Smutno-veselá cesta po Ukrajine (J. Safran Foer - Všetko osvetlené)

26.01.2016 21:14

O plánovanom vydaní knihy Všetko osvetlené sa vedelo už dlhšie. Termín sa však posúval a menil, až som napokon takmer prehliadol, keď kniha konečne uzrela slovenský preklad Otta Havrilu. Jonathan Safran Foer rozhodne nepatrí medzi autorov, ktorí chrlia jeden titul za druhým, zato každým z nich vzburcuje zaslúženú pozornosť. Naposledy sa to podarilo románu Príšerne nahlas a neuveriteľne blízko. Originálne spracovanie (textové, grafické, dejové...) zaujalo aj filmárov a výsledkom je snímok v hlavných úlohách s Tomom Hanksom a Sandrou Bullock. Ani román Všetko osvetlené (mimochodom, autorov debut) nezaostáva v netradičnom poňatí. Hlavným námetom je cesta mladého Američana na Ukrajinu s cieľom vyhľadať ženu, ktorá kedysi zachránila život jeho starému otcovi. Popri tom sa však odhaľujú ďalšie, viac či menej nenápadné motívy, ktoré vás rozosmejú i prinútia zamyslieť sa. 

"Po pravde, môj život bol veľmi obyčajný. Ako ja už podhodil, ja robím veľa dobrých vecí so mnou a s druhými, avšak to sú obyčajné veci. Ja žeriem americké filmy. Ja žeriem negrov, ob zvlášť Michaela Jacksona. Ja žeriem vyhadzovať celými rukami peňažné prostriedky po chýrnych nočných kluboch v Odese. Nie jedno dievča by chcelo robiť so mnou sex vo všelijakých dobrých telových pozíciách v rátane Nachmeleného klokana a Nezlomného strážcu ZOO."

Príbeh má dvoch autorov a uhly pohľadu - samotného Safrana Foera a Alexa, jeho sprievodcu po Ukrajine. Čerstvý dvadsiatnik Jonathan prichádza na stanicu vo Ľvove, kde sa začína jeho pátranie po Augustine, žene, ktorá počas druhej svetovej vojny zachránila život jeho starému otcovi. Jeho rozprávanie začína obdobím, keď rodná dedina starého otca Trachimbrod získala svoje meno. Od miestnej legendy sa odvíjajú bizarné dejiny židovského štetlu a rodinná genéza Safranovcov spejúca až k vojnovým udalostiam. Alex sa venuje prítomnosti a putovaniu nezvyčajnej štvorice. Okrem neho a Jonathana s nimi cestuje Alexov dedo ako šofér a ich pes - Sammy Davis, Junior, Junior. Alex je odhodlaný vyjsť Američanovi v ústrety a s plným nasadením sa snaží plniť jeho rozmary. Alexovým snom je žiť aj s mladším bratom v Amerike, pretože nechce žiť rovnako ako jeho predkovia. Hľadanie Augustiny nečakane otvorí dvierka do minulosti, ktoré boli dlhé roky zatvorené, a najmä Alexov dedo sa bude musieť vysporiadať s duchmi vo vlastnom svedomí. Napokon nebude podstatné ani tak nájdenie Augustiny, ako skôr uvedomenie si skutočných hodnôt a pochopenie najbližších v ich skrytých trápeniach... 

"Keď pocítil na temene prvý nával horúčavy, usiloval sa nenarobiť neporiadok. Cítil sa trápne, keď sa mu podlomili kolená, hanbil sa, keď si uvedomil, že umrie na dlážke, sám vo svojom nekonečnom smútku, prv ako stihne Brod povedať, aká je dnes krásna, že má dobré srdce (ktoré je cennejšie než dobrý mozog) a že síce nie je jej pravý otec, ale pri každom požehnaní si každý deň a každú noc svojho života prial, aby ním bol, a prv ako jej stihne rozpovedať sen, v ktorom s ňou žije naveky, umiera s ňou alebo s ňou nikdy neumrie."

Všetko osvetlené je nevšedná kniha, ktorá si vás buď úplne podmaní, alebo zaskočí svojím spracovaním. Jonathan Safran Foer pri písaní očividne využil aj vlastné skúsenosti z cesty po Ukrajine. Priznám sa, že "jeho" pasáže ohľadom bizarnosti Trachimbrodu ma nebavili až tak ako rozprávanie z pohľadu jeho sprievodcu Alexa. Prejav mladého Ukrajinca je trochu ťažkopádny vzhľadom na jazykovú bariéru, jeho kapitoly sa teda čítajú trochu náročnejšie, ale pobavíte sa pri nich ako pri máločom. Jeho vyjadrovanie a postrehy budú nečakaným útokom na vašu bránicu. Autor sa aj tu ukázal ako skvelý rozprávač, pretože od veselých momentov prechádza v závere k ťaživému odhaleniu. Román by sa dal pokojne definovať ako magický realizmus v modernom šate. Nebyť dôslednej (a iste poriadne piplavej) práce prekladateľa a redaktorov, kvalita by bola iste povážlivejšia. Takto sa zo Všetkého osvetleného stáva jedna z najoriginálnejších kníh, aké sa dnes dajú v kníhkupectvách nájsť.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Slovart

Diskusná téma: Smutno-veselá cesta po Ukrajine (J. Safran Foer - Všetko osvetlené)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok