J. Skarlantová - Ze života prababiček

18.02.2015 18:48

Po literatúre faktu či odborných knihách často nesiaham. Pravdepodobne sa tým pripravujem o množstvo zaujímavých informácií, no osobne preferujem skôr beletriu než vecnú literatúru. Keď však potrebujem niečo vyhľadať, podobne ladené knihy sú jednoznačne vítanými zdrojmi. Ako autor, ktorý sem-tam zabŕdne pri písaní aj do minulých období, som nútený spoznávať bežný život v rôznych dobách. No, žiaľ, naše končiny sú pomerne chudobné na publikácie týkajúce sa bežného života našich predkov, či už ide o obliekanie, stravovanie, alebo trávenie voľného času. Preto som s veľkým potešením zaregistroval vydanie knihy, ktorá sa venuje každodennému životu počas secesie na začiatku 20. storočia. Príhodný názov Ze života prababiček má moc preniesť vás späť v čase, no nejde len o hromadenie faktov, ale o autentický pohľad vtedajších členov spoločnosti. 

"Byl masopust a panstvo se chystalo do plesu. Pane na nebi, to byly přípravy a to byly šaty, co slečně svadlena donesla, a to byly střevíky a to všechno, co se kolem slečny nahromadilo! Milostpán jí koupil roztodivný péřový vějíř, který vypadal jako nějaký chvost a Cilka se ho téměř bála, s respektem se ho dotýkala a ptala se slečny, nač to je. Usmála se shovívavě a povídala, že se tím bdue v plesu ovívat, aby jí nebylo horko. Cilce to bylo k smíchu."

Jana Skarlantová nie je pre českú verejnosť neznáme meno. Jej pedagogická a publikačná činnosť je dobre známa, nakoľko svoje znalosti z umenia a estetiky využila už aj pri iných tituloch. Na čerpanie informácií pri písaní jej aktuálnej novinky musela využiť ohromné množstvo zdrojov, zápiskov, archívnych článkov či listov. Jednotlivé kapitoly popisujú rôzne prostredia - od zamrznutej rieky ako klziska cez plesové sály až po mestskú promenádu a miesto za volantom. Všade máme možnosť stretnúť ľudí z mäsa a kostí, plných snov, túžob a životných cieľov. Text, zameraný primárne na odievanie, je doplnený o dobové vyjadrenia (najmä) žien, z ktorých sa zas môžeme dozvedieť niečo o fungovaní domácnosti, prípravách na spoločenské udalosti či dokonca o nadbiehaní a dvorení. Jednoducho, Jana Skarlantová dokázala vytvoriť aj zo všedného dňa sviatočný - každú oblasť opisuje tak živo a pestrofarebne, že máte chuť vrátiť sa o sto rokov dozadu a vidieť to na vlastné oči.

"Kráčela tempem, které nebylo ani uspěchané, ani loudavé. Šla prostě jako dívka v novém kožešinovém plášti. Kožich byl z perziánu a měl vysoký činčilový límec. A snažila se kráčet tak, jako by vúbec nevnímala zimu a hloučky dívek procházejících kolem, které se závistivě dívaly na luxusní plášť, jejž si oblékla, když se se služkou v závěsu vydala na procházku. Ve skutečnosti to samozřejmě nebyla služka, ale dala své sestře pokyn, aby se za ní držela v uctivé vzdálenosti."

Ze života prababiček je poučná, zábavná kniha plná podnetných informácií. Nehovoriac o tom, že dokáže byť veľmi nápomocnou pri hľadaní odpovedí na otázky ohľadom obliekania či secesného životného štýlu. Text je navyše doplnený pre lepšiu predstavivosť aj o obrazovú prílohu, čím získava ešte väčší rozmer. Kniha vyšla vo vydavateľstve Motto

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem mediálnej spoločnosti Albatros Media

Diskusná téma: J. Skarlantová - Ze života prababiček

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok