvedomujúci si, že Mima nie je taká, ako sa zdá na prvý pohľad. Postupne preniká pod jej umelo vytvorený pancier a spoznáva jej pravú tvár. Mima v Tobiasovom náručí konečne začína pociťovať, že niekam patrí. V škole je to totiž samá pretvárka a doma tiež nie je zvyknutá na skutočnú podporu. Rodičia sa venujú predovšetkým svojej práci a od nej žiadajú iba dobré výsledky, aby im nerobila hanbu. Jediným pozitívnym členom rodiny je jej babka Mila, slobodomyseľná žena, schopná kedykoľvek vnučku vypočuť i poradiť jej. Lenže Tobias si uvedomuje svoju hodnotu a nechce si s Mimou nič začínať, kým neukončí vzťah s Filipom. Nájde Mima odvahu čeliť realite a najmä samej sebe v očiach ostatných? 

Dievča s maskou je súčasný príbeh pre mladých, v ktorom si cieľová skupina iste príde na svoje - zmätok vo vlastnom vnútri, vzťahy určujúce (ne)obľúbenosť v kolektíve, pochybnosti, otázky ohľadom budúcnosti... Jane Šulkovej sa podarilo preniknúť do vnútra svojej hrdinky zľahka a pritom trefne. Hoci na povrchu sa môže zdať, že ide o zaužívané klišé (hviezda školy a outsider, rozvrátená rodina, nevera...), nedajte sa oklamať. Autorkin štýl a samotný príbeh sú natoľko presvedčivé, že si iste nájdu mnoho spokojných čitateľov. 

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Motýľ

 

Diskusná téma: J. Šulková - Dievča s maskou

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok